用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問問關於聖類斯小學
樓主: fanny1
go

想問問關於聖類斯小學 [複製鏈接]

hi hi Ian, 想請教一個問題....
我個朋友佢missed左st louis個application period, 而家好懊悔, 想問吓如果佢寫信比學校ask for an interview有冇可能呢? 或者等六月大抽獎後未申請過叩門有冇機會呢? Thanks!
原帖由 iantsang 於 11-11-15 14:19 發表

haha, mine is a daughter so she cannot attend SLS!  I will send her to SLS without a single doubt if it is allowed!  

Good luck!

其實D人咁講, 係因為之前報紙有講中學要落車, 轉中中, 不過而家中學自動CUT 班, KEEP番係英中.........
BTW 六年後的事who knows?  以前我讀既st stephen's College 咪係一間band two 學校, 而家咪大把人爭入小學, 最後一屇會考仲比佢出到個10A.............. 而家只要係DSS or private, 慢慢都會因多人爭而變名校, 所以唔需要担心既, 再加上呢間學校有接近100年deal with boys 既HISTORY, 所以就算我D朋友都話佢冇以前咁好, 我都冇理, 自己睇過間學校同校長既TALK 既感覺先係真既....
原帖由 Arkcocoon 於 11-11-16 11:18 發表
hi ian, thank you so much for sharing your thoughts with us.

my son is one of the lucky ones who got an offer this year from st louis.  i don't know much about this school and have been asking around ...

Moreover, 三年前, 我女考小學個年代, D人都話RAIMONDI, st paul's boys麻麻地, 玫瑰崗, 蘇折個D報親都入, 而家都唔同哂........... 所以如果一間小學KEEP住英普教, 有直屬中學, 又小班教學, 過多兩年又會係人們心目中升LEVEL........... 到時又會諗, 好在我係兩年前考既啫.....
原帖由 Arkcocoon 於 11-11-16 11:18 發表
hi ian, thank you so much for sharing your thoughts with us.

my son is one of the lucky ones who got an offer this year from st louis.  i don't know much about this school and have been asking around ...

D人話麻麻地係因為:
1. 中學唔係QC個D全港十大名校
2. 小學冇一年級教三年級野

我FRIEND個仔係好勁個種, 佢話呢D學校佢睇唔上眼, 只LIKE DBS 同YW &SFA 個D, 佢覺得D野咁易, 會浪費佢仔既寶貴時間..........

我係個D想阿仔一年級學一年級野, 千祈唔好打擊自信個D冇咁有志氣既媽咪, 我想佢LANGUAGE OK, 學術啱程度, 有間BAND ONE 唔理頭定尾既英中做吓backup  就OK啦... 我更希望阿仔有時間係st louis 個球場度踢球, 係學校學下空手道, 開開心心讀書, 千祈唔好要我做大壞人逼到佢透唔到氣, 番學番到想死........ 希望佢做個識分是非黑白, 照顧到自己, 我就開心啦....

佢個仔未考架, 下年先考.......
不過佢有個大既係某小學讀精靈班, 佢會叫個小朋友唔好同輔導班D人玩架.........
其實而家好多家長都係咁, 我個朋友今年個仔考間間都REJECT哂, 佢先想喊咁同我講, 同幼稚園有個媽咪個仔考間間都有2nd in 同offer, 竟然同佢講: 吓! 咩你個仔係大仔考一間都唔入呀?  
你話幾hurt?.......
原帖由 baba987 於 11-11-16 14:11 發表
Cmchang0907:

嘩!你個朋友講嘢今嘔嘅!
不過我都好相信呢個世界有啲今嘅怪獸家長,小學讀得深唔代表將來持別好成績,最緊要係父母嘅教育同品德!
仲有我覺得應該唔可以嚇怕小朋友讀書,特別由kg升上小學,係重要時刻, ...

yes, my boy also told me that too.
原帖由 baba987 於 11-11-19 12:58 發表
Thank you!
我今日小朋友再返導向班英文班,我小朋友話比我聽好開心,外國人老師好好笑呀!:)
‹ 上一主題|下一主題