用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網葛亮洪如何?
go

35網葛亮洪如何? [複製鏈接]

係咪唔好校網得7間
我個仔黎
得15分起手
仲有個妹跟尾
如果甲乙部揀紅馬第一
好驚直跌提摩太喎
見35網宣小學位比較多
但好似太谷怕頂唔住
葛亮洪如何呢
兩間奉基又如何?
點排位保險d?
thx
   0    0    0    0

葛量洪是一間返得開心又輕輕鬆鬆的學校

優點: 英文課程 (完整一套phonics / greenfield課程 / 輕鬆~聽說讀寫) / 注重閱讀 /默書少 / 功課少 (兩睇~可能對某些家長是缺點) / 活動教學-小組活動 / 師生融合

缺點: 派位較同區差 / 有教無類 ~小數族裔~菲/印/泰/學習障礙 / 學生差距大

我都係 15分男仔, 第一志願紅馬, 派唔到,去左尾2志願-葛亮洪.....e+讀私校.

另一同學仔都係, 派唔到第一紅馬, 飛左去聖提x太, 你諗清楚, 入紅馬真係要好好運.

原帖由 雪~bb 於 11-6-20 03:46 發表
係咪唔好校網得7間
我個仔黎
得15分起手
仲有個妹跟尾
如果甲乙部揀紅馬第一
好驚直跌提摩太喎
見35網宣小學位比較多
但好似太谷怕頂唔住
葛亮洪如何呢
兩間奉基又如何?
點排位保險d?
thx ...

你想保險又想博紅馬, 你可放紅馬第1 ,  兩間奉基第2&3 .

黃埔宣道都是一間很好學校 , 但放第2位派到機會都不太高,  今年我及囡囡很多同學放黃宣第2位都派唔到跌到落第6-7志願呀 , 所以你要想清楚囉.

原帖由 nicolelouie 於 11-6-20 11:00 發表
我都係 15分男仔, 第一志願紅馬, 派唔到,去左尾2志願-葛亮洪.....e+讀私校.

另一同學仔都係, 派唔到第一紅馬, 飛左去聖提x太, 你諗清楚, 入紅馬真係要好好運. ...
我就係怕呢樣啦
35網第一志願派唔到
就好易錯過埋2,3,4志願
因為同時間人地已經揀左你既2,3,4志願入左去
覺得好似紅馬擺頭,入到係最好,唔係就去到最衰

原帖由 katrinafu 於 11-6-20 11:48 發表

你想保險又想博紅馬, 你可放紅馬第1 ,  兩間奉基第2&3 .

黃埔宣道都是一間很好學校 , 但放第2位派到機會都不太高,  今年我及囡囡很多同學放黃宣第2位都派唔到跌到落第6-7志願呀 , 所以你要想清楚囉. ...

我明白呀
感覺35網就好似要一擊即中咁
第1唔得
就最尾咁
想博紅馬又怕賠上2,3,4,5志願
但一開波直博千禧同奉基如何?
千禧同奉基會唔會冇咁谷讀得冇咁辛苦?
如果又係谷咁倒不如博一博紅馬

原帖由 雪~bb 於 11-6-20 23:26 發表

我明白呀
感覺35網就好似要一擊即中咁
第1唔得
就最尾咁
想博紅馬又怕賠上2,3,4,5志願
但一開波直博千禧同奉基如何?
千禧同奉基會唔會冇咁谷讀得冇咁辛苦?
如果又係谷咁倒不如博一博紅馬 ...

咁博奉基一定唔會有咩事, 多數都入到, 如果以"谷"來計, 的確係冇紅馬咁勁囉。 

既然仲有好幾個月才到你, 不坊在放學時間, 行下幾間學校 , 感受一下可能對你會好D啦2.

原帖由 katrinafu 於 11-6-20 23:38 發表

咁博奉基一定唔會有咩事, 多數都入到, 如果以"谷"來計, 的確係冇紅馬咁勁囉。 

既然仲有好幾個月才到你, 不坊在放學時間, 行下幾間學校 , 感受一下可能對你會好D啦2. ...

唯有係咁...thx

假如小朋友的發展麻麻地,我覺得真的可以考慮葛量洪,因為採取活動教學,功課不多較輕鬆。與其次次肥佬,不如輕鬆地學習,正如他們的教學理念『有教無類』。
‹ 上一主題|下一主題