用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 MOS張煊昌已收or有小朋友讀緊既家長請進! ...
go

MOS張煊昌已收or有小朋友讀緊既家長請進! [複製鏈接]

Mos張已收我囡囡讀am,有冇小朋友讀緊既家長可以分享下,因為真係好想知間學校好吾好,係咪活動教學,係咪轉左校長吾好?thank^^請幫忙!另外雖然未知係咪讀,話曬都比左$600,好大機會會讀,大家認識下,我囡囡27個月大,住利安,到時諗住行上去反幼稚園,多個伴冇禁悶,大家又分享下^^
   0    0    0    0

我都收左...但我遠D..唔想比佢搭校車...另外兩間又未有答覆收唔收...所以唯有等...

回覆 2# manman3844 的文章

唉!我都等緊,好擔心吾知收吾收,我吾想日日行20分鐘斜路,好累丫,我另外等緊合一堂同靈糧丫,你呢?^^

原帖由 looklookkitty 於 11-11-16 00:48 發表
唉!我都等緊,好擔心吾知收吾收,我吾想日日行20分鐘斜路,好累丫,我另外等緊合一堂同靈糧丫,你呢?^^

合一堂同靈糧出o左結果啦

俾咗$600註冊, 等靈糧但唔抱咁大期望, 我住得遠啲填咗搭校車, 我C6有個客的小朋友都係讀呢間, 話幾好喎, 我去過2次開放日感覺都幾好, 所以多數讀呢間

我都等緊合一堂同靈糧堂...唔係個個都收到通知,合一只係原本有亞哥家姐讀緊先收到通知,其實兩間都唔可以抱太大期望因為我個係細b...我都聽人講張煊昌好,不過我好遠...我响恆安

如跟去年一樣, 合一堂應該唔止通知有兄姊在學的申請人, 因為去年我都係呢個時間收到信通知收大囡o架, 佢都係o係開放日時順便辦埋註冊

我大囡都係細b, 所以去年合一堂係收佢pm o架

咁真係唔知係咪改左...因為我知收到通知嘅都係有亞哥家姐讀緊果d.仲係放封信落佢地書包內比通知佢地.....其他又唔聽見有人話收到...

你哋好, 我囡囡下年才要報 K1 但現睇緊讀邊間好, 現有三間心水 :  

1) 靈糧 (頌安) -- 好似好好口啤咁

2) 保良局馮梁結紀念幼稚園 (恆安) -- 識人讀過 OK 但遠

3) 香港中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園 (錦英苑) -- 最近, 但全無認識

請問通常幾時會有開放日, 係邊度會收搵到 ?

謝謝幫忙解答 !

原帖由 manman3844 於 11-11-16 11:19 發表
咁真係唔知係咪改左...因為我知收到通知嘅都係有亞哥家姐讀緊果d.仲係放封信落佢地書包內比通知佢地.....其他又唔聽見有人話收到...

沙田區媽媽會個邊有人話收到呀, 有疑問可以打去學校問下, 睇下係寄失定唔收嘛

打去問左都未有..佢仲話要12月添...

保良局果日open day令我唔敢比小朋友讀呢間學校

回復 11# manman3844 的帖子

可唔可以 PM 講原因俾我知 ? 謝謝 !

回覆 10# titanlow 的文章

唉,我仲未收到信丫,好想女女讀合一堂,校園又大又靚,不過我in個曰個老師話12月頭先會有信,咪等下law,我同老師講左,不要pm,我有的後悔丫!

回覆 8# manman3844 的文章

下,學校有的不公平,比我覺得有偏心,點解吾係齊知,唉!

回覆 7# titanlow 的文章

哈哈,可吾可以講下合一堂學校有咩好?老師有愛心嗎?是活動教學嗎?多課外親子活動嗎?仲有最重要的,加曬咩學費,雜費,1個月計扣左學卷後實比學校係几多錢?吾好意思,太多問題^^thank you !

回復 1# looklookkitty 的帖子

我囝囝係細仔,暫時都係得張煊昌呢個offer, 靈糧同合一堂都冇消息呀!

回復 15# looklookkitty 的帖子

嘩....你仲敢唔要pm class呀...咁我諗機會真係好微, 老實講, am真係大部份都係n班升上o黎或者有兄姊在學o既, 基於照顧問題, 佢地都好有人情咁會安排埋兄姊同弟妹一齊係am...即使我囡係12b, 佢都會同家姐一樣讀am, 否則根本接送唔到返學

去年, 我係request要pm o架, 不過後來發現送家姐返學時間係細妹的午睡時間, 真係諗唔到點送返學, 就寫信俾學校睇下可唔可以轉上午, 到5, 6月時先知有得轉咋

原帖由 looklookkitty 於 11-11-16 21:37 發表
下,學校有的不公平,比我覺得有偏心,點解吾係齊知,唉!

其實唔係公唔公平問題, 而係...佢地出o左第一批, 有人唔o黎交留位費就會出埋第2批, 無位剩就會出埋reject 同waiting letter...間間都係咁做法...無錯, 咁對家長來說係折磨, 但行政上係無錯囉...

回復 15# looklookkitty 的帖子

我之前都講過...合一堂, 一間正常, 不過不失的幼稚園, 我唔會讚到佢天上有地下無咁, 總之, 應有o既都有,我個小朋友讀得開心, 就係咁簡單。

我囡兩個班主任, 宗教主任, 普通話老師, 外籍老師同埋d 嬸嬸應該都好好, 無聽到小朋友話唔鍾意

親子活動就一般啦, 我諗比起靈糧, 合一堂算少...去年, 我朋友個仔係靈糧k1, 我係fb睇到佢做d野...嚇死o左, 親子壁報設計, 親子服飾設計(整件衫俾個公仔著), 親子盆栽種植, 親子摺紙 (我諗係咁上下, 我朋友整o左盆百合出o黎), 親子聖誕掛飾...剩係上學期...我見到咁多野....暈!

今年學費加茶點費 (減學券後) $770, 書簿雜費一個學期8百幾
‹ 上一主題|下一主題