用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳天主教小學-2011年小一
樓主: Hidiwong
go

將軍澳天主教小學-2011年小一 [複製鏈接]

DKiu:

唔該呀!

我仔仔收張子舜, 他是紅組, 他沒有抄漏功課, 因為他昨晚回來說,吳老師話抄漏手冊可能開始要放學留下。

而仔仔話, 中文默書是第一課全課

阿女只知天亮了个課!

回覆 22# Hidiwong 的文章

我有聽過阿女提及你仔仔的名字.... 但阿女是白組.

想問下你哋參加咗咩課外活動... ?

仔仔被選中了游泳校隊B, 乒乓球校隊E, 普通話集誦(一班選3個)在Lunch time 時上課。

另外在學校報了, 澳數

回覆 26# Hidiwong 的文章

她參加咗英文獨誦, 老師比咗份內容, 叫佢返屋企練習... 其他報咗英文閱讀理解, 及Hip Hop舞...

希望你哋能及時看到, 同幫到我啦 !!

阿女今天家課冊, 寫下星期一中文要黙書..
但無寫到黙什么 ? 仲有, 数學是不是要做補充練習Page 6-9 ??

阿仔默完中文喇!佢話默生字,例如:爸爸早,媽媽早,對, 大樹,小魚!

回覆 29# cherrycheung528 的文章

Hi Cherry, Thanks !

喺呀 ! 但這些是今天的黙書內容, 但今日手冊又寫咗下星期一又要中文黙書..., 不過沒有寫到範圍. 所以我問下有冇人知...

咁... 今日数學是不是要做補充練習Page 6-9

你小朋友都喺勤班 ?

是敏班,阿仔話默第二課詞,但佢手冊寫詞(三),補充練習星期四已做左!

回復 31# cherrycheung528 的帖子

Thank you !

一勤班, 下星期一及五中文默書是抄書的課文 (早晨 ......),要溫英文默書及數補充練習p6-9

大家努力

原帖由 DKiu 於 11-9-23 20:51 發表
希望你哋能及時看到, 同幫到我啦 !!

阿女今天家課冊, 寫下星期一中文要黙書..
但無寫到黙什么 ? 仲有, 数學是不是要做補充練習Page 6-9 ?? ...

回覆 33# Hidiwong 的文章

Hi ! Hidi : Many Many Thanks !

你仔你你真喺好叻, 寫手冊寫得咁清楚..., 我阿女真喺比佢玩死... 成日要估佢寫咩...

你有上過學校I-Dictation, 同學校內聯網... ?

你們好!
我個仔泓進讀勤班, 好高興認識大家

我有上過 Internet - Dictation, 但沒有同仔仔一同試, 因為每次都是他睡了, 我才開電腦

如果有需要大家電話聯絡, 你可E-mail to [email protected]

原帖由 DKiu 於 11-9-24 18:20 發表
Hi ! Hidi : Many Many Thanks !

你仔你你真喺好叻, 寫手冊寫得咁清楚..., 我阿女真喺比佢玩死... 成日要估佢寫咩...

你有上過學校I-Dictation, 同學校內聯網... ? ...

winyee2002 : 好高興, 認識你.

Hidi : O.K., keep in touch ! My e-mail address : [email protected] ; [email protected]

明天開始課外活動, 我仔仔是游泳, 要去將軍澳泳池 (2:45-5:00)

Hi ! Hidi,

我又有難題, 數學要做7-11, 你知唔知要做什么 ?

學校都無講 "課外活動"上咩... 因為之前报的是興趣班...

數學7-11, 仔仔話老師叫他們在小息時答的數學問題, 要他們自己去看題目,之後答,我們幫不到, 要他們小息時自己去看。

星期三的課外活動,之前有回條是游泳及澳數
‹ 上一主題|下一主題