用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學收生疑問????
樓主: 竹葉青
go

中學收生疑問???? [複製鏈接]

原帖由 BestHKMother 於 10-10-22 18:46 發表
男拔係好多有錢仔, 但亦有好多係一般架咋, 除咗學費外, 基本無雜費架, 其它什麼遊學團, school fete donation 全部都無強逼, 好多家長都無捐款架!

Most non-DBS parents may listen too much hearsays and have wrong impression about DBS. Go to DBS's website and read their history. It's fun.

I attended Garden Fete and didn't know why they arrange the event every Nov. One of the old boy told me that many DBS boys came from poor families just like "Echo of the Rainbow", from the Garden Fete they got the donation to support the boys at least had a lunch in the school to fill their stomachs and they could focus on studying.

回覆 1# ANChan59 的文章

其實我想問吓大家知唔知BAND1和BAND2的學校有什麼大差別,例如:是否同小學一樣多功課?多測驗?因為我知道一般升上中學後學生的作息時間都變得好自由,簡直就好輕鬆....是否只有band1頭的中學才會仍然要求學生保持緊湊的學習...所以d人才話band1頭的中學真係讀得好辛苦呢?希望有過來人講出來分享吓,thks!

原帖由 竹葉青 於 10-10-22 11:36 發表
咁我想請問,會係學校識得搵個學生,還是會係個一早家長寄信去學校,到時學校覺ok,就話收你架!
我本人同囡囡都係著重學術多d,體藝野咪玩到幾時攪唔掂咪唔玩囉! ...

係由教練推薦既, 好多教練特別係出名o個隻, 會同名校有聯繫. 男拔12月會收一批呢類超級特異功能, 唔使考即收, 有朋友既囝囝早兩年靠乒乓球入咗. 我知道既例子包括有個打網球好勁既小朋友, 教練直情叫佢LS同DBS任選. 協恩既籃球教練去某有關係既小學選卒, 我朋友既女就係咁樣入咗協恩. 聖母玫瑰向來重視體操, 個港隊教練會推薦, 我亦識得個港隊叩門入咗(應該個教練幫咗手). 但係聖母玫瑰都會睇成績, 就算港隊都唔可以成績差.

原帖由 AKai 於 10-10-26 19:02 發表
其實我想問吓大家知唔知BAND1和BAND2的學校有什麼大差別,例如:是否同小學一樣多功課?多測驗?因為我知道一般升上中學後學生的作息時間都變得好自由,簡直就好輕鬆....是否只有band1頭的中學才會仍然要求學生保持緊湊的 ...

band1傳統中學如喇沙, 皇仁同九華之類都好自由, 學生要自動波, 學校唔會谷你. 其他地區名校如曾肇添之類就會好谷. band2學校要升呢, 亦都谷得好緊要, 我個親戚一到星期六日就十幾樣功課.

回覆 1# khmama 的文章

懂得自動波就當然好啦.....但00後出生的細佬又有幾多個識得自動自覺呀....我寧可學校谷好過唔谷....不要有太多時間讓他們東想西想.....只不過依家為人父母認真辛苦...又要親子又要身教仲要鋪好條路,幾乎十項全能都未必夠!

回覆 1# khmama 的文章

懂得自動波就當然好啦.....但00後出生的細佬又有幾多個識得自動自覺呀....我寧可學校谷好過唔谷....不要有太多時間讓他們東想西想.....只不過依家為人父母認真辛苦...又要親子又要身教仲要鋪好條路,幾乎十項全能都未必夠!

原帖由 AKai 於 10-10-26 19:02 發表
其實我想問吓大家知唔知BAND1和BAND2的學校有什麼大差別,例如:是否同小學一樣多功課?多測驗?因為我知道一般升上中學後學生的作息時間都變得好自由,簡直就好輕鬆....是否只有band1頭的中學才會仍然要求學生保持緊湊的 ...

我仔讀直資英中, 從來唔見佢話多功課, 每日最多用一個鐘到做, 重係一面打機一路做.........

‹ 上一主題|下一主題