用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

細女係SRL幼生, 所以睇完你地咁講,真係開始擔心LA

大女係TSL, 今年啱啱畢業, 我都會俾細女去考, 但近幾年太多人考LA, 何況細女D英文唔算太得, 機會應該都細架LA

另外, 我都睇緊私校, 但又要睇埋學費, 有D都幾貴, 我唔可以afford得起

好彩你地開咗呢個topic咋, 如果唔係我仲曚剩剩
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回復 1# wing 的帖子

yes, you should look for lucky draw or private school... better dun wait for SRL primary...
yes, unfair was good to share his experience & we should thanks for him...

St. Rose小學是津校,從來都沒有人說過幼稚園生會直升小學,要不滿,要憤怒,都只是自尋煩惱,何苦呢!

回覆 123# Opus599 的文章

絕對同意津校不一定收SRLkg 學生。我更相信對SRL不滿的舊生家長,只是SRL不適合你的小朋友,SRL仍然是一間好學校。

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 Opus599 於 11-8-8 17:12 發表
St. Rose小學是津校,從來都沒有人說過幼稚園生會直升小學,要不滿,要憤怒,都只是自尋煩惱,何苦呢!

你有無睇晒之前既留言呀? 呢度無st rose幼既家長要求直升上st rose小呀. 問題都唔係係呢度
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

原帖由 Opus599 於 11-8-8 17:12 發表

我稔所有家長都知津,官校是要派位, 不會直升小學. 之前所講係:

1. SRL KG扣門沒有優待
2. 校長誤導甲1,乙1都要填佢,先有得叩門
3. 叩門安排混亂.

你根本不會明白我們家長不停損助建小學校舍,3年以來期望,一舜間幻滅的感覺.

再者,我們接受有不同意見, 但你來"踩場"都應該"爬下格仔"先呀!

Please wake up. Your contributed effort means nothing.

If you think there is a problem about the school's administration, you could report to the Secretary for Education.

原帖由 unfair123 於 11-8-10 10:34 發表

我稔所有家長都知津,官校是要派位, 不會直升小學. 之前所講係:

3. 叩門安排混亂.

你根本不會明白我們家長不停損助建小學校舍,3年以來期望,一舜間 ...

原帖由 unfair123 於 11-8-10 10:34 發表

3. 叩門安排混亂.

你根本不會明白我們家長不停損助建小學校舍,3年以來期望,一舜間 ...

其實我已經算是說話很客氣了,但想不到自己的幾句說話,卻換來了一些不禮貌的回應,還錯字百出。

閣下提及以上的1、2、3項,本應在入讀幼稚園前便該知道吧!在這個BK討論區,都被人重覆又重覆地講唔少啦,但你卻仍可自我沉醉了三年之久,只可說是既天真又傻,與人何干?

好老實,由我地啲讀唔到嘅話佢唔好係唔公平,但係連喺度讀緊嘅都話佢唔好,我都唔知點解釋好。。。

不過,unfair, 我真係要俾個LIKE你,你講晒我地嘅心聲!!唔好理人點講啦。。。

打錯字就人人都試過,  事實勝於雄辯, 睇到 unfair 第一篇文章所講, 我都覺得個校長好有問題, 而似乎亦曾有家長受害。假設unfair所說屬實, 有好多家長應該多謝佢, 因為可以引以為鑒。事實始終係事實, 你係賣毒奶粉係事實, 只有無道理嘅人先會走去捉d小錯處去故弄玄虛,做人如果有客觀事實亦可例舉出嚟,讓別人評理,而唔係去笑人寫錯字。

unfair 的文章跟本是屬實, 他講出晒所有K3之家長心聲, 因我就是其中一個家長 !!
如是大家是上年SRL KG K3聽過簡介會, 大家一定聽過校長這番說話 (2. 校長誤導甲1,乙1都要填佢,先有得叩門), 而且當時校監也說過"都好想收番晒你哋,但我們也跟教局安排"等等, 但事後叩門又怎樣, 小學叩門1X位中, 有多少個SRL KG 叩入, 以我所知只有1個, 連家長日問老師, 也不正面回答...
其實考入KG已不易, 考入後老遠來讀三年, 為了甚麽? 就是如無運後,為了有一個叩門優待
機會, 但為何小學部不會考慮自巳幼生呢 ? (你哋有無聽過協恩是這樣), 要知道小朋友及家長也希望番回SRL小學之渴望嗎 ? 為何K3簡介會校長不說出多年之實情, 使我們有更好部處 ?
實情就是實情, 不是SRL KG的家長, 不會明白我們感受, 這給現時讀KG可以引以為鑒.

3. 叩門安排混亂.

SRL KG扣門沒有優待--->
我女6年前升小一,當時未派位前先電SRL,佢地先問我係咪KG生(我女唔係),即覆無叩門位,我話當日放低文件or郵寄,佢地都話唔會受理!
  校長誤導甲1,乙1都要填佢,先有得叩門--->
6年前的確喺SRL KG幾叻都必須甲一乙一全選先可叩門,當年有學生有異心,小學部係一律唔受理
叩門安排混亂.--->
當年未曾聽過有關叩門任何投訴

6年前現時校長還未上任 !
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝各位支持, 實在感激.

