用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 死啦,升中簡了誇區有D後悔,點算好?HELP
go

死啦,升中簡了誇區有D後悔,點算好?HELP [複製鏈接]

HI 我係第一次上來, 希望大家幫忙,比D意見 , 多謝 !
我個仔讀紅磡灣,他名次不高全級110-120 希望可入英中,  so,選了誇區沙田,我當初諗沙田多英中,而家有D後悔, 因為報紙話縮班後競爭重大, 死啦,點算好?

iN 咗直資 馬鞍山德信,顏寶齡兩間都收咗, 最衰無登記, 希望博吓抽獎, in咗旅港開平 及沙田循道, 他成績如下:

第一,二次呈差不多,級名次110-120/178
第三次呈分:
中:80
英:86
數:77
常:93                      級名次:110-120/178   

有以下問題希望大家幫忙,比D意見

1) 甲乙點選呢 ?簡九龍城區? 沙田區 ?
2) 直資再叩門大機會嗎?
3) X港開平 及沙田循道叩門機會大嗎?
4) 他想入X港開平,佢九東鉛球亞軍,ping pong九東第4,  有用嗎?  
5) 有朋友叫我而家接受直資先,不抽獎,放榜才叩津貼學校,這樣保險D, 好嗎?
   0    0    0    0

原帖由 jimmywoomum 於 11-4-18 18:46 發表
HI 我係第一次上來, 希望大家幫忙,比D意見 , 多謝 !
我個仔讀紅磡灣,他名次不高全級110-120 希望可入英中,  so,選了誇區沙田,我當初諗沙田多英中,而家有D後悔, 因為報紙話縮班後競爭重大, 死啦,點算好?

iN 咗直資 ...

我想問你個仔是band ??

自行、甲部可以選誇區,但乙部則要選本區較多學位及啱banding的學校。

你登記的是小學綱的九龍城區抑或其他居住網(沙田)?
沙田循道在兩區的乙部學額分別很大。

原帖由 jimmywoomum 於 11-4-18 18:46 發表

iN 咗直資 ...

回覆 2# yenk 的文章

我都想知呀!band幾呢?

咁已經揀咗交咗表, 如果後悔咪問下學校可唔可以改囉,如果無得改咪坦然面對. 揀跨區可能少啲人同你爭. 反而入到都說不定.

原帖由 yenk 於 11-4-18 11:51 發表

我想問你個仔是band ??

多謝各位回覆,sorry趕住去細仔學校,遲咗覆,又未用熟呢babykingdom

BANK ? 我其實都唔sure,老師話bank 2 叫我甲部簡1) yau chor wing, 2)tsang siu tim 試吓! 好進取喎! 我選了住址網(沙田)
cose 好似stanleya話可能少啲人爭,但....我一定唔會咁簡...tsang siu tim band1 到band 1生都入唔到家, 我個仔是band ?? 老師話佢其實都唔係咁熟沙田網家
so help....

原帖由 jimmywoomum 於 11-4-19 00:39 發表

多謝各位回覆,sorry趕住去細仔學校,遲咗覆,又未用熟呢babykingdom

BANK ? 我其實都唔sure,老師話bank 2 叫我甲部簡1) yau chor wing, 2)tsang siu tim 試吓! 好進取喎! 我選了住址網(沙田)
cose 好似stanleya話 ...

進取得滯!
lmy

你可以問先生若果係九龍城區, 甲乙部會點安排?? 利用同學校水平對學校去選沙田區.....例如九龍城區..先生提議培英, 沙田可試呂明才,曾肇添等...

九龍城區同沙田區GE BANDING 都十分相近....轉區應該唔會跌BAND, 學校有無全港排名資料?? 有的話,可作參考

原帖由 jimmywoomum 於 2011-4-19 00:39 發表

cose 好似stanleya話 ...

我之前都有同樣想法, 但最後都係無轉, 若果派得唔好,會走去沙田叩門試試...

我明下午要交初稿及見家長,我老公話以前佢都係照老師去簡, 叫我relax D,都係的,多個人傾吓好D啦
多謝stanleya,yenk,pandato,sau2005

原帖由 q370006 於 11-4-18 16:54 發表
你可以問先生若果係九龍城區, 甲乙部會點安排?? 利用同學校水平對學校去選沙田區.....例如九龍城區..先生提議培英, 沙田可試呂明才,曾肇添等...

九龍城區同沙田區GE BANDING 都十分相近....轉區應該唔會跌BAND, 學 ...

-------------------------------------

sorry 好蠢, 唔明添, 其實有D同學100名的同學老師都叫佢地簡band 2學校, 我都懷疑我仔可能係bank 3, 如果唔會跌BAND, 簡呂明才,曾肇添, 好危, 其實真
我都想知呀!佢係band幾呢?

我好煩
自行選校,我都係跨區第一志願 (藍田五邑)已經面試!!
我今日收到統一派位表格 兩日之後要交~~
唔知(甲部)填番跨區好?? 還是本區好??
如果小朋友成績唔太好,咁是否揀本區...會機會大好d??
我地班沒有同學仔揀跨區,唔洗爭,是否會有機??

請幫忙,thanks!!!

原帖由 jimmywoomum 於 2011-4-19 01:11 發表

-------------------------------------

sorry 好蠢, 唔明添, 其實有D同學100名的同學老師都叫佢地簡band 2學校, 我都懷疑我仔可能係bank 3, 如果唔會跌BAND, 簡呂明才,曾肇添, 好危, 其實真
我都想知呀!佢係band ...

呂明才,曾肇添晌沙田係BAND1頭....我意思係若學校提議你選九龍城區BAND1頭學校, 你咪同樣填沙田BAND1頭學校...如此類推....

原帖由 q370006 於 11-4-18 16:58 發表

我之前都有同樣想法, 但最後都係無轉, 若果派得唔好,會走去沙田叩門試試...

-------------------------------------------------
點解無轉? 沙田英中 好似多D,但又怕叩唔切...OH...

原帖由 jimmywoomum 於 2011-4-19 01:16 發表

-------------------------------------------------
點解無轉? 沙田英中 好似多D,但又怕叩唔切...OH...

其實兩區學校都係差唔多, 但BAND2學校,九龍城區較多同好D....因為知自己果個都唔會BAND1...但自行有去IN 沙田學校...

回覆 2# q370006 的文章

Ok 明白,thanks

回覆 10# jimmywoomum 的文章

我好想直言, 你仔仔的成績不高, 在沙田學校都是BAND 2 中到未免太進取了.
我仔仔在第三次的程分:中:   90
                                英:  92
                                數:  100
                                常:   98

我都沒有信心叩沙田循道

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-18 17:21 發表
我好想直言, 你仔仔的成績不高, 在沙田學校都是BAND 2 中到未免太進取了.
我仔仔在第三次的程分:中:   90
                                英:  92
                                數:  100
                     ...

------------------------------------------------------
oh, 多謝你,沙循原來咁勁ga, 死火,當初我個仔自行唔肯簡沙田學校, 自己上網睇, 沙循ping pong校隊勁,堅持要IN呢間,其實in旅港都係佢話要同D同學一齊, 唉!

回覆 1# kswiss 的文章

其實沙田的BAND 1 學校收生是要求好高,
而且沙田有好多叻的學生, 都在煩緊,我就是其中一個
‹ 上一主題|下一主題