用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 經過這次直資學校問題, 我發現有一間..
go

經過這次直資學校問題, 我發現有一間.. [複製鏈接]

以我所知有一間私校十分值行表揚:

St. louis - 聖類斯

$ 200 / 18 堂, 小一導向課程..邊度揾? 不需簽任何生死狀, 有教無類, 更加凸顯呢班以改善教育質素為名, 混水摸魚, 乘機搶錢為實的偽教育工作者....醜陋的一面:

1) [url=]拔萃男書院
[/url]和[url=]聖保羅[/url]男女中學等多所名校,坐擁近千萬元儲備卻剋扣助學金,並向教育局嚴重低估九成盈餘,獲批申請加學費最多四成。
2) 直資學校議會主席 - 福建中學校長林建華批評教育局公開審計報告提及的違規直資學校名單,指教育局推卸責任。他比喻教育局是班主任,卻沒有清楚向作為「學生」的直資學校講明校規內容,便向4名學生記大過,其他多間學校也要記小過,做法令人質疑。
3)  林建華表示,審計署以會計方式查數,令直資校困惑,直資學校運用資源的彈性若與津校一樣,會難以推行小班教學、聘請額外老師等多元化教學,議會將召開緊急會議,商討對策。
4) 全港有77所直資學校,即是說,除基督教香港信義會宏信書院 保清白之身外,被審計署揭發違規的直資學校,佔總數逾九成,

5) 聖保羅男女中學 - 被揭發延遲與教育局簽訂服務合約達5至7年,此外延遲提交發展計劃,使教育局在這段期間無法規管;該校就申請加學費諮詢家長時,亦無向家長提供財政證明文件

6) 保良局顏寶鈴書院,更在無提供家長支持證明下,獲教育局批准加學費。

7) 審計報告亦揭露男拔、福建中學、兆基創意書院等8間學校,申請08學年加學費時,聲稱儲備預算不足以應付2個月學校開支而加學費,但一年後實際帳目卻顯示,實際儲備較預測高出100%,即在預算時低估盈餘,以獲教育局批加學費。有學校原本預測只有450萬元盈餘,實際盈餘卻多6倍達3170萬元。

8) 11間誤估盈餘的學校學費資料,發現該批學校由2005年至08年中一學費增幅由一成至四成不等。錯估有赤字的大埔中三育中學,學費由2500元獲批加四成至3500元。低估盈餘的男拔學費由2.8萬元加5000元至3.3萬元,加幅17.9%。

9) 地利亞5校用政府經費交稅

10) 大埔三育中學亦涉及其他帳目混亂,將44.7萬元政府撥款的利息收入,撥入學校帳戶,變相使用公帑作其他學校用途;該校將又要求飯盒供應商及校服供應商,在2006/07至2008/09年度,分別向學校捐贈3.7萬元和1.5萬元。地利亞修女紀念學校5校,更違規用410萬元政府經費來繳交稅款。
違規接受捐贈方面,德信中學曾在飯盒供應商合約中,違規要求營辦商在07/08年度至2011/12年度期間,每年須向該校捐款5.2萬元。

0    0    0    0

原來做教育的, 隨時好揾過 好多行業...

無錯, 所以我中意私校多過直資

私校只收學費, 而直資收學費+政府資助, 但點解有些直資學費高過私校咁多!?

原帖由 Mat_Dad 於 10-11-25 12:52 發表

私校只收學費, 而直資收學費+政府資助, 但點解有些直資學費高過私校咁多!?  

其中一個原因是私校老師薪水很多時比其他學校偏低.

點解,香港咁多不同辦學團體?!!

原帖由 artroboy 於 10-11-25 12:36 發表
以我所知有一間私校十分值行表揚:

St. louis - 聖類斯

$ 200 / 18 堂, 小一導向課程..邊度揾? 不需簽任何生死狀, 有教無類, 更加凸顯呢班以改善教育質素為名, 混水摸魚, 乘機搶錢為實的偽教育工作者....醜陋的一面 ...

呢樣真係值得讚

好多謝立法會政府帳目委員會今次的堅持, 迫使教育局無得自圓其說, 可以比我地這班羔羊有時間再諗清諗楚如何再作小一部署....

貢獻勳章

St. Louis 的辦學團體為天主教鮑思高慈幼會,呢個辦學團體的宗旨真係"有教無類",不論你係新移民好,係領事個仔也好,一視同仁。你真係無錢咩,只要你肯讀,就算無書無校服,只要你想返學,學校都幫到你。唔只係幫到你,直頭係比晒你。

慈幼會的創會會祖係聖若望鮑思高神父,佢早在百幾年前,就周街執D街童返去一個叫"慶禮院"的地方,教佢地一門手藝,等佢地唔駛流連街頭,仲可以搵到食添!

我唔係賣廣告,因為我自己中學時亦係在呢個教會的另一所學校讀,受過呢種恩惠,所以用第一身去講。

請問除咗St. louis, 慈幼會還有邊 d 學校?

原帖由 joemyt 於 10-11-25 13:25 發表
St. Louis 的辦學團體為天主教鮑思高慈幼會,呢個辦學團體的宗旨真係"有教無類",不論你係新移民好,係領事個仔也好,一視同仁。你真係無錢咩,只要你肯讀,就算無書無校服,只要你想返學,學校都幫到你。唔只係幫到你,直頭係比晒你。 ...

