用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 兒x無限
go

兒x無限

回復 elmostoney 的帖子

我小朋友都響果道返緊觀察班, 請問你小朋友響邊間讀? 我都覺得ms. lau係個sales, 但我都係覺得啱既就會聽, 唔啱既就當聽笑話
我個仔係龍年, 我都好驚好難揾學校, 所以都有諗過俾佢繼續讀上去, 希望你可以俾多d意思或細節我.
如方便, 可pm我, super thx!!!

elmostoney 發表於 12-12-12 09:44
interest group?  唉! 呢個年代, 父母比得錢, 都係想小朋友有d得著, 如果兒x無限打正montessori 旗號, I do ...
Elmostoney, 你真係好有heart, 對montessori好有心得, 對教育制度, 小朋友吸收能力及家長心態亦有一套理論同見解. 剛剛睇到你話ICW唔係一間讀Montessori嘅好選擇, 及劉女士 is just a good sales.... 可唔可以講多少少? 或者pm我? 因而家阿女上緊佢哋嘅觀察班, 我想報埋Monte Class, 阿仔亦wait緊3-6歲班(因被嗰到嘅outdoor playground吸引), 而我仲唸住報埋佢哋同AMS攪嘅teacher training. I'm serious to put my kids (and myself) in Montessori education path, can u please let me know more about your point of view? Thanks.

用郵票遊戲做到唔代表紙筆做到, 呢樣要分清楚.  蒙氏係注動比concept, 跟住先係紙筆.  係正規嘅蒙氏,之後要數唔同嘅multiple, 要做加法板, 減法板等, 唔係一樣tools.  等小朋友好純熟之後先會去紙筆.

理論上係, 但老師會評估左先.

Jane1983  Thanks  發表於 12-12-20 23:24

回復 elmostoney 的帖子

如果系甘,想請問,  小朋友識乘數后,系咪吾使驚他細個,都可以順住教他除數?

ballroom, 我所知道, 一個普通小朋友, 係快六歲應學哂加減乘除, 可以紙筆運算.  所有蒙氏教具, 起碼要touch過哂.  如果做唔到, 小朋友又唔係有物問題, 就係老師有問題.  

我個仔離開蒙氏時4歲8個月, 加減已學哂借位進位 (郵票遊戲), 紙筆可做20以內.  乘數學左進位, 除數就未學節郵票遊戲, 珠仔都學左.

我覺得好多人都係被佢環境吸引, 但有草地, 有獨立校舍, 但個人揀學校, 最重要係揀師資, 再好硬件, 冇好師資配合都冇用.  但係一個麻麻硬件, 有好師資, 仍然可以教得好好.

要說學校的壞話我不太想了, 只是個仔讀了年幾大仔班, 他確實學得幾有禮貌, 做事都會主動幫忙, 只是有關蒙特梭利教學, 老師配合及運用到幾多就......
校內大部分是實習導師, 有牌的又掛住做培訓工作......
我是很簡單的母親, 只想小朋友開開心心, 唔係要佢考第一, 做填鴨........
我現在已經替仔仔退學了, 是有點不開心, 亦有些少失望........
不過, 我和仔仔會加油的!!!

個人對這間是失望的,講就天下無敵,做就有心無力咁囉,學費貴,但教具就.........但當然她有她的忠心fans.

elmostoney  劉小姐 is a good sales person.  She can sound very convincing.  發表於 12-12-12 18:05

interest group?  唉! 呢個年代, 父母比得錢, 都係想小朋友有d得著, 如果兒x無限打正montessori 旗號, I don't think anybody should expect any less from them.

佢地d手法我都略知一二, 不過都係兩年前左右, 唔知有冇變, 或者已洗心革面, 不竟而家做到有規模d. 可惜我唔可以明點出佢地 behind the scenes 所發生嘅事, because I can't betray a friend's trust.  I can only wish all the kids at 兒X無限 have "happy" learning.

醒目開學勳章

我只係覺得, 去得上montessori, 就係想學佢個套.  如果做jelic, 外邊大把專業center (我個女以前都上過).  去一個montessori center做jelic, 老實講, 令我諗起某d 自稱montessori中心, 結果又有中文補習, 英文補習.  

