用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? ...
樓主: Jackie310
go

看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? [複製鏈接]

我都係買佢有進步, 係落重注係d家長身上...學校都係好需要家長的"協助"!  good hopers' parents 要交學費之餘, 都要比心機"配合"學校lor.

原帖由 小曳人 於 11-2-25 11:34 發表

良好學習氣氛..應該由"收生"嗰邊著手, 效益會更快 (所以我"買"佢之後會有進步架!)
真正熱門名校, 好成績從來唔係由老師度嚟嘅, 學生個個自動波, 老師好得閒架!
舊老師當然唔會返轉頭, 亦無需咁做! ...
~easybring~

望佢不要革新,注重番傳統和成績,留住小學生升中學部。
~easybring~

我聽高小家長講, 佢地都想直升中學部, 只有"學費"問題才會轉其他中學or有幾個去dgs.

早幾年的小學家長expect升津貼ghs, 而家轉左直資, 學費又唔平, 成績好既學生有好中學收, 都會轉走.  呢幾年家長心態都唔同, 成績好的學生應該多數留低升中學部.  如果經濟好, 搵到錢, 家長會願意交學費.

我估協恩也會經歷幾年的成績起落(只是估計), 成績起落不全是學校的問題, 收生質素也有影響, 對學校來說, 收甚麼學生也一樣教, 讀書不靈敏的孩子也是孩子, 只是家長看重學校有幾多個狀元.  看清楚一點, 如果自己囡囡成績不錯又乖, 已經十分好啦....想全世界狀元, then沒有狀元了!

~easybring~

小學:
http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=254&viewpart=2

中學:
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1457&scl_District=local&District=

原帖由 國家 於 11-3-1 11:40 發表
想問GH小學及中學的學費幾錢? Thanks.
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題