用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙小學 vs 真道書院
樓主: stseng
go

蘇浙小學 vs 真道書院 [複製鏈接]

已經很久沒有bk發言, 蘇浙與真道, 完全兩所不同性質的學校, 好難比較, 蘇浙較傳統, 真道開校到現在只有8年多, 如果一定要與其他歷史悠久的學校相比, 實在不公平。

『在真道小學五年生活(它無小六)會很開心,上到讀中學完後就不得而知。因為真道中學的公開試成績,很小很小公報』 真道是11年一條龍學校, 學生根本無需要擔心升中問題。 有時很不明白, 連我哋自己家長都唔知嘅資料, 其他網友又從何得知有關會考成績數字??

『它的中學好嗎?讀完中學怎樣?它的成績可以入香港的大學嗎?還是希望入一些不知名的澳州大學』我哋有同學讀完中六就入咗香港嘅科大,這位網友可能無睇我哋真道另一個topic!

樓主: 只有你自己才清楚孩子適合讀哪一間學校, 因為只有你最清楚了解孩子性格,特質, 每間學校都係好學校, 所有老師都希望自己教出來嘅學生將來對社會有貢獻, 有成就, 選學校如果單憑小六學生派英中數字比例, 會考成績合格率來評訂一間學校, 似乎不適合。要真正了解一間學校, 最好親身去問去睇, 自己睇到嘅至會係最真確!

原帖由 JacobMM 於 11-2-19 23:29 發表
我仔仔曾經o係真道讀過三年小學,之後漸漸覺得好大問題,最後要留一年班讀其他普通小學。

記得小一o既時候,真道在小學沒有書本,孩子曾拿一份上堂的筆紀叫我解釋(其實真道唔多派notes,這次已算厚待了),原來竟然要研究飛機起飛o ...

看到你嘅發表, 深感同情! 但對於我自己家庭, 確實感恩! 孩子在真道已踏入第七年, 孩子真的能做到自學,自省, 自理!
自問我兩夫婦學識真的好有限, 根本在功課上完全幫唔到, 但佢自己可以攪掂, 自己整理好所有工作紙 , 考試,默書自己一手包辦, 最多係要背詩時幫吓佢, 而佢又可以有多方面發展, 仲有時間可以學琴學管, 你話我仲有咩野要來??

我成日都話, 揀學校一定要睇自己個小朋友, 啱我未必啱你, 我滿意又唔代表你都會滿意, 所以自己做父母就最清楚自己個孩子嘅需要!

學琴學管,有沒有出外考ABRSM  - 孩子已在上年考獲鋼琴8級優良成績, 管已考獲6級優良成績, 而且在校際音樂節鋼琴比賽中多次獲獎, 我身為母親以我的孩子為榮!

至於學術成績, 要知孩子識唔識, 最簡單嘅方法, 係坊間隨便買本補充練習比佢做(當然要跟level) 就會知佢識唔識!
‹ 上一主題|下一主題