用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 凌月仙幼稚園新生入學簡介會
go

凌月仙幼稚園新生入學簡介會 [複製鏈接]

凌月仙幼稚園新生入學簡介會二零一一年十月八日星期六
內容:分享學校的辦學宗旨,介紹課程及參觀學校
時間:上午九時三十分至十一時
對象:新生家長及有興趣人士
電話:2517 8785 / 2517 8835
** 報名及查詢請與校務處聯絡**
   2    0    0    0

中西區?  呢間其實好唔好?

原帖由 Piggyhui 於 11-9-14 15:07 發表
中西區?  呢間其實好唔好?

係中西區。
阿女正在讀。
我阿女係非常慢熱果種小朋友,但呢間學校既老師好細心好有耐性而且好有“計”,識得點吸引小朋友的注意力,明白每個朋友有不同性格及需要,所以阿女返適應班第四日已經同我講佢好鐘意佢既班主任。
阿女鐘意跑跑跳跳,呢間學校活動空間大,又戶外遊樂埸,好啱好動的小朋友。
我就好鐘意佢地課室有對流窗,屋企都無咁通爽。
我先生就最欣賞葉校長,對幼兒教育工作的熱情非常澎湃,她的積極熱誠帶領着全校老師。我地曾經睇過教署的視學報告,留意到報告對這間幼稚園的校長和老師都有極高度的評價,本來有點懷疑,但參加過新生介紹及家長會後,非常認同視學報吿的評價。
校長每一天返學和放學時段都會跟家長頃談,給予意見和多了解小朋友的性格和在家的行為。
校內兩位老師更獲得行政長官卓越教育奬,佢地都係好有經驗,接獨過都好敬佩佢地好有“計”吸引小朋友的注意力。

視學報告:http://lyskg.caritas.org.hk/image/Report.pdf

卓越教學奬:
http://lyskg.caritas.org.hk/image/Teaching_Excellence.pdf

我諗住同個仔報呢間. 我都係睇過教署的視學報告. 比較過附近幾間, 呢間既評語最好. 呢間響區內好似唔算好出名,至少我SEARCH 名校唔會搵到人講呢間.  
我已經報名聽簡介會. 你咁樣講得咁好, 會唔會多咗人爭位呢.. 希望我個仔最後都入到呢間啦.
係呢.. 我響個報名表度填話你介紹, 會唔會易入D架? XD (講笑)

原帖由 athena1127 於 11-9-20 16:56 發表
我諗住同個仔報呢間. 我都係睇過教署的視學報告. 比較過附近幾間, 呢間既評語最好. 呢間響區內好似唔算好出名,至少我SEARCH 名校唔會搵到人講呢間.  
我已經報名聽簡介會. 你咁樣講得咁好, 會唔會多咗人爭位呢.. 希 ...

呢間真係唔算好出名,不過,我諗你隨意揾個有小朋友响到讀緊既家長問(assume個家長係有心跟進小朋友既學校生活)每位都會讚好。
我阿女上年考K1,我地同佢報咗中西區既十間幼稚園,每間我地都有硏究下,周圍問口碑,同埋面試時用心觀察老師和校長的表現,呢間係區內最有heart既幼稚園。
首先個校長係我遇過咁多幼兒教育工作者(包括同阿女去上牟利的playgroup)之中最熱心最明白小朋友的需要的,佢非常有魄力,充滿正能量。我個C6話除咗地產同保險agent外,未遇過d咁熱心既人。
d老師個個都好有愛心好有耐性,有幾個仲好有"計",睇住佢地將d扭計既小朋友扭番惦,我都睇到想拍手叫好。
阿女番學好順利,因為我好聽話,跟足學校建議點幫小朋友適應。
另外佢地有自制教材,會因應小朋友的需要和家長的意見,而與時並進。我有份做義工家長,所以知得多d。

我係d思想有d矛盾既人,想小朋友開心無壓力上學,但又想佢學到d學術既野,等佢第時升小一順利d,呢間學校就係可以滿足到我。阿女返學好開心,而佢又好願意做功課,仲係主動話要做!!!我唔知老師有咩計,總之阿女依加係培養咗做功課呢個好習慣。

Thank you for your sharing......

原帖由 ltang7 於 11-9-12 13:47 發表
凌月仙幼稚園新生入學簡介會二零一一年十月八日星期六
內容:分享學校的辦學宗旨,介紹課程及參觀學校
時間:上午九時三十分至十一時
對象:新生家長及有興趣人士
電話:2517 8785 / 2517 8835
** 報名及查詢請與校務處聯絡** ...

醒目開學勳章

間學校真係咁好?

原帖由 LuLuKiuKiu 於 11-9-21 15:52 發表
間學校真係咁好?

純粹個人意見,只因間學校啱我地一家人。

原帖由 ltang7 於 11-9-21 16:01 發表

唯一要講間學校既缺點就係附近有地盤起緊樓,會比較多蚊。
不過成個西區週圍都係地盤,整路,起地鐵。

原帖由 ltang7 於 11-9-21 16:01 發表

仲有無印象呢間學校面試係點架? 有無tips 可以俾我呀?
我個仔無返過d咩playgroup/ pn 班. 我想睇下有咩要注意. 我報咗名去簡介會架勒.
我地住得好近呢間學校,方便6299湊放學. 如果間學校又咁好, 真係更加想入到.
唔該你.. pm 我都得架^^

原帖由 ltang7 於 11-9-22 15:49 發表

唯一要講間學校既缺點就係附近有地盤起緊樓,會比較多蚊。
不過成個西區週圍都係地盤,整路,起地鐵。

係啦,  囡囡尋日返完playgroup塊面就中左招喇!!