我覺得montessori 就好似練武咁, 係好博大精深, 一個小朋友要培養得好, 要認真花時間做.  我個人以為, 最好可以返全日tim!  我以前去台灣睇過, 全日蒙氏幼稚園, 教出來d小朋友差好遠. 係香港上montessori "playgroup", 得個兩三個鐘, 仲要攞一段時間去做jelic????  太浪費!  montessori 唔係淨係學術, 仲有自理, 同人相處, 自我安排時間等等.  jelic其實都係學術同logic及相應思考, 呢d montessori 都已有, 如果想加強, 我覺得唔好浪費係香港咁短嘅montessori classroom time, 出去外邊上.

兒x無限d pg好似得2 to 2.5 小時, 仲要有 circle time, 如果再做埋盒仔, 咁 montessori work cycle 有幾多淨?  做一題 beads 數學題又或stamp game, 老師demo, 小朋友再做, 可能都要花上半小時, 我個仔描一次世界地圖puzzle, 上埋色, 貼埋七大洲名字, 要個半鐘!!! 咁其他野唔通完全唔做? 走去開盒仔??? 咪講笑啦.

不過恕我直言, 一星期上一日montessori, 收效不大, 當係打發下時間冇問題, 除非係屋企能高度配合.  學琴都唔會等一星期個日老師來上堂先彈, 平時都要練架, right?

醒目開學勳章

ballroom, 劉女士會勸佢覺得"唔啱"蒙氏嘅小朋友去第二度讀, 我相信原因如下:

1.  可能真係對個個小朋友好d
2.  更大可能係, 學校根本冇咁有經驗同能力嘅師資去帶一d相對要放多d effort嘅小朋友.  

好奇問下, 咁係兒x無限讀完, 你打算去邊到升小學呢?  另外, 而家佢地大仔班, 一班幾多人呀?  兩年前考慮過轉阿女過去, 點知佢地話maria montessori  以前可以收到40人架, 唔肯比個上限人數, 所以我都唔考慮.  另外, 我自己去睇過, 佢地大仔班班房我個人唔認同layout, 因為係一間屋, 咁分左3個廳房, 老師不能連貫觀察小朋友工作, 對實行蒙氏有影響 (試諗下, 小朋友係room 1做完野, 走去room 2, 唔通老師跟住佢周圍走咩?  咁其他小朋友點? 邊跟得咁多?  蒙氏其中講求老師比小朋友自己做野, 但係從傍觀察).  重有, 我唔認同開盒仔.  蒙氏有好多野學, 你認真做, 唔洗走去開物盒仔.  老師話比你聽, 一日開左幾多個盒, 其實係交代返比家長聽, 小朋友有"做野".  咁蒙氏做左物? 到左四歲打後, 一般小朋友就再唔係只 倒水, "匹"豆呢d.  practical life雖然都會做, 但係同時會進入學術階段.  四歲, 我見好多小朋友已係做montessori 世界地圖, 加減數, 數數 (到一百以上)等.

回覆:兒x無限

我有朋友做文職,同劉女仕交涉過,話佢本人好冇禮貌

我仔仔原本仲有半年就響呢間學校畢業,但現在被勸喻轉回主流幼稚園,我當初是從主流幼稚園轉過去的,由k2開始插班......我絕對相信蒙特梭利的方法,只是學校在推行上眼高手低,師資不配合,我有點失望,蒙特梭利的精神不是強調每個孩子不一樣嗎?一句"能力"出不到就沒有責任了......

leelpe 發表於 12-2-6 13:29
不用擔心,我個女舊年都遇過上完觀察班無位上正規班,都好心急(因為好多人原來是好早、甚至未上觀察班就已 ...
agree, 我都覺得返左兒童無限, 小朋友係有得益, 學校既miss都好好, 好nice, 都好有心咁教小朋友, 仲引導家長點樣去改小朋友既壞習慣同溝通方法
受既人就受, 唔受既咪唔受, even 有吹水, 無傷大雅, 有咩問題, 唔洗咁激動,

算啦,在這等事上都反映出這學校的行政安排同埋誠信。我不是質疑其教學法。

不用擔心,我個女舊年都遇過上完觀察班無位上正規班,都好心急(因為好多人原來是好早、甚至未上觀察班就已經報定名),不過學校很快就開新班(約半個月後)﹔女兒已經番O左2個月(現在就快兩歲),學校的安排很好,經常有活動,還有newsletter與一些教孩子的原則發給家長,我也見到女兒快樂、自律、有禮(她沒有學會ABC,但在家懂得幫忙清潔、不亂發脾氣),我相信是學校的功勞,而家長如果有同等理念的話,一定會事半功倍。