用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾神父/黃埔宣道/聖保祿天主教?
樓主: yutung
go

瑪利諾神父/黃埔宣道/聖保祿天主教? [複製鏈接]

醒目開學勳章

[quote]原帖由 marcella 於 11-6-10 10:12 發表
b.b.mother &愛愛地球:

請問如果在香港站或中環站去st.paul, 有無巴士或小巴去到跑馬地st.paul ? [/quo

te]

城巴1號 (好少車)黃泥涌道落, 城巴10號禮頓道行入去

醒目開學勳章

Bus no.1. 等到天荒地老都茅一架埋站既。

原帖由 marcella 於 11-6-10 10:12 發表

請問如果在香港站或中環站去st.paul, 有無巴士或小巴去到跑馬地st.paul ?

醒目開學勳章

原帖由 marcella 於 11-6-10 10:12 發表

請問如果在香港站或中環站去st.paul, 有無巴士或小巴去到跑馬地st.paul ?

醒目開學勳章

yutung, 你知sp是一,三,五年級返下午; 二,四,六年級返上午的嗎.  每年要調節上學及課外活動時間. 星期六長短周,是返早上的.(但有多星期六用來做其他節目,活動,今年只返了....12次星期六).   你要考慮能否配合接送小朋友. 幾時轉全日制,仲未確定.
所以都係教育局0個句: 校網的目的,都係讓家長替子女選近屋企的學校. 減少勞頓.

自己試下撘車去各所心儀學校, 體驗行程,觀察學生上學放學情況,留意老師.....等等,相信你心裡自然有答案,再估計入讀成功率. (因這三所學校是不同網,我唔知你點搏. ) 總之要由小朋友角度出發.good luck.

原帖由 thomas_dad 於 11-6-10 10:37 發表
I couldn't agree more!  What we are talking is 2.5-3 hours per day for just travelling!  Why don't we make use of the time to help the kid and it may do much help than a more famous school does.  I wo ...

yongxin師姐用詞貼切.

原帖由 YongXin 於 11-6-10 10:52 發表

我都會揀st Paul's, 小學升中學有保証,Band one女校,真係好多人恨架. 但交通又真係要考慮. 但現今的交通網絡比過去發達,看看那條接駁路線最好吧! 印象中MTR美孚站到銅鑼灣都是30mins 左右,再接校車?

乜你同我一樣睇法. 我係2 年前去簡介會. 見過佢套女生校服, 我心涼左半截, 聽埋簡介會, 之後就決定搬港島讀女校, 即使我仲有位弟弟跟尾.   
我都好鍾意聖保祿天主教, D 女仔真係好乖又勤力, 只可惜"間條式" 上下午我實在應付唔到, 攪唔掂課外活動安排. 如你諗得掂交通和時間, 呢間實在係超抵抽, 抽獎難度與學校質素唔成比例!! 兩年前簡介會瑪神校長仲話: 20分佢都收唔晒.

原帖由 愛愛地球 於 11-6-10 10:00 發表
Marynoll Father's 新校址落成時,很想看看咁靚的校舍,設計"比"美播道書院, 我去過其簡介會,看過一些學生表演,校長主任介紹及答問後,我.....覺得學校的software緊要過hardware!

...

So true, your girl may end up either waking up too early in the morning session or getting home too late in the afternoon session.

原帖由 愛愛地球 於 11-6-10 11:05 發表
yutung, 你知sp是一,三,五年級返下午; 二,四,六年級返上午的嗎.  每年要調節上學及課外活動時間. 星期六長短周,是返早上的.(但有多星期六用來做其他節目,活動,今年只返了....12次星期六).   你要考慮能否配合接送小 ...

醒目開學勳章

字得太遠,分分鐘10:00am食lunch,食得0黎11:00am零上車

我字HV都11點零開飯因爲搭nanny bus 12點零要落樓。

原帖由 Rattie 於 11-6-10 11:28 發表
So true, your girl may end up either waking up too early in the morning session or getting home too late in the afternoon session.

醒目開學勳章

HV 是指"維港灣"嗎??
我都係住奧運站, 對聖保祿天主教都好大興趣, 最頭痕就係交通...仲考慮緊..
去香港站轉車會唔會快D?
可否分享多點一上下課(出門及回家)時間, 謝!