原帖由 athena1127 於 11-9-22 17:01 發表

仲有無印象呢間學校面試係點架? 有無tips 可以俾我呀?
我個仔無返過d咩playgroup/ pn 班. 我想睇下有咩要注意. 我報咗名去簡介會架勒.
我地住得好近呢間學校,方便6299湊放學. 如果間學校又咁好, 真係更加想入到.  ...

有!印象好深刻。
我仲記得果日係落雨,去完禮賢會in(C6 in 到好勞氣,略過)行過去凌月仙,都幾狼狽,一行上去(學校門前一條鈄路)就見到校長企响度同家長頃談。我地先去登記,然後被安排去唱游室free play玩玩具,等小朋友適應下,都等我地d大人settle down。有老師在唱游室睇住,但佢地無mark任何野,應該純粹等小朋友warm up. 
等咗一陣,有老師過來叫名,請小朋友排隊扮小火車去另一個課室,可以有一位家長陪同。阿女果組既小朋友表現都好好,小火車排得好靚。
入到課室揾位坐低,有一位老師付責講故事,另一位老師觀察小朋友的表現和反應,當然都會mark低d野。
阿女好鐘意聽故事,所以好專心,老師會發問,等小朋友舉手答/指。阿女一開始都無舉手,跟住見人地咁好玩,佢又跟住舉,舉到第二次就叫佢。 
講完故事就轉去工作枱做手工,我相信係想睇下小朋友既小肌肉發展。俾咗頂黃色太陽帽,等小朋友响上面貼不同形狀的貼紙做裝飾,做完可以帶走,跟住仲有果汁,小食同bear公仔送,嘩,阿女開心到呢。
呢次我地三口子最開心愉快的一次面試!

原帖由 janettsui 於 11-9-23 08:10 發表

係啦,  囡囡尋日返完playgroup塊面就中左招喇!!

噢......
我阿囡返咗學將近一個月暫時都無中招,希望你囡囡快d消腫啦,見到佢地紅咗真幾肉赤。 

原帖由 ltang7 於 11-9-23 12:13 發表

有!印象好深刻。
我仲記得果日係落雨,去完禮賢會in(C6 in 到好勞氣,略過)行過去凌月仙,都幾狼狽,一行上去(學校門前一條鈄路)就見到校長企响度同家長頃談。我地先去登記,然後被安排去唱游室free play玩玩具,等小朋友適應下,都等 ...

趕住接阿囡放學,未講完就post咗。
我地三口子最開心係呢間學校既安排好體貼,可能有於之前in果間太亂(連要家長點排隊都攪到好混亂)呢間安排有條理,d老師好知道自己應該做咩,咁啱阿囡果組d朋友仔都好合作,成個面試真係好愉快,令人覺得响呢度返學都應會好開心。
我有睇過不少幼兒教育的書,知道小孩喜歡身邊所發生的事情是他們可預料的,但又不愛過份重復(即當他們當懂了我們又再重復,他們合會覺悶,不理彩)。在整個面試過程,老師都會明確地提示小朋友下一步會做什麼,讓小孩有心理準備,讓他們有機會配合,於是面試過程非常順利。我覺得除了小孩心情不佳外或其他原因,這個面試是給每個小朋友學習和成長的好時刻。 

多謝你既分享呀!!!!! thank you!!!!!
hm, 睇黎都要睇下我個仔同呢間學校有無緣勒... 要不, 希望老師到時感受到我地既誠意啦. haha

原帖由 athena1127 於 11-9-26 12:31 發表
多謝你既分享呀!!!!! thank you!!!!!
hm, 睇黎都要睇下我個仔同呢間學校有無緣勒... 要不, 希望老師到時感受到我地既誠意啦. haha

如果你願意的話,到入咗之後通知聲我,我係義工家長,可能可以幫你了解多d佢地上課的情况。

今日有機會被邀請觀課,估唔到佢地上堂係咁守規矩,老師發問時大部分小朋友都會勇躍舉手,雖然舉手果d原來未必真係識答,不過老師仍然好鼓勵小朋友參與,而每當有小朋友答對,老師都會帶領其他小朋友鼓掌讚揚,我好欣賞這互相鼓勵的學習氣氛。

不知是否因為這樣的學習氣氛影響下,阿囡返咗差不多一個月,最明顯既進步就係開始有興趣認字,而且係較多筆畫的字。

回復 16# athena1127 的帖子

We have submitted the application form last week too but may not able to attend 簡介會 as conflict with another one.

I went to this Kindergarten b4 and thus agreed with Itang7 that the teachers 好有 heart

原帖由 sansquare 於 11-9-27 21:27 發表
We have submitted the application form last week too but may not able to attend 簡介會 as conflict with another one.

I went to this Kindergarten b4 and thus agreed with Itang7 that the teachers 好有 ...

Have you ever meet with the Principal? She is the soul of this kindergarten. She leads the team to serve every children's need.
Even if you cannot go to 簡介會, I still suggest you to meet with the Principal.

We haven't met the principal. Since my kid is attending the playgroup in this schoo nowl, we will arrange a time to meet the principal.  Thanks for your advice.  
‹ 上一主題|下一主題