用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 仔仔錫錫你
go

SMC [複製鏈接]

In 完返來喇,全程約1hr.  Good luck!

溫馨提示: 如in 得早,請帶備小型風扇

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-2 15:39 發表

見到學校封信話要著sports shoes, 請問係咪要著運動裝?

醒目開學勳章

是不是用stall game 形式?
是不是只用英文interview? 有沒有用cantonese or pth?
家長等候時, 有沒有東西要做? e.g. watch school video? or fill in questionnaire?

原帖由 qoo_pooh 於 11-9-2 16:11 發表
是不是用stall game 形式?
是不是只用英文interview? 有沒有用cantonese or pth?
家長等候時, 有沒有東西要做? e.g. watch school video? or fill in questionnaire?

家長會時, 個主任話會考認中文字的. 同埋話如果問問題時, 唔識都可以講中文喎, 但當然如果見到外籍老師, 就要答英文啦.

我想問吓 IN 咗的家長以下問題:

1. 報到後大約要等幾耐先入去玩遊戲架.
2. 其間家長係咪要填問卷呀, 咁填完之後係在校內等小朋友, 定係要到時到到候先返嚟接返呀.
3. 面試的課室會好大冷氣嗎, 要預備定外套比小朋友嗎?
4.有冇動作題呀, 如果女仔著裙會唔會好唔方便呢?
5. 面試的課室有冇老師睇住, 確保小朋友玩齊咁多張枱先離開架.

謝謝!

最早係咪 2:10 呀.  點解要風扇既, 係等的時候好熱?

學校話要sport wear, 我估要做體能運動,如果比阿女著長褲會唔會好熱? 但著短褲又怕太casual?

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-2 16:46 發表
學校話要sport wear, 我估要做體能運動,如果比阿女著長褲會唔會好熱? 但著短褲又怕太casual?

我都同你有同樣問題, 其實亞女本身都唔鍾意著褲, 所以褲唔多, 主要都係牛仔褲一兩條, 又好似好 causal 咁.  我本來諗住比佢著一條運動裙加波鞋, 但又唔知要佢做咩動作, 又怕佢會走光, 所以都好煩惱.

回復 48# chanwendy 的帖子

My daughter wore the pants in the skirt style last year.

The fan might be used by the parents while waiting? :)

原帖由 chanwendy 於 11-9-2 16:35 發表

最早係咪 2:10 呀.  點解要風扇既, 係等的時候好熱?

上年我去左小食部果邊寫問卷, 因有臺有椅子, 但無冷氣, 但你都可以在校務處寫, 都好似有一兩張臺, 舒服D囉

請問今年1st interview要唔要家長填問卷?是否好難填,我放唔到假但老公寫嘢超級差。簡介會好似講過唔駛父母親自帶小朋友去面試架!

原帖由 veravera1234 於 11-9-4 00:14 發表
請問今年1st interview要唔要家長填問卷?是否好難填,我放唔到假但老公寫嘢超級差。簡介會好似講過唔駛父母親自帶小朋友去面試架!
But the questionaire needed to sign parents' name, I also signed on it, and you needed to fill in which schools will interview and what will u expect ur kids learn in this school. I suppose u will tell them truth but no need to fill every schools u will interview. And see how u know about ur kids' adventure and defect.

原帖由 kanahose 於 11-9-5 09:44 發表
But the questionaire needed to sign parents' name, I also signed on it, and you needed to fill in which schools will interview and what will u expect ur kids learn in this school. I suppose u will tel ...

咁我想問你上年真係有填到將會 in 或 in 咗邊啲學校?

回覆 4# Hbaby 的文章

d問題是寫英文的嗎?

我的問卷是中文,我填的學校主要是3間名男校加1間男女校,個人覺得派位第一志願學校一定要填,因為可能check到,另外當時大部份學校都未開始interview的,加上我個仔最想讀SMC,又符合佢地收生標準,所以最後都收咗,今年讀p1。

回復 1# kanahose 的帖子

kanahose, 恭喜你小朋友可入到心儀的小學. 另外多謝你的分享.

原帖由 cpcog 於 11-9-2 19:07 發表
My daughter wore the pants in the skirt style last year.

The fan might be used by the parents while waiting? :)

我都有念住同阿女咁著..:)

我囝囝今日都in.完。
Interview 的形式好似前幾年咁。中英數記憶體能都有考,好全面的。唔容易的。
Interview 的語言係英文同普通話,我囝話老師有講廣東話的,但因為我囝囝識普通話的,所以老師是用普通話in的。
問卷方面,主要是填充題,有兩題長答的。問小朋友的長短處。

醒目開學勳章

聽日到我女女in,好緊張

基本上你諗到會in的,SMC都會考,好全面,阿仔話幾易,比上次GT好玩。問卷我答好簡單,約2X個字一題
‹ 上一主題|下一主題