回應之前, 其實真係有打比教育處投訴, 佢話收后備生, 小學有絕對權力, 教署管不了. 有無憑良心收生佢自已知.

but, 我知好多家長都找到心儀小學(包括抽到SRL的), 誓要努力讀下去, 要話比校長知 "活得比佢好".

原帖由 unfair123 於 11-8-11 14:03 發表
多謝各位支持, 實在感激.

回應之前, 其實真係有打比教育處投訴, 佢話收后備生, 小學有絕對權力, 教署管不了. 有無憑良心收生佢自已知.

but, 我知好多家長都找到心儀小學(包括抽到SRL的), 誓要努力讀下去, 要話比校 ...

LIKE
May be we will meet in primary school on 27/8
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

魅力公主 醒目開學勳章

針唔拮到肉係唔會知痛既

唔係SRL幼生既家長永遠唔會領略到我地既徬徨 ... 我明白樓主既心情因為我就係一個徬徨既家長 ... 黎緊開學就開始揀學校LA ... 我而家已經開始緊張

有空請去看看 ~

原帖由 hunter3988 於 11-8-11 10:16 發表
unfair 的文章跟本是屬實, 他講出晒所有K3之家長心聲, 因我就是其中一個家長 !!
如是大家是上年SRL KG K3聽過簡介會, 大家一定聽過校長這番說話 (2. 校長誤導甲1,乙1都要填佢,先有得叩門), 而且當時校監也說過"都好 ...

五年前 - 幼生叩門全部有得Interview.  現任小學校長話我朋友個女唔喺2 round都 選SRL, 機會留俾2次都選SRL的幼生。
3年前,開學家長會上幼稚園校長(修女)都講明要2 round都選SRL才會推薦去小學。我哋喺第一年有20分落選的其中一個,更過份喺直至開學都冇人call interview。其 間打電話問幼稚園就話pass咗俾小學,問小學就話冇叩門位。直到開學第一日先知原來收咗7個幼生,4個20分一個都冇(連interview都冇份),7個都喺家x會嘅人。
原來幼稚園(唔知喺學校定喺家x會)一直打聽我哋叩到邊間,有D喺班主任問,有D喺老師。我重好采,問我個個重喺我介紹入教ge家長(第一round入咗SRL)。
知道咗學校嘅手段後,反而更釋懷,更感恩,因為天主安排了更合適的學校给小女。

原帖由 koeydadamama 於 11-8-11 17:58 發表

五年前 - 幼生叩門全部有得Interview.  現任小學校長話我朋友個女唔喺2 round都 選SRL, 機會留俾2次都選SRL的幼生。
3年前,開學家長會上幼稚園校長(修女)都講明要2 round都選SRL才會推薦去小學。我哋喺第一年有20分 ...

好同情你的糟遇, but我想知道你有無再send多個profilo去小學?萬一佢地夾計話唔見左, 都多左個保障嗎.

我實在5明點解要打激自己kg生, 我在另一個topic見到考頭20名都係kg上去 & 重有派5番srl, 都得到好多好學校認同收左.

天主保佑你女學業進步

原帖由 unfair123 於 11-8-11 23:34 發表

好同情你的糟遇, but我想知道你有無再send多個profilo去小學?萬一佢地夾計話唔見左, 都多左個保障嗎.

我實在5明點解要打激自己kg生, 我在另一個topic見到考頭20名都係kg上去 & 重有派5番srl, 都得到好多好學校認同 ...

就算上到高年級,喺級ranking的top10都佔st rose不少KG生,反而亦有case嚟自名校KG生最終連band1生畢業亦無份~~
我作為家長,見住小女從小一到今年畢業,唔太認為喺6歲呢個年紀作出o既能力可以代表乜野! 只能夠肯定叩門要paper test就一定以佢地佔優勢囉~ 而喺小女口中(佢係今屆小學畢業生)亦曾透露現校長講過KG部的學生未逹標準(本人亦唔明白固中原因及咩為之逹標)
anyway一間學校令自己咁多不滿,入到亦只可肯定痛苦多6年,入唔到反而係好事!!大家現已入到更好小學了,好好享受6年小學生活^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 unfair123 於 11-8-11 23:34 發表

我實在5明點解要打激自己kg生, 我在另一個topic見到考頭20名都係kg上去 & 重有派5番srl, 都得到好多好學校認同 ...

當日只交一份profolio俾幼稚園轉交,因為幼稚園話唔會個别出推薦信給SRL小學。神父也只會一間學校出一封信。而打電話問小學就一路話冇叩門位。
交 profolio 個日x主任重打電話唻話欠 round 1 & 2 嘅 copies 叫我哋馬上 fax 去幼稚園。個年有38人經幼稚園交 profolio,至少有4個20分。
甚至用 intranet 寫信俾修女校監都冇回覆 (但投訴 x 校長取消畢業禮就好快回覆及作出安排)。因此覺得辦學團體喺知道同贊成咁樣做法。
我相信人在做,天(主)在看!

直至今年,SRL幼生喺其他學校叩門都好受歡迎 , 因為品德教育好,容易教 (某校長話我知嘅)。希望幼稚園唔好為就小學改變教育方法,一味谷谷谷。
‹ 上一主題|下一主題