用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道小學 vs 國際音樂小學
樓主: AJJJLOVER
go

宣道小學 vs 國際音樂小學 [複製鏈接]

回復 20# chanwendy 的帖子

請教每年有咩國際的音樂大賽架 ?
*****藍藍天空掛著我的夢*****

回復 21# 35C9 的帖子

施坦威國際青少年鋼琴比賽
國際蕭邦鋼琴大賽

在香港的 (當然不能與前兩者相提並論)有
香港-亞洲鋼琴公開賽,
李雲迪, 沈靖韜, 黃蔚然也曾是參賽者

---------------
2011第十六屆香港亞洲鋼琴公開比賽頒獎音樂會
日期: 2011年2月11日
時間: 2:30 - 4:30PM
地點:國際基督教優質音樂中學暨小學 以勒音樂廳

回復 22# daddywai 的帖子

thanks !

其實我覺得沈靖韜, 黃蔚然入到呢D國際大賽, APA的功勞似乎多D

回復 24# crystalwsm 的帖子

咩叫APA?

回復 25# 35C9 的帖子

APA = 香港演藝學院 The Hong Kong Academy for Performing Arts

回復 26# crystalwsm 的帖子

明白, 咁香港演藝學院難唔難入呢 ? 如果要入, 有咩資格先入到架?

回復 27# 35C9 的帖子

APA 超級難入,最低要求如pre-junior 吐5-8歲的小朋友考,有2-3級係最低要求,通常5歲最少2-3級,如去到8歲無7-8級都考唔入,當年沈靖韜5歲考入APA時已有6級鋼琴水準,之後考入男拔亦絕無難度

回復 28# crystalwsm 的帖子

入到APA係超人, 能人所不能呵...

5歲有6級, 咩學校都收啦.

http://the-sun.on.cc/channels/ne ... 001031257_0000.html

[url=http://www.hkapa.edu/ASP/general ... wsid=415&showTree=1]http://www.hkapa.edu/ASP/general ... wsid=415&showTree=1[/url]

係呀,每年幾佰至成千人考,收10幾人昨,所以話D小朋友奪得國際音樂比賽獎項,大部份都是由APA訓練出嚟!!

所以話D小朋友奪得國際音樂比賽獎項,大部份都是由APA訓練出嚟!!= 同意呀 !

回復 31# 35C9 的帖子

唉,我都好想阿囡入到APA,但佢唔係神童,所以都無乜希望

真奇怪! 音小每天正常運作, 為千多學生提供以聖經真理為基礎的教育及音樂培育, 陳校長竟然很有問題?可否解釋一下?
原帖由 cherrieshum 於 11-1-18 21:48 發表

我只能說他著重宗教宣揚,教學的事根本好像不相干。其他的就不愿置評了,不過是真的,他很有問題。

回復 32# crystalwsm 的帖子

唔怪得APA 出黎的老師收貴d.

我都想我d仔女入APA.. 不過無可能入到啦..

原帖由 daddywai 於 11-1-22 23:36 發表
真奇怪! 音小每天正常運作, 為千多學生提供以聖經真理為基礎的教育及音樂培育, 陳校長竟然很有問題?可否解釋一下?

我都有興趣知,就咁話佢有問題,但又唔解釋一下,會令人有很多誤會.
‹ 上一主題|下一主題