用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有關"ABA"訓練,不知參不參加好,請賜教 ...
go

有關"ABA"訓練,不知參不參加好,請賜教 [複製鏈接]

(有D長,SORRY)小兒4歲,未說話,有口肌及發聲問題,行為問題包括掩耳,摸別人臉,跳; 智力比同齡差不多一年,但情緒尚可,無自傷行為,專注有點不好,在造一年間,我試過"生物共震,GCFC,針灸,SUPPLEMENT到而家都有食,讀過STEP密集,私人上門TEACCH導師(一星期2天共2小時),進展緩慢,然後轉到LINKS密集,,(樣樣有D,音樂,ABA單對單是每星期一次,感統,口肌..),,今年7月停了LINKS私人導師亦轉了另一位懂ABA,TEACCH,RDI及在社署及協康做過有30年經驗良師,她告訴我之前浪費了時間,用錯方法,仔仔是可以好D,這句說話我有同感,卻刺到我心,因為仔仔時間很重要,又到DR KU食品,更另找附近做口肌,然後經過一段時間,他的過敏如用花洒,風筒,食STICKY食物已無問題,自轉亦沒有了,當然認知,指令,都有改善,多了聲氣,未有正式單字,現在私人導師和口肌有返,及到東涌協康上S位,但又比人介紹話到LITTLE KIDS做個別ABA X 15小時(每WEEK),今天打去,個主任叫我下星期上去INTAKE,從電話中問了以上我說的資料,話有D仔點點有進步,有幾好,不過,佢好自信答我他們的ABA可代替埋我現有的訓練,轉而上午上佢到,下午上主流幼稚園,我真係唔知點,禁係咪可以改善埋小肌同感統問題呢,如果全部都留,真係時間同經濟上都辛苦,可以比D意見我嗎!收費如何,INTAKE都要錢,唔想什麼都唔知又去,我真係唔想再選錯,浪費孩子時間
   0    0    0    0

原帖由 cksy_bb 於 11-10-25 21:31 發表
(有D長,SORRY)小兒4歲,未說話,有口肌及發聲問題,行為問題包括掩耳,摸別人臉,跳; 智力比同齡差不多一年,但情緒尚可,無自傷行為,專注有點不好,在造一年間,我試過"生物共震,GCFC,針灸,SUPPLEMENT到而家都有食,讀過STEP ...

其實你讀那間s位都幾好,我個仔都係呢間的~~ 我見到你的post知道你都為左個仔好努力,同個仔選擇用乜野訓練真係好難話做邊樣先係最好~~ 如果要上午返aba,下午返普通幼稚園,咁就要唔讀s位,如果你個仔未識講野,同有行為問題和專注問題,要找一間肯收又包容的幼稚園都唔容易,真係要諗清楚。同埋係s位係唔係滿足唔到你的,你可以同老師同高級幼師傾下,有時有d野要講多d佢地會跟足d~~ 我個仔今年開學到現在都有講多左野,學校仲同佢介左片,我就係屋企都同佢介埋片~~

其實除左咁多訓練之外,你可以帶個仔去公園玩多d,對感統,大小肌肉都有幫助,而且見多d唔同的小朋友都幾好架。

回復 2# cksy_bb 的帖子

Dear cksy_bb
I have pm u a passage, please let me know if u received (coz I dont know it is successful or not)

deleted ...

睇完2家的回應,我覺得其實aba就正正是s位老師(pst)要做的事情。學期剛剛開始,可以多d跟老師溝通你的想法及意思,互相了解家校合作,達成一致的教育及管教手法,那就是全天侯(24/7)aba 了。如進度還是不理想,再問吓學校的st/ot 有什麼額外training的建議。如果係我,我會加額外st,因為學校個別st只有每2星期一次,加上現在的組合已經係全天侯(24/7)aba 了,何須再要aba呢? 除非s位的老師不理想,那就可以再自費上pst,一星期1次,目的係家長學如何在家aba。

我會覺得ABA 每周15小時係一個未有服務家長的好選擇。

以上純粹個人意見‧

Hello cksy_bb,

My kid has joined a "private S" course since early this Year.

