用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

唔係呀嘩,唔係0的真係喺度讀過嘅家長講,其他人講出黎都冇人信,間學校同校長唔係衰得咁緊要呀,真係讀唔到都未必係一件壞事,可能係天主對我地嘅眷顧,免我們的小朋友受苦。。。

原帖由 kathyfcc 於 11-7-6 18:14 發表
我個女同妳同事個女一樣, 整個小一年度簡直係人間地獄, 苦不堪言, 我個女比佢講到比白痴兒好少少. 所以我幫佢轉咗學校啦,免得我個女以為自己真係咁不堪...

...

另外一提,我諗校長對啲0力嘅學生同家長係會唔同嘅,不過佢咁樣就做唔到有教無類啦,好冇愛心蘿,咁點識教好啲學生呀。

Hi kathyfcc,

你讀邊班?其實以我所知都係中,英,數3科其中2科唔合格所以今年要留班,我女個班留班個2個都選擇轉校.因為佢地真係跟唔上.

原帖由 kathyfcc 於 11-7-6 18:14 發表
我個女同妳同事個女一樣, 整個小一年度簡直係人間地獄, 苦不堪言, 我個女比佢講到比白痴兒好少少. 所以我幫佢轉咗學校啦,免得我個女以為自己真係咁不堪...

...

睇完你個post真係好震撼,用人間地獄黎形容小一生活,六歲小朋友要受到這樣對待真的需要嗎,呢種歧視同壓力大人都好難支持,何況六歲小女孩呢,我作為家長睇完都有恐懼感同不安,亦痛心小女孩要一整年接受這等屈辱。
亦好高興有勇敢kathyfcc以第一身訴苦,因為身份好容易俾人估計到。我聽同事轉述已經好震驚,現在更已無言以對。
在這裡祝福這兩位小女孩小二新學年學習愉快,惡夢已成過去。家長們無須再提心吊膽應付校長。
其實想入Band1好中學係要努力再加信心先可以成功,咁快打殘小朋友個信心真係好陰公。話唔定鍾意聖羅撒書院咪五六年後考入去囉。
呢個討論標提都有數星期,綜合各家長意見,校長真係要好努力改善,希望校長可以收到所有聲音,做好教育下一代嘅本份,求天父賜智慧俾校長解決問題,造福小學部所有師生!

... [/quote]

醒目開學勳章

睇完你個post真係好震撼,用人間地獄黎形容小一生活,六歲小朋友要受到這樣對待真的需要嗎?

這算是間天主教學校嗎?學校理念:有教冇類,有冇用心去教好小朋友?學校能實踐它的目標和理念嗎? 那叭是男生,這裡是女生,要用同一種手法對待小女孩嗎?

有D比 st. rose 更出名、更no.1的學校,有D校長和老師都好好,要求高、對學生有使命、有愛心、有責罵、有鼓勵的。為何 st. rose 會咁樣?!

校長應重溫聖羅撒學校辦學宗旨

本校是瑪利亞方濟各傳教修會於一九四八年創辦,為一政府津貼小學(女子)。本著天主是愛和有教無類的精神,發展全人教育、優質教育。本校為了讓學生有機會發揮潛能、培養學生具創意與獨立思考能力,除注重學生品德及學業知識外,更重視學生靈性的薰陶,望能培養兒童富有福音精神,對主忠誠,對人友愛,將來成為社會上良好的公民、服務社會,達致校訓「忠誠」、「仁愛」的美德。

本校教育目標:
本校以「靈、德、智、體、群、美」為教學目標,積極培養學生敬主愛人、服務社會的精神;並讓學生盡展潛能,發展他們的自學能力及技巧,協助他們培養自信心和終身學習的態度。

訓育方面:
本校對學生的品德培育非常重視,校長、主任及全體老師共同肩負培訓的責任,藉著早會及活動,隨時加以讚賞或糾正錯誤。並透過不同類型的活動使學生在潛移默化中學會孝順父母,敬師重友,守規自律,從而養成良好的品德和生活習慣;透過不同的德育講座,使學生能明辨是非,學會承擔責任,履行任務及培養積極進取、服務社會的精神,從而成功地養成終身學習的能力。

哈哈哈,我諗校長佢自己都唔記得lu....

原帖由 MW9919 於 11-7-7 02:07 發表
  本校是瑪利亞方濟各傳教修會於一九四八年創辦,為一政府津貼小學(女子)。本著天主是愛和有教無類的精神,發展全人教育、優質教育。本校為了讓學生有機會發揮潛能、培養學生具創意與獨立思考能力,除注重學生品德及學業 ...

基本上佢係咁講, 不過對住我就話: 我唔理中數, 我只係睇英文, 妳中數幾好都係假, 英文唔得都唔駛講, 就算妳全部合格, 都唔駛諗會入到書院, 一定會去 band 2尾d中學.    基本上佢係對人講人話, 對鬼講鬼話, 根本就無準則, 佢只係想要好強既學生, 就算妳成績係中等, 佢都唔想要.....再加上班主任不停追問妳轉到學校未, 再留落去都無意思. 所以基本今年留班既學生差唔多都轉晒學校, 無謂再留係度比人歧視

原帖由 taifiona 於 11-7-6 23:28 發表
Hi kathyfcc,

你讀邊班?其實以我所知都係中,英,數3科其中2科唔合格所以今年要留班,我女個班留班個2個都選擇轉校.因為佢地真係跟唔上.

