用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St. Joseph VS Wa Yan
樓主: Gerard
go

灣仔St. Joseph VS Wa Yan [複製鏈接]

望都望大抽獎中喇,吾係要求人就慘,妳知喇得十五個位,点爭?又吾知小學校長要セ?又吾知有冇得見?好多個吾知,有D媽咪大把錢有司機又同我地爭,有好直資收左又同我地爭、真係貪鬼心,可憐吓我伊啲セ都無,等大抽獎吾得就去嘉道里李賜豪繼續學業。

醒目開學勳章

其實我幾鐘意 SJK 嘅教學模式,K2、K3 已經有默書、考試,由小已經習慣左小學模式,到升上 SJPS 就自然冇咁辛苦啦,到時你就會覺得冇入錯 SJK,SJK 唔再辦學真係好可惜!
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 我睇妳應該是Sjk直升小學,知吾知梁校長要乜小朋友呀?舊生?天主教?講野叻?乖但不是考5甲?誰是優先???

醒目開學勳章

我以為你知好多有關升上 SJPS 嘅嘢添,見你比意見/資料其他家長。

原帖由 uarecheap 於 11-3-7 14:43 發表
esmehouse 我睇妳應該是Sjk直升小學,知吾知梁校長要乜小朋友呀?舊生?天主教?講野叻?乖但不是考5甲?誰是優先???
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 我D資料都是總合我地班C9十有哥哥係度讀十路邊社、都係想幫吓大家過這関,係一間很好的小學,由頭到尾我都無变,甘妳有什麼可以幫到吓大家或只是路過的人?

請問知唔知叩門時要考什麼?要見埋家長嗎?

是否最後K2&K3,大部份會在扣門收回學生?

Uarecheap, 你個仔1st round 入左就踩SJK,      你好忘本喎, 唔通你個仔讀SKJ無任何得著嗎?
之前猛叫街外人選SJP 幫SJP 拉票, 增加SJK入SJP 難度,  你個仔1st round 入左就係度隔岸觀火

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2258335&extra=page%3D6&page=5
qouted from Uarecheap
"又無學費,又英文小學、又全日(2013)、又直屬頂級聖若瑟書院、末代十A狀元小學,唔揀對唔住個仔。"

原帖由 esmehouse 於 11-3-7 15:14 發表
我以為你知好多有關升上 SJPS 嘅嘢添,見你比意見/資料其他家長。

醒目開學勳章

原帖由 001128985 於 11-3-9 18:00 發表
Uarecheap, 你個仔1st round 入左就踩SJK,      你好忘本喎, 唔通你個仔讀SKJ無任何得著嗎?
之前猛叫街外人選SJP 幫SJP 拉票, 增加SJK入SJP 難度,  你個仔1st round 入左就係度隔岸觀火  ...
我地d15分既都唔知幾慘

總之小學是一間好學校,我推介卑家長並無不妥,至於幼稚園,對吾住妳講得對我和仔仔都有得着、但全是負面嘢,我吾想分享啲吾開心的東西,仲之話卑妳知吾係得我一個甘幓。算哪撗掂拒都摺,吾会有人不幸

原帖由 uarecheap 於 11-3-9 18:56 發表
總之小學是一間好學校,我推介卑家長並無不妥,至於幼稚園,對吾住妳講得對我和仔仔都有得着、但全是負面嘢,我吾想分享啲吾開心的東西,仲之話卑妳知吾係得我一個甘幓。算哪撗掂拒都摺,吾会有人不幸 ...

我反而覺等SJK教得幾好,又不會好似出面的學店金錢掛師。每人都有不同的見解,無須太介懷。

作為天主教徒,我深信個天已自有安排。

我都覺得SJK教得幾好番,雖然係傳統,但係傳統有傳統嘅好處。我阿仔話返學比返什麼什麼興趣班更開心!

原帖由 SamMom 於 11-3-9 21:58 發表

我反而覺等SJK教得幾好,又不會好似出面的學店金錢掛師。每人都有不同的見解,無須太介懷。

作為天主教徒,我深信個天已自有安排。
:-D

原帖由 001128985 於 11-3-9 18:00 發表
之前猛叫街外人選SJP 幫SJP 拉票, 增加SJK入SJP 難度,  你個仔1st round 入左就係度隔岸觀火  ...

