用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010全港中學排位
樓主: khmama
go

2010全港中學排位   [複製鏈接]

Thank you so much!

原帖由 greendotdot 於 11-5-3 08:17 發表

我覺得Khmama以學生畢業的成績來為升中評級並無不妥,而且提供一個頗正面的指標給家長參考。大多數家長的眼光是雪亮的,是問某中學附近的街坊,怎會不比Khmama更熟悉這學校,假如大家都知道佢收大部份Band2小六生,但Khmama ...

TOTAL AGREE.
khmama是無收錢嚟做分banding出來給大家參考, 係無私的, 如果有些家長覺得有問題可以唔信, 唔好則疑人地辛辛苦苦做出嚟嘅嘢, 在我嗰區的而且確係分析正確, 跟老師的參不多, 亦是在我心目中差不多, 當你什麼資料都沒有的時候, khmama做出嚟的表確實好有用, 老師給我們各校的banding時, 只是在交表前兩三天, 根本唔夠時間去考慮, 但先看了khmama的分析, 再睇學校的分析作比較會慳了不少時間.

Dear khmama,
我在最update band 1競爭學位內, 葵青區的派位學額是怎麼計算出來呢? 是否以自行各間學校都收滿學來來計算呢? band 3尾都計佢地收滿生?

原帖由 wai-ma 於 11-5-3 12:22 發表
何郭佩珍無理由Band 3,佢係區內都好受歡迎,老師都話佢係Band 2頭,佢仲開到一班英文班,中四開始大部份科目都以英文教授....係咪數據上出左問題呀?
心誠又無理由係Band 2頭.......??? ...

我搭下咀o架咋! 只開一班英文班, 我覺得唔係band 2頭, 我嗰區四班開三班/五班開四班就係band 2頭.

Michael,
你唔同意khmama的分析, 即是你有一份你覺得更正確的分析在手啦! 如果有就囉出嚟比大定分享下囉! 如果無就唔好亂咁喺度批評人地努力出嚟嘅結果, 你淨係喺度寫 "DISAGREE" 係無用o架! 攞d有力證據出嚟囉! 唔好喺度空口講白話. 你係教育署署長呀? khmama d仔女已大了, 佢根本可以唔做呢份分析出嚟, 佢都係見咁多家長要求佢出手, 佢先做呢份分析, 你唔啱睇可以唔睇, 每個家長都心中有數, khmama的分析及老師的分析都只係作參考, 無人叫你信晒佢o架!

無高見, 無資料在手, 舉不出事例, 咁點解會有質疑呢?! 無高見就唔該收下把聲啦! 唔好喺度嘈嘈閉.  
有d人真係心理有問題, 唔低得個焦點全部喺晒khmama度, 佢就走出嚟講句無根據嘅說話嚟攪亂擋. 好幼稚.

原帖由 Michael2011 於 11-5-4 16:55 發表

Hi alice,

First, I didn't have 心理有問題 !

I don't agree we have a list of  2010全港中學排位 . As it is not fair for the schools (teacher and student) and the parents in HK. This is my comments.  ...

我根本無指明係邊個, 做乜你對號入座呀!!

點解毛端端會有變態佬走咗入嚟攪亂擋o架?

原帖由 Michael2011 於 11-5-4 18:00 發表

Dear alice44,

I am not the teacher and  變態佬 !

Try again next time ! Be more smart !

Good luck !

Michael2011

我都唔係話你, 做乜你又對號入座呢? 你一定覺得自己係, 所以咁敏感. 你諗多咗喇! relax啦香港人.

khmama,
今年你有無時間更新全港中學排位表呢?

khmama,
無會考, 咁可唔可以用高考成績排出嚟呢?

原帖由 khmama 於 11-12-2 21:54 發表

問題係絕大部份band2/3學校唔會係校網公佈任何公開試成績, 因為唔慌考得好, 所以根本冇資料做.

原來係咁, 明白晒. Thanks!
‹ 上一主題|下一主題