用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

中一,二都算係蜜月期,上堂肯聽書一定跟到進度,基本上平日默書,背書,quiz d生字已經好熟,考試只是跟跟範圍已ok,不一定要補習,而且中一班主任跟得好貼心

想返金鑰幫阿囡買校服裙又無大d 碼
其實連運動衫都係3年前隻綿質質地好好多..

回覆 babycherry22 的帖子

男女都有.3年前我們校服商是金鑰,呢2年轉左豐X順,我想只是舊存貨吧,如有需要,妳可以打去問0下有冇妳小朋友0既Size?
不過我不知兩間校服商size是否一樣?
因為我囡屬於肥大型,金鑰好好有for打橫0既size所以我想係返金鑰買囉
但奈何冇大d size賣

回覆 杰杰媽媽 的帖子

點樣可以向家教會反映呢?前天我再打去金錀問有冇得度身訂造,佢話我地學校轉左校服商就唔會肯訂造0架0拿,但我講開要同校方反映,一條校服裙可以著足3年
讚佢地質地好同貴d都值得,
那位小姐好好心地幫我再問.原來有我想要0既size再大一個碼,

叫我帶阿囡去試清楚,於是乎我又買左雖然係好鬆,
但我用返以前條裙帶同領太又ok喎

回覆 杰杰媽媽 的帖子

我囡著的是肥版SIZE未必有人撐得起所以未有囉

回覆 fat媽 的帖子

fat 媽,請問妳囡囡中史係邊個教呀?

我又冇咩聽阿囡講過有邊位老師教得好與唔好?我自己跟開大部份科目,都係跟範圍,Notes依書直說,另外數學就hb考試跟下咁,so far都ok喎,阿囡今年升左f.4明顯小測多左.默返以前古詩.有時唔明白地方都會鼓勵佢問返老師,好似尋晚我陪佢溫GEO一樣.大家嘗試理解多一次

fat媽,如果開學初妳囡囡有咁多科目不明白,除了叫她主動請教老師外,有否想過找補習老師幫忙呢?有難題要由淺解開,不要累積呀

據我所知,妳所講的那2位都是幾資深的老師,其實妳也可以主動請教班主任有甚麽方法可以幫助妳小朋友,家校合作呀嘛

回覆 fat媽 的帖子

每個人情況都不相同,我們小朋友沒有全科補習,所以好難答到妳.但
我覺得妳先引導女兒自己尋求解決問題是好的,如果了解到其他同學都有類似情況,也不妨請教班主任或有關老師,父母關心子女不一定存在直升機家長,只是想尋求
幫助到小朋友共識和方法.家校合作就是個這意思了,如果不太急切的話亦可等到
考完第一次測驗,家長日再和班主任溝通也不遲。

點解S4 - S6  First Term Test Syllabus( 考試範圍 )仲未有0架?
S1 - S3已經出左個多星期0拿喎...

回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰媽,原來真係冇0架,難怪有SIMPLE 試卷啦.等我仲以為有添,
咁我要叫阿囡打聽清楚考試範圍先得囉
唔該晒

杰媽,
終於明白妳話升上中四合格都偷笑0既道理0拿
阿囡仲有一科未派,希望合格啦.
死讀書已不是辦法,要融會貫通呀 
現在已有一科炒左,爭一分才合格

大家好好耐冇上0黎,
杰媽longtime no see 0拿
我囡囡今年中六了,好多補課好忙碌
星期六都有師兄姐回來幫佢地補習.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