用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點算好﹗自行15分收了是思源,但培僑取錄 ...
go

點算好﹗自行15分收了是思源,但培僑取錄 [複製鏈接]

昨天才慶祝培僑取錄亞仔,今日收信自行15分思源又收了,吾知點揀,又怕津校功課考試壓力大,但妹妹又不用煩。培僑難得靠實力取錄,又吾想放棄,有無人可以教我點揀﹖救命﹗
   0    0    0    0

你好幸運,,,思源15分收....不過確係好谷下! 你住邊呀? 真係諗唔掂就揀近自己果間.

我自己會揀思源, 至少妹妹安全先, 你睇今年自行派得咁差就知過幾年會點啦...難得你15分都入到, 人地同校網第一志願都派唔到呀.

回復 1# miuchung 的帖子

Hi, I'm confused. You received an offer letter? Isn't the result supposed to be released on Mon. & we check it either at the school or on its website? Pls. advise.

謝謝你回覆,我本身住荃灣,都驚思源太谷,I 'm a working mama.

吾係21/11先公佈嗎?

I received the letter from the school.  When I submited my form to the school.  I need to submit with an self address envelop.

回復 6# miuchung 的帖子

I see. Then I'll have to wait till Mon. So anxious!

恭喜恭喜!

培僑僑for sure. 一條龍.六年後唔駛煩.

唔系 全部 21号  先知吗????

培僑喇,等我多個叩門机會

乜唔係21/11一齊公佈结果咩?有官/津校早左?

我自己會選擇思源,因為,1)阿妹一定入硬思源,而培僑不一定,未來幾年入小一都會打崩頭2)相信你的小朋友能力不錯,在1800人中入到140人,不是容易的,所以,相信在思源都可以應付3)學費x2(妹妹)如果將培僑學費足夠比個私人補習.

提早放楞?

一定津校。
1.不用交學費
2.阿妹必入
最重要係小朋友入到邊間,就算學校吾谷,你都會谷(你一定吾想小朋友全班倒數第二或三)。不如找一間學校你滿意(你選它為自行一定吾差) 而你更有餘$培養小朋友課餘興趣。

我今日都收到思源既信,都係15分,不過係唔收...

看見真係的很 , 津津,私私,自資都爭崩頭.....
我個人比較喜歡培僑, 不過樓主, 你唔好以為培僑唔谷, 佢地既程度很深, 不過還好, 老師方面無乜壓力, 佢地主張潛移默化, 加上語言好, 無論普通話, 英語的語景都很好, 著重做BOOK REPORT, 週記等, 很生活化....

原帖由 miuchung 於 11-11-19 16:28 發表
昨天才慶祝培僑取錄亞仔,今日收信自行15分思源又收了,吾知點揀,又怕津校功課考試壓力大,但妹妹又不用煩。培僑難得靠實力取錄,又吾想放棄,有無人可以教我點揀﹖救命﹗ ...

我都係15分, 係唔係只有個別學校先會發信通知取錄呀?

應該是個別學校早寄信。
培僑上年換了個好猛料的校長,油尖旺某BAND 1名校的校長,以往的愉快學習,現時勤快學習。
我這麼兩難是因為實在喜歡他的語言環境,小朋友很有自信,又presentable.我較喜歡活的教學,不想太填鴨式。
校長又話弟妹保証有SECOND IN.
大家認為博吾博。
小兒英文不錯oral , written ,如果思源會否浪費﹖始終培僑的小朋友都經挑選過,大家程序差不多。

‹ 上一主題|下一主題