用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享現在考小一的情況
樓主: kit-long
go

分享現在考小一的情況 [複製鏈接]

Dear all,

睇完以上分享,覺得好感動,希望大家都找到一間理想學校。亦衷心希望教統局能夠好好處理一下香港的教育問題,令每一位小朋友都可以愉快學習,少啲壓力,多啲時間玩耍和休息!

今年好幾間出名的學校,考小一的題目令人側目,真係一年深過一年,面試完了,很多家長都樂此不疲地討論試題,分析自家小朋友答得對與否,這也無可厚非...但最近同一些書局朋友傾開,多了很多家長揾比四,五歲兒童看的英詩等書籍,以前這些書擺了很耐都冇人問津.無獨有偶,今年其中一所名小學就以英詩為題...睇着家長們熱切的談論分析和舉動,不難想到來年的小朋友一定更辛苦,他們的家長生怕落後,一定會更早搜索更切合的班,資料為小朋友強打補針,很相信這種情況會一年比一年嚴重....家長們深入的試題討論,另一個最歡喜的應當就是市面的小一面班試班!!
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回復 9# 仔仔錫錫你 的帖子

我都覺得加深對阿女的認識

其實應唔應該話比小朋友聽「面試」?只告訴去「玩」,怕她太放肆;另一方面不想太緊張

原帖由 zitaeric 於 11-10-12 10:09 發表
今年好幾間出名的學校,考小一的題目令人側目,真係一年深過一年,面試完了,很多家長都樂此不疲地討論試題,分析自家小朋友答得對與否,這也無可厚非...但最近同一些書局朋友傾開,多了很多家長揾比四,五歲兒童看的英詩等 ...

其實我覺得, 令到d試題咁深, 家長都要負d責任. 個個都就好學野, 驚死執輸, 輸左起跑線. 咁做成今時今日咁

i did tell my girl "interview",但都係同老師傾下計玩下遊戲drawing ....

同阿女報左六間私校,一間直資
考左黃錦輝,祟真主流,培道
未考真光,德雅,禮賢
暫時祟真取錄(校外)......
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

原帖由 puiyingmama 於 11-10-13 11:52 發表

其實我覺得, 令到d試題咁深, 家長都要負d責任. 個個都就好學野, 驚死執輸, 輸左起跑線. 咁做成今時今日咁

咪係, 一個四五歲人仔, 又英文又普通話, 大人都未必得啦

[quote]原帖由 puiyingmama 於 11-10-13 11:52 發表

Totally agreed

我報8間私校,其實我已經很揀擇了,直資不選,港島新界區不選,我係35網,東至黃大仙,西至深水埗係極限,學費過五萬不選afford唔起,超級名校dgx不選。

原帖由 ANN_LAU 於 11-10-13 23:23 發表
我報8間私校,其實我已經很揀擇了,直資不選,港島新界區不選,我係35網,東至黃大仙,西至深水埗係極限,學費過五萬不選afford唔起,超級名校dgx不選。 ...

點解你反而揀私校?
我原先的LIST中都有私校,
但後來一間都唔報了.
覺得太貴, 但唔多值.
最後得番四間. 我已覺得好多啦.
但當中真正心儀的其實只係兩間.

回復 2# hoikiuma 的帖子

me too me too....10 days of annual leave at the beginning of oct until now !!! just becos of these interviews...

回復 2# hoikiuma 的帖子

me too, me too, 10 days of annual leave just becos of these interviews....

終於與孩子一齊共同完成三間小學的面試,很奇怪,沒有如釋重負,心中的負擔反而更多,我一直希望孩子能夠快樂,但原來愉快學習真的不是太work! ...

我小朋友也是觀察型, 上新課程最少要2-3堂後至開始參與!
如果佢肯回答問題, 佢係好口齒伶俐的, 心儀兩間直資, 好擔心以她的性格, 會否有機會考上?????
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

在剛過去的週未,我和人仔參加了四个 interview, 最高紀錄試過一天跑三場,哇!倦到呢... 人仔五歲已需要面對成人社會的劇列競爭了,看在眼裡,很不是味兒。

人仔完成後,縱然疲累,亦有點不明所以,卻仍然能流露燦爛純真的笑容!我感到好自豪,人仔根本己經超額完成啦! Hurray!! 感謝主!

家長的肩膊上真的有唔少重擔。生命、健康、教養、入學、考試,做一個好父母真的一點都不容易。但是,能夠做父母,卻是一件 super 榮幸的事。

能夠和我愛的孩子,一同成長、一同學習、一同經歷挫敗,是令人多麽的興奮和自豪!且做好自己,其它的就交給主啦。

回覆 16# sytw 的文章

Totally agreed with you ^^

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 lucychan 於 11-10-18 12:22 發表

請問各位家長是否都準了大量的 Certificate 去考小學?
如果沒有 Certificate  去考小學是否真的輸蝕呢?

未必, 唔收PROFO既小學也不少.....

簽名被屏蔽

[quote]原帖由 lucychan 於 11-10-18 15:39 發表

現在很多學校唔收喇,最重要睇小朋友面試時的表現!
‹ 上一主題|下一主題