禁點算呀!我個女今年升k3,點解校長禁有問題都唔選過架呢?仲有一年就係我地d家長死期,除左SRL P之外,我都唔知可以選邊間,請問有無家長知道,甲部分可以選幾多間?係米可以任考心儀GE學校呢?

希望唔好嚇親即將入讀小一的學生,ST ROSE是一間好學校,當中都有很多有愛心的老師,學生都很有禮貌,不要看得太悲觀。

我覺得佢講的又係真(講明我唔係保X黨), 因為好多band 1學校都係英中.英文唔得,就算band 2都唔會收。

所以我好驚訝點解A班有個同學足足留班留左3年, 校長都比留,點解唔轉校?

原帖由 kathyfcc 於 11-7-7 19:38 發表
基本上佢係咁講, 不過對住我就話: 我唔理中數, 我只係睇英文, 妳中數幾好都係假, 英文唔得都唔駛講, 就算妳全部合格, 都唔駛諗會入到書院, 一定會去 band 2尾d中學.    基本上佢係對人講人話, 對鬼講鬼話, 根本就無 ...

吓!三年?無間道梁朝偉咩,真係聽都未聽過。

魅力公主 醒目開學勳章

一口氣睇晒6版...得一個字 " 驚 "

亞女9月升K3, 佢係第二個, 無宗教, 唔同區, 之前都一相情願自以為是, 諗住自行揀佢, 甲部又揀佢; 等最後會有機會叩門....

點知睇完呢6版後, 突然 " 叮 " 一聲, 似乎可以提早放棄呢個念頭; 睇你地話去IN時要求父母一齊去, 咁我係單親既咪IN既機會都無囉; 唉 ... 我真係超失望 ... 無諗過一間學校係咁黑暗架囉

唯有留意下有無其他直資可以報啦 , 我本身住將軍澳區, 附近D學校又唔識, 都唔知點算好...

其實 SRL P 係咪好睇家庭背景架呢?? 即係有$$既著數D ???
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

actually, my whole family is late for another interview the same day as St. Rose demands both dad and mum should be there. We stayed at the classroom for over one hour with only one two-sided paper to fill in.

TO: WING

將軍澳知名學一條龍小學有: 順德聮宜會梁潔華小學同保良局陸慶濤, 你可以考慮下

你是srl幼生? 其實5駛咁驚, 只要有私校back up, 派位后再叩門便可. 我女之前沒有back up, 都可以叩到好多比srl更好學校.

原帖由 wing 於 11-7-24 03:38 發表
一口氣睇晒6版...得一個字 " 驚 "

亞女9月升K3, 佢係第二個, 無宗教, 唔同區, 之前都一相情願自以為是, 諗住自行揀佢, 甲部又揀佢; 等最後會有機會叩門....

點知睇完呢6版後, 突然 " 叮 " 一聲, 似乎可以提早放棄 ...

wing,
no need to worry, as you still have time to do the preparation for your girl now, at least u are not only know when the result came out (just like us !!!!!!!!),
i believe the purpose of this post was really want to let the SRL Kindergarten parents have to wake up now !! or at least to do some preparation...

回復 55# unfair123 的帖子

Hi Unfair123,

Congratulation! Your daugher is doing so good. My son will be in K3 this Sep. May I ask if those 10 schools that you knocked on... you only apply after lottery result is released? or you have already sent application letters last September? Can you please share your experience to me. I am interested to know more about TSL and 馬小. Thanks a lot.

Quote:
不過我今次主比個考驗我地, 知道D邊個係好人,  知道只要派位后第一時間去叩門的話, 一定可以找到好學校, 我派位后即叩了10間, 10間都有得面試, 我只見了8間, 其中5間已有結果, 4間TSL, 馬小, LMC & 德雅, 收我個女, 只是SRL小學唔收, 我相信個女唔係唔夠叻, 只係SRL小學想要超人.
Unquote:

你5賺長氣, 就分享下

之前見左3間小學 DGJS; TSL(直資); SMC, 以私校為主(因收左都可以派位). 過左2ND IN 但無收(你睇番之前).

派位派左全港第三小學(由尾數上),打電話SRL話5收生好無助,好傍徨. 因周六派位, 用左2日(周1假期)做PROFILE; 打電話, 上綱查重有邊間收生. 7JUN 請左假, 周圍派PROFILE, 收就放下, 5收就寄(E個好重要, 因好多小學會派位后收生).

德雅係1個5錯BACK UP, 佢係1ST收我女, 無論地點, 教學理念, BANDING, 派位都差不多SRL. 最重要係德雅好喜歡收SRL KG, 在1個無助,傍徨的人係天主打救.

至於見福馬, 你睇番:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2302427

TSL 因無見家長, BUT你可以睇番蕭亞姨:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2280588&extra=page%3D1

有需要就PM我LA.

原帖由 yeoj 於 11-7-26 14:22 發表
Hi Unfair123,

Congratulation! Your daugher is doing so good. My son will be in K3 this Sep. May I ask if those 10 schools that you knocked on... you only apply after lottery result is released? or y ...

重有5記講: 天神都有得in, 好似話凡send profile 都有得in, but我地無去, 個女話無同學仔入e間5梗去, 無佢辦法. 祝大家找到心儀好學校 l.
‹ 上一主題|下一主題