用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... ...
樓主: chlohong
go

囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... [複製鏈接]

多謝各位.
我仔現在係耀能返學, 正在緩慢地緩慢地有一點點進步.
他可能什麽也唔叻, 但我都會叫自己"要接受佢的一切"  <--- 仍未完全做到

佢的抽筋仍未受控, 每次見佢辛苦, 心痛, 我幫唔到佢, 無助, 真係好難受

引用:多謝各位.我仔現在係耀能返學,+正在緩慢地

原帖由 chlohong 於 13-04-18 發表
多謝各位.
我仔現在係耀能返學, 正在緩慢地緩慢地有一點點進步.
他可能什麽也唔叻, 但我都會叫自己"要接受 ...
沙田耀能?

回覆:囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉.....

你地每個都好叻,你地小朋友相對起我個囡既事,原來你地仲堅強,我同學校老師傾既時候都忍唔到喊左出黎,而家個囡係屯門e院等評估…

我的小朋友已經3歲, 都只有3個月大的能力, 由出世就有抽筋, 一直都轉藥, 也試過食類固醇, 都唔得, 到依家甚至以一種名為"生酮飲食"方法試醫抽筋, 但唔知得唔得, 另一方面, 一直都希望找到病因, 也試過抽脊髓液, 但仍找不到原因, 醫生就從基因那邊找, 但仍找不到任何病因!!

雖然他從人看來是一個軟弱無能力的小孩,但他卻是一個單簡開心的bb,從他身上我們對生命有另一番體會,亦讓我地更多機會接觸這些小朋友及家長,睇到大家對生命的堅持及勇敢,好令我敬佩!!

各位家長,大家一齊加油呀!!  

回覆:wynsie0307 的帖子

我個仔前兩日發燒導致抽筋了,e生話前後出事到call白車到e生落薬到停止有成30分鐘,e生話屬於非典型發燒抽筋

昨日做了䐉素描又話唔關腦癱的問題,今日又叫我再做腦電波,擔心會唔會有羊癇症

請問如果之前冇腦癇問題,會唔會因為發燒引發䐉癇?

原來抽筋真係好恐怖,我見到亞囝冇反應又硬曬又反眼,我嚇到差d暈低

wynsie0307,
我們仔仔的情況很相似, 我仔快4歲啦, 仍沒有什麼進步.
我仔也試過抽脊髓液, 亦是找不到原因. 他亦食了"生酮飲食"1年多, 頭半年控制到抽筋, 現在又開始控制不到了, 加上最近他變得冇力, 成個人軟林林, 我地都唔知點好...
‹ 上一主題|下一主題