完全同意!
我覺得有人心地不大好!入左就係度隔岸觀火,猛叫街外人選SJP 幫SJP 拉票,セ嘢心態

真係" U are cheap"

有少少懷疑"uareheap" 可能在1st round 衰左, 仲要係衰左之後好傷心...如果唔係佢點會咁大反應!!

我見到佢D文章...有少少"耐人尋味"@@!!  算吧喇...始終有D事唔係發生在我同你身上, 可能人地有苦自己知~

吾好甘講我喇,邊有甘好彩中,得個八個入到、ST JOS 真係第一輪入左,但係觀塘個間。如六月派去嘉道理或李賜豪,甘就番這間,雖然要卑錢但冇法。我報左十間直資私校無間收全軍覆沒。

其實St Joseph小學係一間好學校, 我細仔宜家在一間港島幼稚園讀緊書, 果間幼稚園有好多家長個大仔也是St Joseph小學讀緊, 真係好多個...有十幾個@@"  佢地不約而同地話, 以前大仔讀過St Joseph幼稚園, 但係細囝千萬唔好搞佢再讀, 佢地話課程好淺!!

佢地個細囝有哥哥可以直升上小學, 所以想搵一間有好多英文學和有普通話支援幼稚園比佢地個細仔.

不過算喇, 人地有人地個評論, 我宜家細仔間幼稚園我都好滿意, 起碼英文有外籍老師, 中文教寫了很多字, 我看見我果D朋友家長, 有好多名校直資小學都收左佢地, 又唔明點解, 一間名直資收左...有二三間都一齊收佢地, 可能幼稚園成績表寫得好好, 又或者直資學校喜歡小朋友英文叻喇~

哈哈...其實我個細囝真係幾曳曳, 坐唔定, 週身郁...但係成績表又寫得幾靚...可能老師有愛心和體諒小朋友仲細和一心想你搵一間好好直資OR私校呢!

原帖由 littlemelody 於 11-3-9 23:48 發表

完全同意!
我覺得有人心地不大好!入左就係度隔岸觀火,猛叫街外人選SJP 幫SJP 拉票,セ嘢心態

真係" U are cheap" ...

醒目開學勳章

我對SJK 非常滿意, 老師亦有問必答, 唔知你仲記得K2開學前老師講過d乜? 老師話SJK 主要training up 小朋友獨立, 守紀律, 寫字工整, 有禮貌, 我相信是德育培訓多於學術 (不要忘記, 佢地只係幼稚園生, 課程可以深得去邊?)
"中英數勁淺 中文仲教緊單字及2至4字詞語", 因為每星期有默字, 每學期有考認字, 我個仔可以作到50-60個字文, 我想程度不算太差吧!
英文教What is your name 係抄寫+默句子我覺得ok
除此之外, 阿仔每日返黎講好多額外知識或資信比我知, 依d係其他幼稚園比唔到既

原帖由 uarecheap 於 11-3-7 12:26 發表
SJK的課程連一般升小一課程也應付吾到。我地幼稚園課程中英數勁淺 中文仲教緊單字及2至4字詞語、一星期一堂英文教What is your name,太淺分不出小朋友程度。我地成班C9都知要學野。吾該出外面學。我地係度讀都是為叩 ...

醒目開學勳章

真係好難得有一間男校有幼稚園、小學 & 中學

醒目開學勳章

我都非常滿意sjk,阿囝返得好開心,他最中意放學回來唱新學的歌仔比我聽
原帖由 fundfund 於 11-3-10 10:01 發表
我對SJK 非常滿意, 老師亦有問必答, 唔知你仲記得K2開學前老師講過d乜? 老師話SJK 主要training up 小朋友獨立, 守紀律, 寫字工整, 有禮貌, 我相信是德育培訓多於學術 (不要忘記, 佢地只係幼稚園生, 課程可以深得去 ...

邊有甘好運去到C班, 好羨慕你地。

原帖由 fundfund 於 11-3-10 10:01 發表
我對SJK 非常滿意, 不知你是不是C班, 老師亦有問必答, 唔知你仲記得K2開學前老師講過d乜? 老師話SJK 主要training up 小朋友獨立, 守紀律, 寫字工整, 有禮貌, 我相信是德育培訓多於學術 (不要忘記, 佢地只係幼稚園生, 課程可以深得去 ...

‹ 上一主題|下一主題