用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

原帖由 crownsky 於 11-9-20 05:29 發表
你地就好啦,個個都有得返N班,依家係咪無得報喇?我衣家比我小朋友返playgroup咋!

我個女都係返緊PLAYGROUP,要出年2月先上N班,你可以去報插班,足2歲先返,你小朋友係幾月出世?

咁細個得兩歲人仔就去返學,都唔知佢得唔得?而家開始擔心咁,希望佢可以好快適應!

原帖由 crownsky 於 11-9-20 05:29 發表
你地就好啦,個個都有得返N班,依家係咪無得報喇?我衣家比我小朋友返playgroup咋!

My B is 0912 small B     
KG application date for ref.:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 5065&extra=page%3D1

原帖由 natabie 於 11-9-19 20:15 發表

我囡囡都係慢熱型,見到陌生人都好怭,但去到PLAYGROUP,學校D地方又會好D,面試當日諗住早多D帶佢去學校熟習下環境,希望有D幫助啦!
我覺得YORK唔太難入的,佢連IN N1落選的細B都一早收定,不過個人MAMA地鍾意呢間

啟 ...

啟思有學劵, 小學係啟基小學
啟思附幼冇學劵, 小學係啟思小學
好似2間小學都係私校, 都唔係100%收番自己學生, 但應該啟思附幼機會大啲, 因為得1間幼稚園, 而啟思就多幾間分校爭

唔使咁担心,小朋友適應力好強。N班不會有很多功課,其實都喺教佢哋認識事物,唱吓歌仔。學吓自理能力(好重要)!小女從差不多兩個月便去了托嬰所直到兩歲多,從來唔覺得佢唔得。其實群體學習(不管是任何性質)可促進小朋友各方面的進步。千萬別讓小朋友覺得父母認為佢哋唔得(小小都唔得),佢哋會以為自己真的不行(冇自信)。

原帖由 Cadimom 於 11-9-20 09:01 發表
咁細個得兩歲人仔就去返學,都唔知佢得唔得?而家開始擔心咁,希望佢可以好快適應!

原帖由 Cadimom 於 11-9-20 09:01 發表

唔好咁快擔心啦,你小朋友返PLAYGROUP開唔開心丫?我個女好鍾意返PLAYGROUP,唱歌好開心,做到老師要求的事,老師讚佢又好開心,返N班應該同PLAYGROUP差唔多,不過多D小朋友,同無家長倍,我估小朋友不難適應呀,而且同其他小朋友一齊學習應該會學得快D

原帖由 bor_bor 於 11-9-20 13:38 發表
My B is 0912 small B     
KG application date for ref.:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 5065&extra=page%3D1

THANKS THANKS, I SAW YOUR THREAD B4, VERY USEFUL!
你有無邊D心水學校呢?

原帖由 hobby 於 11-9-20 15:48 發表

啟思有學劵, 小學係啟基小學
啟思附幼冇學劵, 小學係啟思小學
好似2間小學都係私校, 都唔係100%收番自己學生, 但應該啟思附幼機會大啲, 因為得1間幼稚園, 而啟思就多幾間分校爭 ...

THKS FOR INFO, 報晒2間先

原帖由 yfchoy 於 11-9-20 16:12 發表
唔使咁担心,小朋友適應力好強。N班不會有很多功課,其實都喺教佢哋認識事物,唱吓歌仔。學吓自理能力(好重要)!小女從差不多兩個月便去了托嬰所直到兩歲多,從來唔覺得佢唔得。其實群體學習(不管是任何性質)可促進小朋友各方 ...

AGREE! 你囡囡個"草菇"LOOK好可愛!

我細女都係2009年11細B,嚟緊11月會係Wisely插班讀Nursery...
目標係真光同SHCK...仲諗緊報唔報其他!

大家都係0911B女,你好!
請問SHCK係?

Thanks!呢張相差不多一年前影,現在佢差不多三歲。上年經歷咗各位現在將要面對的問題。各位加油!

原帖由 natabie 於 11-9-20 18:31 發表

AGREE! 你囡囡個"草菇"LOOK好可愛!

仔仔個班,34人,得3個係9-10月的,7-8月都係得4個,其餘全部係超B大&大B,所以話,細B的競爭真係好大!

如果唔介意做超大B,今件先試一次,出年再戰一次囉,我仔仔上PHONICS都有個係咁樣做的同學仔,今年做超大B讀多年K1!

原帖由 celinelui 於 11-9-20 23:57 發表
我細女都係2009年11細B,嚟緊11月會係Wisely插班讀Nursery...
目標係真光同SHCK...仲諗緊報唔報其他!

一樣, 一樣係0911細女, 一樣會讀偉恩N班(PM), 但由我交左留位費到家陣都未有update, 打去問過, 佢話要10月11月先寄信通知詳情, 我唔肯定會係11月插班or12月先入學. 因為我之前口頭問過會係12月先返學, 你已經收到通知你囡囡會11月返學? 我成日怕我收唔到封信...

堅道真光我都報左

SHCK? 係唔係想講SPCK -  ST PAUL CHURCH聖保羅堂? 尼間亦係我既目標

另已經報左靈糧堂, 救恩, 凌月仙

仲有肯定報既有聖公會同聖心

而考慮緊報唔報禮賢會同聖士提反堂

回復 32# natabie 的帖子

你好natibie,
SHCK=嘉諾撒聖心幼稚園 ^^

回覆 35# janettsui 的文章

我已經收咗信,交晒學費啦!11月1日開始返N班pm

妳囡囡幾號出世,我囡囡11月頭出世,學校本來都要我囡12月先返。

不過我"哎"學校比佢11月返咋!本來都話唔得,後來又寄信比我話11月可返啊!

SHCK係聖心啊!

聖心會12月交表

妳囡囡幾號出世,我囡囡11月頭出世,學校本來都要我囡12月先返。

不過我"哎"學校比佢11月返咋!本來都話唔得,後來又寄信比我話11月可返啊!

SHCK係聖心啊!

聖心會12月交表

SHCK係聖心啊!

聖心會12月交表

SHCK係聖心啊!

聖心會12月交表
‹ 上一主題|下一主題