用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

杰杰媽媽,妳真係,我用手寫咋..原來每年都要申請0架阿囡今日返學校攞書,仲有8本要開學先再派

回覆 杰杰媽媽 的帖子

多謝提醒,今年開始等我都儲返個底先

阿囡今年可以出街食飯,從尋日起已經話大家樂飯盒同食物部都食嫌左0拿要求自己朝早帶埋飯返去,叫人送飯比佢又唔肯,話唔想由6樓行落0黎,究竟我們學校有冇家長送飯服務0架呢?

杰杰媽媽  仲有阿仔話一定要全部人落晒地下   發表於 14-9-21 13:11
杰杰媽媽  就算送飯都要自己行落地下接飯,   發表於 14-9-21 13:08

回覆 杰杰媽媽 的帖子

唔該杰杰媽媽,等我話比阿囡知,對面士多有20蚊飯盒買先,又幾經濟喎...今年佢都冇係學校參加課外活動,係未外面自己參加課外活動都算0架?

回覆 杰杰媽媽 的帖子

我都同阿囡講左有$20元飯盒賣..佢問我係未小跳豆....佢平時都去0個度買零食0架..

回覆 fat媽 的帖子

我覺得校褸都ok夠暖的,只是再凍我會加羊毛底衫or手織冷背心比阿囡,至於羽絨背心可以嗎?最好叫小朋友問0下班主任會好d.

回覆 fat媽 的帖子

我諗應該ok的,基本上佢地條裙都長過膝..唔外露為保暖問題應該不大的.

fat媽  thx   發表於 14-11-18 09:02

回覆 hellowinn 的帖子

老師好有愛心程度和功課量適中
小朋友愉快學習和自覺

回覆 autoto 的帖子

全男校亦不代表不會拍拖?我覺得學校風氣幾好,
不妨可以親身去視察一0下.

回覆 杰杰媽媽 的帖子

唔係好明?杰杰媽媽發生咩事呀……?

回覆 杰杰媽媽 的帖子

明白,明年輪到我們選科了,阿囡好快又升中三啦。先頭痛我大仔過幾天DSE放榜

杰杰媽媽  每隔3年就一齊頭痛真係慘  發表於 15-7-12 09:50

回覆 杰杰媽媽 的帖子

多謝妳的經驗和提醒,我大仔就是因為成績麻麻地變左科選佢,自己有興趣又選唔到...我口頭問過阿囡都無話特別心儀那一個科目.我要多提點了

暫時阿囡對選科還未有頭緒,我問親佢咩科較喜歡都話冇興趣係未改左制度由中三開始都要穿回白色運動波鞋呢....??都唔知買淨色定雜色好...??

回覆 kin818kin 的帖子

我囡當年就係自行入0既,但相信大抽獎機會都一定多,視乎你是否放首位,況且近年升中人數減少,機會理應更大。

回覆 杰杰媽媽 的帖子

今年係考得好好,我仔有個同學都入左中大聽佢講呢屆0既質素都好強

回覆 杰杰媽媽 的帖子

我女昐今年中三有得著彩色波鞋,點知又係要著返白色好彩我地睇定左先買0者今年我女3B班都係普通話班,我又冇咩留意佢走唔走0黎走去喎....

回覆 YVONNE2607 的帖子

妳好呀,多謝幫忙提點

阿囡升左上中三,自開學以來,功課明顯比中一,二多...
是否要操行佢地考TSA呢..??定為選科做準備?

回覆 metrochung 的帖子

中文科阿囡編左入普通話班就普通話教授,中一時通識科除左頭一本教科書係中文版,之後都英文版同用英文考,囡囡今年升讀中三,我都不大清楚
高FORM是否用中文考呢....請其他家長回答妳啦.

多謝 杰杰媽媽和 YVONNE2067的解答
我今年冇留意阿囡通識原來係中文書,即係高form開始用中文教授了
暫時我囡對選科還未有頭緒,遲d選科講座讓我了解更多吧.

metrochung歡迎妳,希望你囝囝能夠揀選到心儀中學啦
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