用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區   [複製鏈接]

考埋今日試, F.1可以話完結喇, 時間真係快!

亞女上咗中學呢一年, 我覺得大家嘅變化都好大, 小學時即使唔詳細知佢學校嘅嘢, 但總或多或少知d, 佢都會講, 又多嘢簽. 中學生活, 我哋真係咩都唔知, 忽然佢獨立到好似已經出嚟做嘢咁, 自從地鐵開埋, 自己出入唔洗姐姐湊, 就更加獨立. 唔知大家個女係咪都係咁.

其實佢好多嘢我都放哂手冇理好耐, 不過見佢最近溫書, 有樣嘢我覺得好唔同, 就係佢冇小學時咁有鬥心, 以前成日都想考高分, 但而家, 我見佢好似覺得ok就可以, 唔會好盡力, 有嘢記唔到, 都好似唔當一回事, 我覺得可能朋輩影響, 因為聽佢說話好似佢玩開嘅同學都係差唔多咁, 所以今次考試真係好有興趣知佢考成點同埋佢自己點睇自己成績, 有d擔心咁樣繼續落去冇鬥心冇要求, 唔知點捱到DSE.

大家囡囡又如何呢?

引用:亞女話隔離班中文考得不好。 +

原帖由 LingChiBaBa 於 15-06-22 發表
亞女話隔離班中文考得不好。
我個女考得唔好呀!
佢中文底差,好彩兩張paper拉埋都合格。

sum-yan 發表於 15-6-24 13:22
阿囡僅合格,同班有多同學衰咗;
中一便面對死亡之卷。
其實我覺得如果可以派份卷, 知道佢哋唔識嘅係咩, 可以對症下藥會好d囉.
譬如答題技巧差唔夠詳細, 題題都只攞到好少分, 定係直情唔明唔識答, 強弱點係咩等等.
亞女淨係話佢出年會努力d, 但如果唔係對症下藥, 都唔知點努力先有用, 始終語文唔係淨係努力讀課文就得.

sum-yan    發表於 15-6-24 17:06

sum-yan 發表於 15-7-7 13:53
昨晚Form 1的英語話劇都ok喎,170多的同學在1.5小時内落力演出!
美中不足是無線咪有電子雜音和在尾 ...
好流暢, 比想像中好, 見個個同學都好投入.

我女對話劇冇興趣, 但佢話老師想佢哋個個都上台,
終於, 佢好開心咁同我講, 有幾個唔洗講嘢嘅角色, 佢第一個舉手, 就比佢願望達成.

tttw1 發表於 15-7-8 13:22
小女也成功入讀。請問校服是注冊當日訂嗎?注冊當日學校會有簡介嗎?如迎新活動等。謝謝。

...
去年的安排是這樣的 -

校服 > 註冊時有通告, 依上面的選擇自行前往選購

簡介會 > 8月底最後一個星期六在學校禮堂舉行, 註冊時亦有相關通告

迎新活動 > 8月底家長簡介會前幾日, 學生有3日要返學, 屬迎新活動, 認識學校, 同學等, 學生要著PE校服出席.

有時間行街就買定全白波鞋啦, 運動堂一定要著, 有少少顏色邊都唔得, 舊年我哋搵咗好耐, 著咗對有好少藍色邊都唔得.

LingChiBaBa 發表於 15-7-10 08:56
成績表無排名,無是否升級?
排名應該遲d喺web admin有得睇, 上學期都係.

至於升級, 佢冇話要留就應該係升啦.

引用:回覆+Candy925+的帖子 Hi+Candy,睇番Web-A

原帖由 LingChiBaBa 於 15-07-10 發表
回覆 Candy925 的帖子

Hi Candy,
上學期都冇overall排名。
其實每科排名仲有用。

回覆:聖士提反女子中學交流區

直情冇諗過有全級排名!

回覆:聖士提反女子中學交流區

請問大家入到 webadmin嗎?

引用:大家喺邊度買書。我喺Swindon訂,仲有好多

原帖由 LingChiBaBa 於 15-08-23 發表
大家喺邊度買書。

我喺Swindon訂,仲有好多未有。
尋日攞埋最後兩本喇!

係咪今年家長冇得 access web-admin?
我女話佢喺eclass入到web-admin,
睇到 timetable, division等等資料,
但家長個login入咗eclass係access唔到web-admin架.

LingChiBaBa 發表於 15-9-1 22:07
回覆 Candy925 的帖子

我仲有4本未有
今年d書真係出得慢咗好多, 我記得舊年好早已經齊哂.

jollyma 發表於 15-9-21 11:33
請問貴校上/下課時間是幾㸃?
早上8:10前返到學校.
放學3:50.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