用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發
go

有感而發 [複製鏈接]

我想現階段大家都IN緊好多幼稚園, 大家都好想小朋友入到一間理想的幼稚園, 大家都有一定的壓力, 其實我自己都是! 我想沒有父母不想自己的子女成材, 其實我都很想!

我亦都想大家的子女都試過生病, 又或是發生家居小意外而受傷, 我想在那些時間, 大家會好肯定知道"最緊要健康"同"平安是福"! 知道什麼才是最重要!

可是一上BK呢板, 大家就知道競爭有幾白熱化, 好容易好迷失, 我想為人父母一定想給最好的比自己子女, 我都是!

贏在起跑線是近年很時興的說法, 我知道幼兒教育是很重要, 不過我們不得不反思, 什麼才是最好, 我好唔鐘意個"贏"字, 用個"贏"字, 即是有人會輸!

我不是不接受現實, 全球一體化後, 競爭真是好利害!
不過, 樹人是要百年的, 大器總是晚成的!

我不是反對我們為自己子女找"最好"的幼稚園, 只是想互相提醒, 人生是一場長跑, 如果我自己的女兒, 只贏在起跑線, 而中途退出, 我會很後悔, 因為只有到了終點還懂得笑的才是真正的勝出!

我的女兒有一張很可愛的笑臉, 我想大家的孩子亦一樣, 一起陪伴兒女成長是一條很長的路!
大家一起勞力, 不要忘記他們可愛的笑臉!

只有會笑的父母才有會笑的孩子!
互勉!

0    0    0    0

呢排上得bk多,見到好多家長嘅post都好感觸........
其實佢地嘅小朋友做得好好,好過我囡囡好多好多,但佢地都好似唔滿意咁,我知僧多粥少,但好似過左火.........
我囡係細b,從冇係interview出過聲,但我覺得佢做得好好,對一個咁細嘅小朋友唔應該有咁高要求
每個孩子都是寶,要懂得欣賞佢地呢!

!! Definitely right!!!
If you feel pressure, your kid must feel pressure too.
If you feel happy, your kid must feel happy too.
You never know the ending result, if you lose, maybe it's good for you.  

Everyone can find the suitable kindergarten for your kid and depends on how you treat this case.  I think, we've to let the kid feel happy and enjoy the time in the kindergarten who can let them grow!!!

講得很好~!

YEAH! ADD OIL TOGETHER!!

醒目開學勳章

好有同感!
其實只要認真參與便足夠,毋須看得太重,這只是人生起跑點!

多謝分享!

原帖由 小山竹 於 10-11-9 13:36 發表
我想現階段大家都IN緊好多幼稚園, 大家都好想小朋友入到一間理想的幼稚園, 大家都有一定的壓力, 其實我自己都是! 我想沒有父母不想自己的子女成材, 其實我都很想!

我亦都想大家的子女都試過生病, 又或是發生家居小 ...

因為只有到了終點還懂得笑的才是真正的勝出!<===
睇到呢到,真係感動到流下眼淚,你都加油,你女兒有你做佢嘅媽媽,就已經嬴咗起跑線啦..

只有會笑的父母才有會笑的孩子 <----完全認同!

多謝分享! 感動

我in啟思正校個陣亞女一路都唔肯講野,一出門口都想打佢,當然無啦........知道唔收佢都估倒.....平時佢有講有笑咩都講個次就no咩都無..........所以我好明而家我會睇開d

樓主所講的確是感同身受,但在現今社會,尤其是香港,很難獨善其身!眼看社會越來越兩極化,作為家長的定必想把最好的給小朋友,現在競爭已如此激烈,20年後她們長大成人後定必更甚,真的很難不緊張。

不過人比人比死人!無論如何,盡了努力就算了。

hi,小山竹,係我呀!..上黎支持下你先!

我都好相信我地o既小朋友佢會選擇自己最鐘意o既學校

我地幫佢報名, 安排一切一切已經做得好好

樓主有冇報創價?應適合你,ironically, 5易入

I actually agree totally with what 樓主 said.  Very well said!

Somehow I was also lost during this whole interviewing process.  However, as our elder daughter got turned down by 3 DSS schools (and we only applied 3 schools, so hit rate is 0%) 2 weeks ago, I suddenly realized that the life of these young children were somehow already affected or pre-determined when they were 2.5 years old.  Primary schools DO have preference in selected kindergartens.

I know this system is not right, however this is the cruel reality in HK, what can we do?

Poor us!

睇咗甘多媽咪寫嘅嘢...回想返呢幾個星期...真係好似個癲婆甘...緊張到...要調較小朋友嘅午睡時間...所以你哋寫嘅嘢我完全明白...每睇完一幅都眼濕濕...其實對於一個小人仔嚟講...佢哋都真係好叻啦...
各位媽咪加油呀!

多謝你的post....好感動

原帖由 小山竹 於 10-11-9 13:36 發表

我亦都想大家的子女都試過生病, 又或是發生家居小 ...
‹ 上一主題|下一主題