用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

請問大家有冇留試卷温習習慣呀?如方便的話可否借S1
or 來年試卷給我影印再交還呢?謝謝!

回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽,真係唔該晒呀妳得閒先啦,請問妳地會唔會賣二手書比我地低form 0架.

回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽,
唔該晒,咁到時再聯絡啦,因為我大仔間學校每年都有辦買賣舊書/校服活動,
d學生會自己mark好價,通常都係hb出馬,好快就比d太太搶晒,佢唔夠人0黎..
我覺得站在環保同減輕家長負擔都好值得做0既..
我問過我地學生會主席話以前都曾經有搞過,但反應麻麻地...所以無再搞0拿.

阿囡感冒仲未好番晒,一到夜晚就單咳同狀似氣管敏感...叫佢溫書讀出
0黎都讀唔到..晚黑要拍佢背瞓著先唔咳,我今朝買左鱷魚肉川貝海底椰燉肉眼比佢希望有效啦.

回覆 杰杰媽媽 的帖子

多謝杰杰媽媽推介,我會記下來試試...阿囡食左兩劑仲未好得番晒
還有2日測驗,大家小朋友都要努力加油呀

頭先阿囡打來話中文份試卷(閱讀理解同古文)都好難,做唔晒3條,
考第一0個個都做唔晒,都唔好話double check試卷添..
我話考左就算0拿,到時派卷再檢討0下應該點樣先可以做得好d,會唔會花左時間係閱讀理解呢?
係未應該做左課文問答攞硬分先呢?因為始終有溫習過..有把握,佢話但係閱讀理解高分d喎...
好開心阿囡開始識得諗點會做得好d,對自己有要求,我話就算唔合格都唔緊要的.盡左能力已經好好.

真係羨慕妳同阿仔又自己handle到我暫時仲未敢放手呀,hb成日話我做得太多
今日終於全面解禁0拿,電話,ipad,電腦都開左密碼,下午正式進入無政府狀態
明天阿囡全級又去濕地公園一日遊,去探0下彈塗魚同招潮蟹呢..好好relax 0下,已經問定我攞錢買
紀念品0拿

我大仔已經無得理啦,F.5仲懶懶閒..唯有睇緊d細呢個,中學時期真係無得逼0架..
係睇佢地自發性同肯唔肯主動去學習,對自己有無要求

阿囡今次中文唔合格所以退左幾名,希望下次再努力啦.話咁快又放完復活節假了...

尋日聽阿囡講隔離小學校舍要和鄰側中學一齊共用,現在裝修緊,希望擴充後能有更多活動空間比小朋友啦.

阿囡明天才返學對卷,希望今次中文合格啦考試前班主任都有打來問..開始溫習未上次退左步云云.....

轉眼又一個學期了...好快又升上S2...

我女都係用outdoor袋咋.記得註冊時除冬季校服外買左一件開胸冷衫,運動套裝長一set,2件短PE衫和一條短褲.字典我冇買到.因阿女入左田徑隊,所以都有著短褲的.

我見我女outdoor袋都夠喎..佢一向唔肯放書係學校,所以日日運來運去,個書包都相當重所以千其唔好學佢令願帶多不帶漏..佢好上心.怕老師鬧寫手冊

阿囡今年入左普教中班.其實點樣分,意願為主,我見佢普通話得C,係未冇人揀呢..??

回覆 杰杰媽媽 的帖子

對呀,我想個個都唔想入其實阿囡小學都係普教中,係默書頭痛d,有可能會聽錯音佢中一都係唔肯入,最終有揀但冇抽中,今年有同佢揀..好彩佢都冇咩炸型,得返同班4/5個
同學仔入咋,大部份都係D班同學.我囡都係唔肯拼音,講都冇問題...
原來可以去到F.4.好呀

回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽,你囝車程遠就更加,我囡叫左佢要日日運吉都冇辦法?我試過咩佢個書包咩到麻痺..真係要好好同佢傾0下呢個問題

完左學期都唔覺要去e-class填返d課外活動資料,成績表亦未見有級名次,只有班名次,都係要靠後面%去估

回覆 杰杰媽媽 的帖子

唔該晒杰杰媽媽,我會試0下咁樣去評估,anyway佢唔太差就算了...F.2唔知邊班係普通話班呢..?阿囡都話唔知道..舊年F.1就D班囉.

我囡囡都冇額外穿底裙,唔透,我覺得ok喎

fat媽  thx  發表於 14-8-19 09:44

有 申請帶(冇影相功能)手提電話,但沒有樣本喎..都係自己手寫但交左要打回頭再寫詳盡d
最後阿女都冇帶電話回校,令願排隊打電話返0黎.

有冇通告真係唔記得左..
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