用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? ...
樓主: Jackie310
go

看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? [複製鏈接]

看完德望中學2009-10 Annual School Report, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小?

http://www.ghs.edu.hk/plans_repo ... ol_report_09-10.pdf
   0    0    0    0

原帖由 小天使kiki 於 11-2-24 18:37 發表
Jackie, 你同我煩埋同一個問題,我都真係未決定到,但佢嘅result真令我太驚訝

係呀!德望小學既學生大部份可以上番佢哋既中學本來係小學既優勢嚟,如果升大學既情況係咁,真係令人擔心喎!比咁貴既學費都無保證。似乎宣小有好多好既comment,K3校網又靚,又可以考直資,選擇較多,但要承受升中呈分既壓力,但我仍覺得宣小係唸得過。

回覆 18# DGJS 的文章

係有幾個資深既英文教師離開...

咁6年後可能會有唔同既景象, 無人可以預計到...

原帖由 crystalwsm 於 11-2-26 22:22 發表
其實宣小係咪真係好好?我個女好榮幸考入咗,但佢資質麻麻,我驚課程深得滯佢頂唔順,但見佢小六派位結果又好吸引,仲十五十六...........

小朋友既資質未定既,可能佢讀得嚟呢!唔試吓又點知佢唔得呢?我有朋友既女係宣小讀近小一,佢好滿意喎!

原帖由 meimeimama1 於 11-2-27 18:07 發表
其實GH小學d女仔
多唔多升返中學部
如果唔入GH中學會去邊?

呢個問題既答案係佢地個網站係搵唔到既...可能要有囡囡讀近GH既媽咪先會知..

GH中學學費貴,特別係高中。小一仲係大班教學,45人一班,小朋友要好專心同好乖先得,老師睇唔到咁多,不過都好有經驗教大班。

協恩小學暫時唔會轉直資, 唔駛比學費, 口碑又好, 我會選協恩...

GH 返學時間係7:30a.m., 大家要考慮埋佢個地點同車程, 以及星期六返學校上課外活動既安排 (如有參加的話)...

其實我係好想知道大家對兩間學校(GH/APS)既睇法, GH 小學既賣點係有佢既中學back-up, 唔駛6年後煩考中學. 雖然我地預計唔到佢既中學會唔會係6年後變番以往既成績, 但目前黎講, 佢既小學都有唔少好既評價.

DGJS: 好多謝你一直比好多分析同意見比我0地啲媽咪, 其實我會等埋大抽獎先再決定比囡囡讀邊間小學, 如果囡囡派唔到心儀既小學, 我先會比佢讀私小, 但距離大抽獎放榜仍有點時間搜集多啲意見, 希望唔好選錯學校比佢.....

另外, 我知APS啲學生到P.4開始谷, 特別係上到P.5,P.6仲會遲放學, 同埋學費會貴啲...

原帖由 DGJS 於 11-3-7 15:28 發表
兩間都是很好的小學。她們有分別,如:-
1.1. 上課時間 (GH早半小時)
2.2. 宗教背景 (基督 vs 天主)
3.3. 男女校 vs 女校
4.4. 校網

APS明顯比Good Hope 谷 academic(至小 P.4開始係)。APS偏向學樂器。GH 就general
D。

你 ...

小天使kiki: o.k., 大抽獎你選左邊間呀? 我選左St. Mary呀, 睇下好唔好彩!!!

原帖由 小天使kiki 於 11-3-8 19:22 發表
Jackie, 你決定揀邊間通知埋我,我暫時都會揀德望
‹ 上一主題|下一主題