用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如得15分想抽大熱基督教學校, 乙部係唔係同埋20分既一齊 ...
go

如得15分想抽大熱基督教學校, 乙部係唔係同埋20分既一齊抽? [複製鏈接]

定會係乙部係20分優先架?
   0    0    0    0

回覆 1# fifionachan 的文章

唔明你指的乙部是那樣. 小一收生是首先分自行及統一派位2部分, 9月會是自行遞表的, 小學小一學位30%會收有家姐/哥哥現時在該校就讀o既學生(必收), 20%會用計分去收, 餘下50%會給政府作統一派位的. 如果你只有15分, 即是20分及25分的小朋友會於自行收生部分優先收, 如果你想報果間好多人爭, 那你只有15分入到o既機會好細, 但你仍可等統一派位時再揀作第一位, 統一派位就不會用計分制

原帖由 妹妹頭 於 11-4-29 16:19 發表
小一收生是首先分自行及統一派位2部分, 9月會是自行遞表的, 小學小一學位30%會收有家姐/哥哥現時在該校就讀o既學生(必收), 20%會用計分去收, 餘下50%會給政府作統一派位的. 如果你只有15分,  ...

小學小一學位[]30%會收有家姐/哥哥現時在該校就讀o既學生(必收),

有家姐/哥哥在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位:

- 約佔學校小一學額30%

- 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配

- 如有不足之數 [此類別的申請人多於學額50%],以原本預留作統一派位的學額填補

- 凡屬此類別的申請人,必獲取錄

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kcheng1328 於 11-4-30 18:14 發表
o甘得15分咪只好等統一派位???

你可以上uncle dos 個website睇一睇d數據,有部份學校第一輪都收唔足50%學生嘅,咁呢d學校,只要你揀就得,相信亦有學校15分都有分抽 e.g.無宗教嘅學校
所以~ 15分唔係無望,但係有宗教嘅又熱門嘅,就應該機會細d!
恐龍家

回覆 1# 小曳人 的文章

‹ 上一主題|下一主題