用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇到派位結果...好唔開心!!
go

睇到派位結果...好唔開心!! [複製鏈接]

啱啱睇到自行收生結果, 雖然知道競爭激烈, 機會渺茫, 但真係由睇到既一刻, 直到而家都好唔開心

我地又無直資offer, 唉!

真係好唔開心好唔開心!!!!!
   0    0    0    0

同你一樣, 都知道競爭激烈,但仍然心存一丝希望,但係最終都係抽唔到, 唔開心啊~~

i understand your feeling. it must be very down though u have expected it.
btw, any backup offer from private primary schools?

Take care..it's ok to feel this way.. wait for lucky draw. I have browed some government funded schools and found some of them are good as well (excluding those "famous" ones)..
For primary school, good curriculum and good teacher-children relationship + good adm is important as children need structure, space and relationships to enhance kids self-esteem and learning motivation. As long as the school can enhance these two factors, I will consider them good schools, what ever famous or not as you kid will develop at different stage, they will bloom out of your expectations..

原帖由 nataliepsc 於 10-11-22 09:21 發表
啱啱睇到自行收生結果, 雖然知道競爭激烈, 機會渺茫, 但真係由睇到既一刻, 直到而家都好唔開心

ME TOO! Want to cry!

醒目開學勳章

平常心啦.....可能下輪電腦派位派到呢!! 我都預咗阿囡入唔到架,我又唔記得抄個NO.對,依家都唔知入唔入到,但就多數入唔到囉!!

No luck for my girl too.

Just keep waiting for the result of DSS.  I trust that God has the best plan for her.  

Never give up.  :)

I am sure that when I look back later, this incident will become very minor for me to remember.

雖然已經接受咗DSS嘅offer而放棄咗自行分配,但仍然希望各位父母不要被這場遊戲給打敗,要盡快部署下一輪大抽獎,never giveup,加油!

Dear ChammyMAMA
個NO. => 你可以睇番黃色o個張[小一申請表]家長副本, 扔掉冇計.

原帖由 ChammyMAMA 於 10-11-22 09:34 發表
平常心啦.....可能下輪電腦派位派到呢!! 我都預咗阿囡入唔到架,我又唔記得抄個NO.對,依家都唔知入唔入到,但就多數入唔到囉!! ...

So do I! Really upset and disappointed!!!! >_<

原帖由 nataliepsc 於 10-11-22 09:21 發表

同你一樣, 無直資私校offer, 只有抽獎唯一絲希望, 明知機會渺茫, 但都希望上天眷顧o下我可憐既小朋友, 現在希望落空, 心情沉重 ...

今早直接去學校睇結果, 結果係冇份. 不過小朋友巳有私小收左, 所以我都係平常心去睇結果.  我而家巳經改變計劃, 會全力博間我最心儀的津小.

各位,俾自己唔開心一陣好喇!你地既小朋友仍然好需要你地架,收拾心情再積極向前,BK daddies & mamies互相支持,努力努力!

醒目開學勳章

我無帶返工呀,留咗喺屋企!!
原帖由 Jannet 於 10-11-22 10:05 發表
Dear ChammyMAMA
個NO. => 你可以睇番黃色o個張[小一申請表]家長副本, 扔掉冇計.

回覆 1# nataliepsc 的文章

我的心情都系一樣。非常沉重。

不過成個小一面試過程,包括派位,我都無同小朋友講太多,唔想增加佢壓力。因為面試失敗不能歸咎佢唔o力,我覺得佢已經做得好好。

香港的小朋友好慘,咁細個就要接受咁既考驗,家長都好慘,比小朋友承受多幾倍的壓力。

無論失敗成功,我地都已經盡力,結果唔由我地控制,所以,唔開心一陣就算啦,跟住再努力喇!

失意的家長們,加油!!
享受寶寶成長過程的快樂!!! 

去年我的心情跟各位一樣...不過希望在明天, 大家加油呀! 我覺得上天會為每個小朋友準備好一所最適合他們的學校!

我仲以為唔會有人好似我咁, 唔記得抄個 no., 無得對, 哈, 有伴.....
可能因為預左這輪唔得, 都無也感覺, 得個知字.
原帖由 ChammyMAMA 於 10-11-22 09:34 發表
平常心啦.....可能下輪電腦派位派到呢!! 我都預咗阿囡入唔到架,我又唔記得抄個NO.對,依家都唔知入唔入到,但就多數入唔到囉!! ...

希望大家收拾心情, 唔開心一日就夠啦, 繼續為小朋友計算應該下一步點行, 點都有書讀架, 加油呀!!!

預咗,但都好嬲,官迫民反,直資算數!

醒目開學勳章

係呀,我都預咗唔得,因為得嗰15分,點都唔夠20分爭架喇,入到就好彩,唔入都無法啦!!
原帖由 nicolelouie 於 10-11-22 11:05 發表
我仲以為唔會有人好似我咁, 唔記得抄個 no., 無得對, 哈, 有伴.....
可能因為預左這輪唔得, 都無也感覺, 得個知字.
‹ 上一主題|下一主題