原帖由 Mat_Dad 於 10-11-25 12:52 發表

如果冇記錯/聽錯, 政府會為每個學生作資助, 兩年前好似係約$28000到, 直資學校最多可收資助額2倍既學費, 收左既學費要減翻政府資助, 即你收$10000學費, 政府只會資助$18000, 如果學校收多過$28000, 政府就唔會資助該學生 (好似係)

東區慈幼會. 我大學同學, 一個慈幼會, 一個聖類斯, 好鬼friend.

原帖由 artroboy 於 10-11-25 13:40 發表
請問除咗St. louis, 慈幼會還有邊 d 學校?

LittleKidult, 多謝你既資料. 不過我唔明, 咁點解d收學費多過$28000既直資(即冇咗政府資助)唔私校, 咁就完全唔受管啦

原帖由 LittleKidult 於 2010-11-25 13:53 發表

如果冇記錯/聽錯, 政府會為每個學生作資助, 兩年前好似係約$28000到, 直資學校最多可收資助額2倍既學費, 收左既學費要減翻政府資助, 即你收$10000學費, 政府只會資助$18000, 如果學校收多過$28000, 政府就唔會資助 ...

原帖由 nicolemummy 於 10-11-25 14:01 發表
東區慈幼會. 我大學同學, 一個慈幼會, 一個聖類斯, 好鬼friend.

中學:

聖類斯中學

鄧鏡波學校

慈幼英文中學

天主教慈幼會伍少梅工業學校

香港鄧鏡波書院

香港仔工業學校

小學:

中西區聖安多尼學校

慈幼英文中學(小學部)半日制上午校

慈幼學校 半日制下午校

慈幼葉漢小學

聖安多尼學校

聖鮑思高學校

聖類斯小學

原帖由 joemyt 於 2010-11-25 13:25 發表
St. Louis 的辦學團體為天主教鮑思高慈幼會,呢個辦學團體的宗旨真係"有教無類",不論你係新移民好,係領事個仔也好,一視同仁。你真係無錢咩,只要你肯讀,就算無書無校服,只要你想返學,學校都幫到你。唔只係幫到你,直頭係比晒你。 ...

原帖由 Mat_Dad 於 10-11-25 14:04 發表
LittleKidult, 多謝你既資料. 不過我唔明, 咁點解d收學費多過$28000既直資(即冇咗政府資助)唔轉私校, 咁就完全唔受管啦

唔知, 可能驚收唔到清貧好學生???????

i don't think so..., 私校都有獎學金計劃, 可供清貧好學生.

原帖由 LittleKidult 於 10-11-25 14:05 發表

唔知, 可能驚收唔到清貧好學生???????

老實講, 我一直都覺得私小勁呃, 不過唔知點解一路都冇人出聲, 真係苦左d家長..

你地諗下讀大學又係交緊相約學費, 起碼人地都要提供員工宿舍, 講師人工同校內設備都必定比小學多同埋貴啦(雖然有某部份受到外畀資助), 仲有呢d直資學校好多課外活動收費比坊間貴, 學校仲兩邊收學費, 照計落去, 佢地應該每年盈餘起碼有千幾至幾千萬不等, 所以我覺得審計處只係查到部份數而己, 佢地一次過查咁多間邊會查得咁仔細呀! 所以我覺得數字會大大超出呢個報告...

我以私校做例(一般仲有盈餘), 以$35,000(每年學費)(學費中位數), 而直資攞政府資助由$20,000~50,000不等, 我攞中位數$35,000, 而直資收取家長學費由$12,500~$40,000不等, 我攞中位數$26,000

即 一般私校其實每年收$35,000(人頭費) 可營運一所學校的開支, 即35,000x4.5班(假設30人一班)(6級除出的中位數)x6級 , 即每年收入約$28,350,000

直資收入(中位數) :  
來自政府 : $35,000x4.5x30x6=$28,350,000
來自家長 : $26,000x4.5x30x6=$21,060,000
                                         total $49,410,000

即好明顯政府所付出比直資嘅學費可能相等於私校的
全部營運同教學費, 家長所比嘅學費好有可能係佢地嘅net surplus, 即係佢地每年盈餘起碼有$21,060,000
(中位數計算), 就算打個七折, 都有$14,742,000
啦! 仲未雜費收益, 佢地唔讚我唔信呀!

其實以上都係粗略計算, 因每校規模大小開支各有不同, anyway, 我都係以一般學校規模(中型)去計算, 我只不過係用常理分析而已, 歡迎合理糾正..   

原帖由 HuiTung 於 10-11-25 13:00 發表

其中一個原因是私校老師薪水很多時比其他學校偏低.

原帖由 A8888 於 10-11-25 14:18 發表
你地諗下讀大學又係交緊相約學費, 起碼人地都要提供員工宿舍, 講師人工同校內設備都必定比小學多同埋貴啦

香港政府在大學教育投資更多。

香港培養一個大學生一年要20(醫學院學生更貴很多),但只收4萬元左右的學費,所以政府補貼的數字很高,但為發展教育,這是必不可少的社會投資,

我同意你講法, 投放資源於教育係好事, 但撥款及監管都有大問題, 我猜想大學也如是吧(可見一斑而己)我諗好快又去查嫁啦...

可笑嘅係佢地果邊成日focus係點樣縮斑緊縮支出好似好有plannng 咁, 呢邊發現原來佢地喺大放水喉!冇監管..

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-25 14:27 發表

香港政府在大學教育投資更多。

香港培養一個大學生一年要20萬(醫學院學生更貴很多),但只收4萬元左右的學費,所以政府補貼的數字很高,但為發展教育,這是必不可少的社會投資, ...
‹ 上一主題|下一主題