用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 福建小學是否一定入到福建中學 ( 觀塘 ) ...
樓主: k_0530_a
go

福建小學是否一定入到福建中學 ( 觀塘 ) [複製鏈接]

K_0530_a
你是那區,我地西貢區,band 2 好的不多,

可能細佬明年都會報福小.... 大抽獎真係唔想再玩了

回復 1# masterunion 的帖子

我地是K3 網 ( 九龍城 )
是呀 ! 這個遊戲真係好難玩 .
選有聯係中學的小學 , 到派位時真是安心D .
據知今年褔小是全數上福中 ( 除非操行差的例外 ) , 但一般尼講小學多是成績差多過操行差的學生
因以往做法是 100% 外選 , 合要求才收 .  所以明年福中中一學生之成績應會有些偏差 . 除非褔小成績全達 B2 以上 .

我都會報匯基...
不過好似10/12 係考試旺日, 撞期WOR

回復 1# masterunion 的帖子

我會報第二輪 :
我已報了 1/14 下午簡介會 .
因不想編人第一輪面試 ( 撞福中期 ) , 所以
會之后才交表 ( 1/21 前交表 )
面試 : 2 / 4 .

好似是 3~4月才收到通知 ( 可能是見晒兩批才決定 )

我也是一月才聼匯資,福申如果我dec 3 才去交表,唔知10 有冇得in

回復 1# phoebepanpan 的帖子

資料好似是寫面試日期前交表 ,
但打個電話問問 , 費時錯過面試時間 . 因福中好似沒有寫會見兩輪面試 ( 不像匯基 ) . 只有 1st in & sec in . 而且今年收生量也小了一半 .

引用:我會報第二輪+:我已報了+1/14+下午簡介會+.

原帖由 k_0530_a 於 11-11-23 發表
我會報第二輪 :
我已報了 1/14 下午簡介會 .
因不想編人第一輪面試 ( 撞福中期 ) , 所以
Hello, 請問你阿女最後入邊間中學,你之前報福中同𣿬基,想問面試大致考咩,我女今年要報,希望做好倆手準備,謝謝

I love my dear husband and dear daughter.

k_0530_a 發表於 11-11-19 20:14
1) 福建小學是否一定入到福建中學 ( 觀塘 )
2) 福建中學 / 顏寶玲 / 匯基排位

匯基 > 福建中學,  顏寶玲
福建中學 ~ 顏寶玲

我地上年考福小其中一個原因, 就係希望可以直升band 1福中.
現在福小己全面採用英語班授課, 再沒有中文授課班, 故我想那會更容易適應福中的生活,  

因本人已不想玩大抽獎遊戲, 希望中學上了間band 1 校風好及質素有保証的學校, 因青少年最容易受朋輩影響, 如果不幸運泒了校風差的學校, 那就麻煩了

引用:Quote:原帖由+k_0530_a+於+11-11-23+發表我

原帖由 ELJCHL 於 12-09-13 發表
Hello, 請問你阿女最後入邊間中學,你之前報福中同𣿬基,想問面試大致考咩,我女今年要報,希望做好 ...
Sorry ! 福中及滙基考乜已吾太記得。
最後阿女入左沙田培基。

呢間好在哪裡??我有朋友個仔讀緊,無乜特別,好就好在有英文班讀。
‹ 上一主題|下一主題