用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學帶午飯 - 食乜餸好 ?
go

小學帶午飯 - 食乜餸好 ? [複製鏈接]

請教 : 綠色疏菜,四季豆,西蘭花,放入飯壼變黃

除左 : 栗米玉粒飯,洋蔥雞飯,蒸排骨飯,白汁肉片飯,仲有咩餸小朋友like架 ?

謝謝分享 !
   2    0    0    0

哈哈, 可參考學校飯單, 每日有3款飯菜撰, 又寫了卡路里!!

how about pasta, sushi roll and fried rice?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我十月開始送飯,都好頭疼
雞翼,餃子,煎肉餅,煎素雞,煎雞柳,

牛肉絲炒意粉 / 出前一丁 + 時菜
菠蘿雞粒炒飯  + 粟米, 紅蘿蔔粒
洋蔥蕃茄汁牛肉球+白飯
粟米/白汁龍利柳 + 白飯 / 意粉
花士白汁蟹柳拌烏冬 + 紅蘿蔔 和翠肉瓜
冬菇蒸雞脾肉/ 去骨雞翼 + 白飯 + 西蘭花.

9月熱的天氣都帶了多日冷麵 , 當中主要肉食 配  
1. 蜜糖煙鴨胸
2. 去骨焗柚子雞翼
3. 义燒 ( 自己焗)
4. 蜜糖芝士腸 +蟹棒

蔬菜主要是 : 甘荀仔, 栗米, 翠肉瓜  , 另加一款水果奇異果, 橙, 火龍果等.
冷麵我會用保溫袋袋好, 再加一塊30g 冰種.

我見有幾位都提議鶏翼、其実鶏翼真係可免則免、我認識2個小朋友、一是親戚、一是朋友、都非常喜歓食的。 食多少我就不知。  但2位都有胸部過早発育問題(一是男、一是女)。 始終鶏打過D針、HORMONES都会STAY係到GA.  ALSO 鶏翼(一般連皮食)都是非常FATTY.   
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

你望O下呢D, 睇O下有冇新靈感?? 其實YAHOO BLOG 有好多便當媽媽, 你可以SEARCH 一下.

http://hk.myblog.yahoo.com/bento_mama/index?l=f&id=5

我女鍾意日式便當O個D....
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原帖由 Mighty 於 11-10-1 08:47 發表
我見有幾位都提議鶏翼、其実鶏翼真係可免則免、我認識2個小朋友、一是親戚、一是朋友、都非常喜歓食的。 食多少我就不知。  但2位都有胸部過早発育問題(一是男、一是女)。 始終鶏打過D針、HORMONES都会STAY係到GA.  ALSO 鶏翼(一般連皮 ...

雞有激素, 過多激素會令小朋友生殖器官過早發育.

回復 5# katrinafu 的帖子

見到都流緊口水... 做你ge小朋友真幸福!!

‹ 上一主題|下一主題