用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 協恩 intervview分享
go

協恩 intervview分享 [複製鏈接]

今早in 9:20,9:00到校門見排緊隊即時嚇一嚇,幸好原來只係等開門。9時正放人入場,5分鐘一節,6個小朋友一組,分3間房 。家長義工帶到課室門前,小朋友自已排隊,然後say good bye 入房玩玩具,兼問問題。家長在另一房門等候,唔使5分鐘送貼紙一張......走得!流程非常暢順!未in 的家長緊記切勿太早到,早10分鐘good fit啦! Good luck!

0    0    0    0

張問卷是不記名的!我問過老師真的由大到細in,所以很公平!

其實面試成功機會都好低, 雖然我的囡囡冇哭, 不過都係機會不大, 希望有奇蹟!!

我今朝早都in左啦,簡直快過打針,今年校方都幾高招,完全唔俾家長陪同入房,房內問左咩都唔知,之前完全不設玩具warm up時間,仲harsh過培正,我陰謀地諗,校方其實未in之前已經收左絕大部份人,包括舊生的女,老師的女,有家姐在該校讀的申請人,仲有校方管理層所推薦的人,既然真正要透過面試才取錄的人根本不多,就無謂in得咁認真,所以以這種「快刀斬亂麻」的方式面試,既可以防止有面試問題外洩,亦可以令家長無從得知校方以什麼標準取錄學生,真係好高招!

絕對相信有部份是必收名單,只看剩下機會率是幾百份之幾,本人亦只抱增廣見聞之心態一試。整體感覺良好,家長義工好落力,值得一讚。

原帖由 faiee 於 11-1-22 22:28 發表
我今朝早都in左啦,簡直快過打針,今年校方都幾高招,完全唔俾家長陪同入房,房內問左咩都唔知,之前完全不設玩具warm up時間,仲harsh過培正,我陰謀地諗,校方其實未in之前已經收左絕大部份人,包括舊生的女,老師的女,有家 ...

我都有同感....又唔見D老師手上有紙及筆, 都唔知用咩做RECORD....

回復 3# faiee 的帖子

唔認真就唔分二天面試啦!老師及家長義工好忙好落力

我今朝早都in左啦,簡直快過打針,今年校方都幾高招,完全唔俾家長陪同入房,房內問左咩都唔知,之前完全不設玩具warm up時間,仲harsh過培正,我陰謀地諗,校方其實未in之前已經收左絕大部份人,包括舊生的女,老師的女,有家 ...

I know the details but it is not suitable for me to disclose them...... I can only tell if you know the details...you will say WTF.....you believe they can assess your kids properly in less than a minute...

咁係咪好難有offer?

回復 8# pslw73 的帖子

What do u mean? Can u pm me because I will have the interview next week?

醒目開學勳章

我囡出黎之後,我問佢係入邊問左d乜同玩左乜野,佢話叫咩名,幾多歲,玩左切蘋果同砌puzzle.

回復 2# csmc88 的帖子

妳個囡應該係細女, 所以在29號IN

Which room??

原帖由 sharon26788 於 11-1-23 23:14 發表
我囡出黎之後,我問佢係入邊問左d乜同玩左乜野,佢話叫咩名,幾多歲,玩左切蘋果同砌puzzle.

回覆 12# kwboy 的文章

係呀,仲要係12月中超細B

我哋等入房時,聽到有小朋友IN完出呢話有厨具玩煮嘢食。點知亞女出呢失望哋話佢冇得玩煮飯仔,只有砌PUZZLE,仲話老師問佢叫咩名,砌咗啲咩?佢答砌咗飛機同埋船船。跟住問隔離嗰個喎!
原帖由 sharon26788 於 11-1-23 23:14 發表

Which room? Room 2

舊生的女有家姐在該校讀的不一定收
你太陰謀論了

唉~~篇我個女一組有小妹妹喊足全程~~我諗或多或少都有影響其他細路的interview情緒, 所以我都打定輸數了@@

我囡囡平時是個十分活躍及性格外向的小朋友,好少會因為怕羞而會哭的人,但唔知點解? 面試時聽到她在班房裡面大哭,in完出來就見她眼濕濕,我同c6都覺得好奇怪,所以問她為什麼會哭?但她就沒有說出來,咁我就再細心地觀察她,然後再用其它方法問她為什麼會哭?她指向頭部說"痛、痛",我再問她是不是唔小心碰到,她說"碰、碰",之後我就跟她說唔緊要啦,下次小心d。
因為囡囡係細女,所以表達能力都唔係咁強,希望唔會應響其他小朋友面試的表現啦!

我都係29號in, 抱住見識o既心情去睇睇.
‹ 上一主題|下一主題