用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 花100萬讀私校值嗎?
go

花100萬讀私校值嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

好多私校小學, 中學都唔駛比錢哦

ASSUME 3000PER MONTH x 10 X 6
only 180000

回覆 2# ccssww22 的文章

monthly school fee        mths/year        No. of yr                No. of kid       
私小         3,000.00          10.00          6.00          180,000.00          2.00          360,000.00
中學         3,000.00          10.00          6.00          180,000.00          2.00          360,000.00
                                                 720,000.00
This is only school fee! If add on school bus, lunch etc already over 1,000,000 for 2 kids!

醒目開學勳章 王國長老

一個月俾3000幾, 同一次過有一百萬, 兩件事WOR

何止?  補習+課外活動條數仲有排計.

原帖由 c1234 於 11-11-23 16:56 發表
monthly school fee        mths/year        No. of yr                No. of kid        
私小         3,000.00          10.00          6.00          180,000.00          2.00          360,000.00
中學         3,000.00          10.00          6.00          180,000.00          2.00          360,000.00
                                                 720,000.00
T ...

1. 私校課程可因應學生而自行設計,彈性大,不像官津那樣要跟足教局要求。
2. 私校的學生是經過面試而取錄,質素有保證之餘,學生學習差異較官津為小,教學效能更高。
100萬可以買到以上的優點,值不值得,那要看你是什麼類型的家長了。

難道你覺得讀私小就唔洗再報出面既野讀??跟唔上你都系一樣要再比錢出面學.
原帖由 BB成長期 於 11-11-23 17:01 發表
其他小學都是校車及lunch wor......不如你再想想津校(不是全部)的學生要...再報讀英文, 國語去增加競爭力, 可能計起差不多.
哲哲寫真 哲哲私相集

價值觀既野有咩好討論, 呢d topic end up好大機會鬧交收場

如果咁計,真係唔應該生兒育女0羅。 將照顧仔女d時間走去做兼職搵錢,條數已經計唔清。

原帖由 NeoMom 於 11-11-23 17:16 發表
價值觀既野有咩好討論, 呢d topic end up好大機會鬧交收場

Agreed!

人人價值觀都唔同, 最重要係認清自己想點, 想為小朋友安排點嘅路, 不過, 最後係點要將來先知, 好多野要回頭看才明瞭.

回復 5# Charlotte_mom 的帖子

argee~

咁係咪要計埋12年既收入?? 再減支出??!!

讀私校, 直資, 津校真係唔係大開題, 問題係個小朋友有冇比心機珍惜讀書既機會.

小朋友讀津小, 慳左錢, 但讀書態度唔好都係冇用.

所以讀書切忌用錢去衡量.

不喜勿插.

醒目開學勳章 王國長老

卡卡卡卡, 有創意, 俾個like你

原帖由 fatgoat 於 11-11-23 05:17 PM 發表
如果咁計,真係唔應該生兒育女0羅。 將照顧仔女d時間走去做兼職搵錢,條數已經計唔清。

如果私小同津小質素相近,咁唔駛問一定津小啦!但最大問題係,有d津小好唔得,所以咪要私小囉!

想有好學校,俾錢都要啦!

回復 2# moonychan 的帖子

仲之都系睇自己能力..有能力就唔好計較要付出多小錢FOR小朋友讀書.
哲哲寫真 哲哲私相集

我只想知道一百萬首期可以喺九龍塘邊到買到樓?

回復 1# ccssww22 的帖子

睇你介唔介意果三千幾X2........比左果三千幾, 學既野會有D唔同既!

又要睇下自己收入是否應付得来。

有些津小的確係好,但唔到我揀呢,分又唔夠人高又唔係住果區,點讀!?如果讀d一般津小仲要6年後再煩多次升中,咁我寧願俾錢讀有中學的私小/直資
‹ 上一主題|下一主題