用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點教4歲兒寫字?好煩惱!
go

點教4歲兒寫字?好煩惱! [複製鏈接]

我個仔就快4歲,剛升k2(主流學校,唉,校長都暗示個仔不太適合,可能好快轉去s位)因為學校要開始寫字,我發覺個仔完全模仿唔到個字點寫,要佢寫1,2,0,一,二就ok,要佢寫"工,A,B"等就好有困難,佢唔單止寫字時勁遊魂,仲好似唔知點落筆,攪到我好勞氣,要捉住佢隻手寫先OK,暑假時佢每天都有練習線條,但到而家正式寫字就好有困難,好似唔知點,請問各位家長,點先可以幫佢學寫字?謝謝.
   1    0    0    0

請問咩叫做S位呀?

S=特殊幼兒中心

回覆 1# bbricky 的文章

Thanks bbricky!

回覆 1# ccclam 的文章

教導小孩子寫字唔係一朝一夕就可以的,大部份家長都會認為起初的劃線過程好簡單,劃得多會浪費時間,快D學寫就最好!

其實要訓練到孩子喜歡寫字最重要,如果渣住支筆都仲係遊緊魂,即係佢自己都唔知點解要寫字.....可以解釋給他知識和唔識寫字的分別和好處,Daddy、Mammy細個都要學寫字等等! 多D激勵、讚賞佢仲有用啦!

回復 5# longheifung 的帖子

唔好計小朋友有無特殊須要
其實你小朋友都係細仔
能力一定無大仔0甘好,
會唔會小肌肉都比較弱,令小朋友無心機寫字
我仔仔都係小肌肉較弱
暑假都日日捉住佢練習線條,不過見到佢好無心機,下下要我捉住手先肯做
所以現在重點訓練佢手指手力度
日日都係做唔小手肌活動,當然係玩形式
0甘佢都好肯做
你可以參考呢個
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 6953&extra=page%3D1

我覺得除了小肌肉發展外,動機都好緊要。你可以試吓用佢喜歡的事/物作為你寫字及畫畫的主題,然後話比佢聽你寫乜、畫乜。當佢喜歡看你寫字及畫畫後,佢就會模仿了。

其實閱讀都一樣,如果想小朋友喜歡閱讀,父母一定要先作榜樣。

HI longheifung

如果你個仔識寫 "1" 和 "二", 他應該可以寫到"工", 你可以用口訣提示他, 例如 : 飛過去 , 跌落黎 ,再飛過去. (一, l ,一 = "工") 我都係咁教我個仔.

原帖由 longheifung 於 11-9-9 01:04 發表
我個仔就快4歲,剛升k2(主流學校,唉,校長都暗示個仔不太適合,可能好快轉去s位)因為學校要開始寫字,我發覺個仔完全模仿唔到個字點寫,要佢寫1,2,0,一,二就ok,要佢寫"工,A,B"等就好有困難,佢唔單止寫字時勁遊魂,仲好似唔 ...

醒目開學勳章

唔識寫, 先試下, 做定位點, 我仔當年都係咁, K2 寫字寫不到, 升到 K3 已經可以寫到 "警察, 醫生" 呢類既字啦!!

定位點係... 如工字, 就定 (呢個方式係幼稚園老師教), 你可以教佢由邊點去邊點... 慢慢來, 而家 K2 先開始寫字

.    .    .

.    .    .
‹ 上一主題|下一主題