用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 其他學校的家長投訴YEAR 7學生冇公德心
樓主: SMKEN
go

其他學校的家長投訴YEAR 7學生冇公德心 [複製鏈接]

我相信這情況不只是宏信學生, 其他學校學生都有類似情況; 還有所謂公主病和王子病, 無論高grade或低grade學校的學生都有; 但我相信其他學校的家長只會投訴宏信學生. 因宏信在元朗是一間與別不同的學校, 在師資和學校配套比較質素高, 就會引起別人嫉妒, 小心!! 我會告訴家中小孩, 加強各方面思想教育. 希望宏信家長亦一起加強小孩教育, 使宏信成為一間更加令人嫉妒的學校.

請家長看看:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3454937-1-1.html
   0    0    0    0

其實, 他們與宏信管理人員有積怨, 打工就是這樣, 合則來不合則去,可能宏信用新思維的IB課程去教學, 這批老思想、老油條的人不能適應, 就去攪對抗, 希望可以對抗成功, 佢地都傻, 宏信有政府監管呀! 那有這麼容易給打沉.
有些人就用眼紅和嫉妒的心態, 自己孩子冇得讀, 你地都一齊冇得讀, 不斷唱衰學校, !
新學校我會給時間他們慢慢攪好學校各方面, 眼見老師們每天一大袋一小袋拿著教材和道具回校, 那種心情很開心, 在元朗區從未見過此現象, 見到的是老師拿著一大疊功課部. 再者學校教法與傳統小學不同, 孩子很接受, 回家對我講述在校所學的事物, 突然覺得孩子記憶力增強了, 感覺孩子很開心, 開心, 學費沒有白交.

其實, 根本不需要所謂"打手", 英普教育都是受全港家長歡迎, 全港渴市, 為了孩子將來, 死慳死抵都供孩子讀! 宏信暫時是元朗區高質素學校, 孩子能夠入讀, 難免招人眼紅.  唉! 自己孩子讀得開心, 懶理他人眼紅!!

我覺得無論真與假, 大家盡量行入些, 不要在bus內嬉戲, bus大多數是單層, 這段時間應該還有幾間中學和小學一齊放學, 一定很迫, 小心d免受傷. 再者其他學校家長眼裡只看到宏信學生, 其他學校學生有相同行為都視而不見及無所謂. 其實他們是低層次思想, 腦裏面只think有錢讀宏信好巴閉咩, 小小事情發大來攪及唱衰你哋. ! 我只想俾d好教育給孩子, 可必眼紅! 算吧! 又係個句, 懶理他人眼紅! 自己做自己事.

原帖由 竹葉青 於 10-10-12 15:46 發表
算吧!吃不到的葡萄是酸的........
人紅自然招人妒忌
我地係一班有氣量既家長唔須要理會人地點批評,學校有"料"自然香,時間可以慢慢証明一切.

絕對認同!!
算吧! 由得他們怎樣說! 我哋家長要團結, 用時間去証明. 我眼看學校好像在一些特別情況下人手不夠, 好像今年入學面試都有很多投訴, 我會打電話回校告訴學校, 如有需要我樂意幫忙.

唔好再理個班低層次. 學校設施俾時間學校啦!
我這一刻只留心學校所用的教學方法和課程編排, 是否適合孩子和孩子能否學到野? 課程編排我曾經和傳統學校的家長溝通過, 都是大同小異. 現在孩子功課多數在堂上完成, ! 唔洗回家我教, 即堂對晒, GOOD! 我初初很驚全部英文, 孩子中文會冇進步, ! 原來需要回家寫詞語, ! 不同之處可能真係活動教學, 生動的, 有時用video, 有時比賽, 有時看實物, 有時一齊做教學工具, 令孩子印象很深刻, 我孩子很接受, 每日回家告訴我今日點點... 很開心. 孩子學得開心等於我放心! 哈哈!

原帖由 hlbaby2004 於 10-10-13 21:53 發表
係呀,果個樓主成日將個已經沉左低既post ,留埋d冇呢事實的言論:重話到宏信Year 7 專收 Band 3學生,踩到宏信一文不值,佢都心理變態!無端端去不斷去踩其他學校,來抬高自己囝囡既學校,做佢d囝囡真係慘!

...

係呀, 我都有此感覺.
大家有冇think下那位低層次亞太d仔女讀那間學校, 佢話由公園行出去, 會不會讀最近公園那間西才中學(Band 3), 所以不斷去踩我哋學校, 希望有更多學校低過佢d仔女學校. 佢都傻架, 不同質素學校. 心理唔平衡!
‹ 上一主題|下一主題