醒目開學勳章

我字跑馬地。

點解都要供早上車係因爲架車要拿拿臨送0左0的pm既返學,然後又接am既放學。

原帖由 lovelyaudrey 於 11-6-10 12:07 發表
HV 是指"維港灣"嗎??
我都係住奧運站, 對聖保祿天主教都好大興趣, 最頭痕就係交通...仲考慮緊..
去香港站轉車會唔會快D?
可否分享多點一上下課(出門及回家)時間, 謝! ...

行路好遠? 點解要撘校車?

原帖由 YongXin 於 11-6-10 12:33 發表
我字跑馬地。

點解都要供早上車係因爲架車要拿拿臨送0左0的pm既返學,然後又接am既放學。

回復 18# redkoni 的帖子

i spend almost of my whole life at St.Paul. I was lucky coz by the time my family moved to Tusen Wan , i was already a secondary student. My physical strength was far better than a primary student.
Yes, there is van from Causeway Bay MTR to St.Paul in the afternoon. A 15   mins walking distance from Causeway Bay to St.Paul is just for a adult. For a child it usually takes double.
I used to take the tram from CWB MTR to St.Paul. It took about 5  mins if there was a tram.
And if u really have to take MTR in the morning, let me remind u. There would be the rush hour which mean you and your daughter would have to stand all along from Mei Foo to CWB in the crowded train.Then rushed to the tram station to squeeze both of u into the tram.
Believe u really have to "experience" it ! Not just one day only , but at least 2-3 days. And please put your daughter's physical strength into account before u make the decision.

原帖由 pluto_yuen 於 11-6-10 17:15 發表
i spend almost of my whole life at St.Paul. I was lucky coz by the time my family moved to Tusen Wan , i was already a secondary student. My physical strength was far better than a primary student.
Y ...

I see. Thanks for your gentle reminder.

醒目開學勳章

15分鐘,大人行得快8-10分鐘都得;不過我茅請菲姐,唔想老人家成日行來行去接送咁辛苦,夏天0個條路都好曬。

住本區都好多同學搭保姆車。

原帖由 愛愛地球 於 11-6-10 13:46 發表
行路好遠? 點解要撘校車?

大家好呀, 好開心有呢個topic, 呢間我都好有興趣, 不過上下午就真係有d麻煩, 所以仲諗緊放marymount定佢去第一, or st. francis 我住藍田架, 知唔知有冇nanny bus到呢~~交通都係一個好大問題

原帖由 chichibb 於 11-6-10 23:39 發表
大家好呀, 好開心有呢個topic, 呢間我都好有興趣, 不過上下午就真係有d麻煩, 所以仲諗緊放marymount定佢去第一, or st. francis 我住藍田架, 知唔知有冇nanny bus到呢~~交通都係一個好大問題 ...

你講緊這幾間九成九都不會提供學校校巴接九龍姊妹,我建議你搭港鐵過鰂魚涌或太古,接駁佢地自己校巴所安排的東區各線,大多數九龍人來港島讀,搭校巴都是用這個方式,你唔好忘記搭nanny bus遲到就算遲到!

醒目開學勳章

P.1/3/5 : 1300-1750
P.2/4/6 : 0755-1245

Alternate Sat : 0755-1245

原帖由 lovelyaudrey 於 11-6-10 12:07 發表
可否分享多點一上下課(出門及回家)時間, 謝! ...

原帖由 redkoni 於 11-6-11 00:11 發表

你講緊這幾間九成九都不會提供學校校巴接九龍姊妹,我建議你搭港鐵過鰂魚涌或太古,接駁佢地自己校巴所安排的東區各線,大多數九龍人來港島讀,搭校巴都是用這個方式,你唔好忘記搭nanny bus遲到就算遲到! ...

原來如此, 返下午班搭mtr都好d, 如果返上午班真係幾迫 但如果返下午nanny bus應該係接左返學先接上午放學, 咁應該唔會遲到, 只係到返上午時, 可能要爸爸車佢返學
‹ 上一主題|下一主題