用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 仔仔錫錫你
go

SMC [複製鏈接]

原帖由 jpang0107 於 11-8-31 15:51 發表
我想問這間收生結果是在第一輪派位之前嗎?
如果收, 不能等派位結果出了才決定註冊嗎?
講真, SMC不是我首選, 如果佢收唔比我等埋個派位結果, 要簽UNDERTAKING LETTER, 可能我不去IN 了. ...

通常 2ND IN之後大約10日至兩星期就會出信通知你收唔收, 又大約比一星期你考慮, 你要簽UNDERTAKE同埋承諾書, 再好似比留位費囉。
假設你9月尾1ST IN, 10月中通知你有得2ND IN, 10月底去2ND IN, 你11月中已經知結果, 仲未出自行RESULT, 而我呢個時間仲要係拖長左黎講, 所以你好可能係自行出結果之前會收到通知。

不過你可以照IN, 因為佢又唔一定會收, 收左你又唔一定會讀, 你唔簽返去唔留位咪得囉。

Thanks Silvia,
甘我照IN, 到時先算...
如果可以拖, 等係拖到出第一輪派位出左先決定..係人都想唔使錢讀到好學校.

原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 16:22 發表

通常 2ND IN之後大約10日至兩星期就會出信通知你收唔收, 又大約比一星期你考慮, 你要簽UNDERTAKE同埋承諾書, 再好似比留位費囉。
假設你9月尾1ST IN, 10月中通知你有得2ND IN, 10月底去2ND IN, 你11月中已經知結果 ...

9月28日 1ST INTERVIEW
10月18日收到電話通知2ND IN, 10月20日去了2ND IN。10月28日收取錄信。

11月4號前簽返undertake + $500留位, 否則當giveup。

我搵返呀女上年既record, 一定好多人都會係自行之前已經知道結果架啦。

上年自行公佈係11月22日。

甘你有無簽呀?
因為我第一輪有分入心儀小學, 我一定唔會結果都未知, 而去決定讀直資.
呢個派位真係玩死人!

原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 16:39 發表
9月28日 1ST INTERVIEW
10月18日收到電話通知2ND IN, 10月20日去了2ND IN。10月28日收取錄信。11月4號前簽返undertake + $500留位, 否則當giveup。

我搵返呀女上年既record, 一定好多人都會係自行之前已經知道結果 ...

原帖由 jpang0107 於 11-8-31 16:48 發表
甘你有無簽呀?
因為我第一輪有分入心儀小學, 我一定唔會結果都未知, 而去決定讀直資.
呢個派位真係玩死人!

冇, 雖然細女得適齡10分, 但我都冇。我第一目標係另一間直資, 但主要令我唔簽其實係因為佢封承諾書, 我會反感囉。:-|

OIC.
甘我真係要細心考慮去不去IN, 因為又有SECOND IN, 要請甘多次假去! 如果最後成功, 又...
我個CASE, 可能適合報私校多過直資. 起碼可以再博.
你細囡好叻叻, 最後都入到心儀學校, RIGHT?
原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 16:51 發表

冇, 雖然細女得適齡10分, 但我都冇。我第一目標係另一間直資, 但主要令我唔簽其實係因為佢封承諾書, 我會反感囉。:-|

原帖由 jpang0107 於 11-8-31 17:07 發表
OIC.
甘我真係要細心考慮去不去IN, 因為又有SECOND IN, 要請甘多次假去! 如果最後成功, 又...
我個CASE, 可能適合報私校多過直資. 起碼可以再博.
你細囡好叻叻, 最後都入到心儀學校, RIGHT?
...

私校都唔一定每間得, 要留意, 最好個別問下學校。
細女托賴考得上最心儀的學校! ^^

原帖由 BB成長期 於 11-8-31 18:03 發表
不是如不計留位費.........只要你付得起$$$, 幾多間直資都可以留位  (留位費不是會分幾次收? 好似deposit, 中期及balance??), 只是放棄了大抽獎.

可以咁講, HOLD超過一間直資是可以的。但難為其他等緊位既家長囉,做人唔可以咁自私哦...

留位費之後就係註冊費, 多數一個月學費。至於仲洗唔洗即時交埋雜費, 就每間學校唔同。

原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 16:51 發表

請問封承諾書是怎樣的?為何會令人反感?那麼這學校還值得報讀呢?謝謝!如不方便,可否pm我有關資料呢?

原帖由 c1234 於 11-8-31 23:10 發表

請問封承諾書是怎樣的?為何會令人反感?那麼這學校還值得報讀呢?謝謝!如不方便,可否pm我有關資料呢?

我唸呢樣唔係幾好, 因為始終呢封信都係上年先有, 今年學校可能冇呢。所以我想對學校公平少少, 唔好令人因為呢封信而唔去考。上年反而我都會pm想知既家長 今年就唔好了。

原帖由 BB成長期 於 11-9-1 09:17 發表
當然明白, 如有一間在手, 我只會想最心儀那間會不會考到, 其他什至連2nd 也不用考. 費事浪費自己同其他學校的時間.

good luck!

SMC interview 都是平日下午, 我個女是2:10pm. 是不是所有interview時間都是2:10pm? 因為我想改3:00pm後.

醒目開學勳章

有3點鐘的time slot~~
你報名時應該可以選你合適的日期和時間呀?

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-1 12:28 發表
SMC interview 都是平日下午, 我個女是2:10pm. 是不是所有interview時間都是2:10pm? 因為我想改3:00pm後.

Thanks qoo_pooh.

我念請半日假同阿女去interview, 但念念吓怕好趕,所以想轉3:00pm.唔知得唔得!

醒目開學勳章

你打去學校問下啦~~
我今日交表, 學校俾左2日2個時段我選呀~~
都好flexible~~

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-1 16:23 發表
Thanks qoo_pooh.

我念請半日假同阿女去interview, 但念念吓怕好趕,所以想轉3:00pm.唔知得唔得!

改咗啦! 學校都幾flexible.

Parents needn't be in the 1st interview but for 2nd interview only.

醒目開學勳章

Parents might want to take a look at the subject briefing here.  You will have a better understanding of the school after reading it.

http://www.smcesps.edu.hk/file/d ... ession_20110827.pps
‹ 上一主題|下一主題