Starting in August, i enrolled a normal kindergarten afternoon class for my kid.

For the past two and a half months time...I find her quite sleepy during the afternoon session.

Also I received feedback from the Private S teachers that my kid is bit "naughtier" then before. And her progress is insignificant for the past 2.5 months...

I also received special message from the kindergartern that they want my kid to leave since they dont' have sufficient resources to take care my special kid.....

I can't say it is no use to stay in the normal kindergarten since my kid knows a bit vocabularies and loves to hold and read the books....but I have to admit that it is really tired for a little kid to start studying from 9 in the morning till 4 or 5 in the afternoon....

I'll quit the normal kindergarten and will see what to be next....am thinking to change to another private s for other type of stimulation as well...

:( :(

回復 3# kawai 的帖子

不好意思,我其實沒有誤解,亦明白只是你給我的參考,但在跟你通訊內容,就是你的建議給了我希望,我亦認同你說法,我才需要憑汲取過去經驗及我貧乏的知識加以肯定我應否改變,畢竟沒有任何導師比我更了解兒子。

回復 5# LPYdad1 的帖子

Hi LPYDAD1,
I m sorry that I didn't receive yr message pls send again

回復 1# cksy_bb 的帖子

Dear cksy_bb

Re-tyed and pm u again already.
Let m eknow if u received. (But seems in problem again)

deleted...

To LPYdad1,

I m cksy bb , I have not recieve yr pm, could u try again, hope to hear your opinion

LPYDAD1, 如果send pm,不要在教育王國send,返回親子王國那版面的PM,好似好一點,無咁多問題。

回復 2# cksy_bb 的帖子

Dear cksy_bb,

Hahaha...
Should be successful this time and thank you autumnbb's advice

提供ABA課程的機構

香港有多間提供ABA課程的機構,建議你小心選擇,要了解公司背景,成立多久,有否提供training。

回復 14# cksy_bb 的帖子

媽媽其實見你為仔仔真的很努力,用心
但係訓練上會唔會太多分散0左呢??
其實你小朋友都番s位
s位3T都應該有家居訓練要做,都巳經用0左好多時間,好似我仔仔0甘都係番s位
3T都有比家居功課,大肌,小肌,口肌我日日都有同小朋友做,好似PT話我仔仔體能比同齡
小朋友弱,真係升降機都無坐,日日行十層樓梯番屋企,仲同小朋友玩埋社交遊戲
都巳經佔0左大部份時間,真係好累
所以都無報私人訓練
其實我意思可以集中些做好s位訓練
會唔會效果好些

以上都係我個人議見

deleted...

原帖由 kawai 於 11-10-27 22:37 發表
Please clarify the meaning of "training"?

Staff training?  Yes, we do
Parents' Training?  Yes, we do
Kids' training?  Yes, we definitely do.  That's our mission!  

本來都唔想講野,不過又忍唔住~~

放鬆d啦香港人,人地又唔係話你地唔好,不過叫個媽咪貨比三家,比咁多錢做training,都要睇清楚d都好平常啫。唔好咁鬼緊張要人clarify啦~~~

我之前想做ABA都去過幾間機構問下,又有問下私人教又點做才決定找間做ABA training,我地做家長架,金錢有限,時間有限,咁點都要問多d,睇多d。

回覆 1# autunmbb 的文章

Dear autumnbb,

Hahaha...
I like u. u are so funny...

放鬆d啦香港人

原帖由 autunmbb 於 11-10-27 22:59 發表

本來都唔想講野,不過又忍唔住~~

放鬆d啦香港人,人地又唔係話你地唔好,不過叫個媽咪貨比三家,比咁多錢做training,都要睇清楚d都好平常啫。唔好咁鬼緊張要人clarify啦~~~

我之前想做ABA都去過幾間機構問下,又有問下私人教又 ...
‹ 上一主題|下一主題