用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 覺得很灰...想呻下...
go

覺得很灰...想呻下... [複製鏈接]

亞仔就嚟20個月大了,政府要排到11月份先幫佢做評估...
目前任何單字都未識講,連byebye..去街街係乜都未理解...爸爸媽媽都唔知係何物...
佢每日不停咁喊,扭計,"螺"地...
屋企人又唔理解,佢亞"女麻"成日話佢臭脾氣,同人玩鬥氣先唔肯講野,唔睬人...
爸爸就只顧搵$返嚟就ok,要怎樣去幫亞仔,就得我一個人,每日一有時間就不斷上網搵資料...
但就毫無方向咁...
所有壓力得我一個人去頂住...
偷偷喊過無數次,身邊人都唔理解...
有時真係諗住放棄...
   0    0    0    0

好明白你嘅處境,屋企人唔理解真係壓力好大,pm咗啲家居訓練的資料俾你,希望幫到你,唔好放棄,亞仔有訓練之後會好啲!加油!

原帖由 丞丞BB 於 10-10-1 20:09 發表
目前任何單字都未識講,連byebye..去街街係乜都未理解...爸爸媽媽都唔知係何物...
屋企人又唔理解,佢亞"女麻"成日話佢臭脾氣,同 ...

thx
原帖由 rain75 於 10-10-1 21:11 發表
好明白你嘅處境,屋企人唔理解真係壓力好大,pm咗啲家居訓練的資料俾你,希望幫到你,唔好放棄,亞仔有訓練之後會好啲!加油!

可吾可以pm埋比我?
原帖由 rain75 於 10-10-1 21:11 發表

要幾大先做得評估?剛15個月準確嗎?
原帖由 pipi331 於 10-10-1 23:46 發表
而家都10月, 會唔會考慮比2千幾去STEP 做評估, for 早半個月攞轉介?

丞丞BB,

你要振作加油啊, 我們這裡每一媽媽都有經歷過你一開始發現的痛苦! 我好明白你感受, 你將你既憂慮發洩出來, 已經做得好好, 千期唔好自己屈住個心! 喊出來真是一個舒懷既方法, 不過喊完之後, 我地又要振作起來! 你在未見cac 評估前, 其實都有好多野可以做! 找定一些訓練機構資料, eg. 協康, 耀能, 邁步, 領思, etc... 準備幫阿仔報名! 無論最終評估結果是如何, 找一些小組or 個別比佢上堂都冇壞!

加油, 我們很樂意聽你心事, 有咩問題要講出來, 大家一起幫你

原帖由 jezzyuen 於 10-10-1 23:52 發表
要幾大先做得評估?剛15個月準確嗎?

STEP 好似18個月可以做

原帖由 rain75 於 1/10/2010 21:11 發表

我都想要有關資料呀,可否PM埋我? THANKS!

o巖!我o地要振作...目前最主要o既係我應該點樣幫佢,
Torres可否分享下你o既經驗呀
原帖由 Torres 於 10-10-1 23:53 發表
丞丞BB,

你要振作加油啊, 我們這裡每一媽媽都有經歷過你一開始發現的痛苦! 我好明白你感受, 你將你既憂慮發洩出來, 已經做得好好, 千期唔好自己屈住個心! 喊出來真是一個舒懷既方法, 不過喊完之後, 我地又要振作起 ...

即係仲要等!好迷網!好亂。
原帖由 Torres 於 10-10-1 23:54 發表

STEP 好似18個月可以做

唔好靠政府, 就算佢評估完, 排政府位都要等成一年, 最多每個月俾千幾蚊你, 呢段期間你只有等or用個雞碎的津貼幫補下,自己喺出面搵training. 如果你經濟許可, 我覺得最好搵出面嘅s位密集式訓練(好似2歲就可以讀), $7500每個月,  我估頂多讀大約一年, 一年後政府排到你就可以去政府位, 襯依家仲細早dtrain佢.

千萬唔好灰心,亞仔成日哭,紐計,都係佢唔識表達自己的意思,你首先搵st/pst 比佢,令佢先掌握到簡單的表達,咁佢同你之間先有互動能力,再慢慢行下一步,可能每一步都比其他人難行,但總會搵到大路,條條大路通羅馬,努力

s位密集式訓練(好似2歲就可以讀), $7500每個月
請問有資料嗎,可否pm比我
原帖由 lokjoan 於 10-10-2 00:56 發表
唔好靠政府, 就算佢評估完, 排政府位都要等成一年, 最多每個月俾千幾蚊你, 呢段期間你只有等or用個雞碎的津貼幫補下,自己喺出面搵training. 如果你經濟許可, 我覺得最好搵出面嘅s位密集式訓練(好似2歲就可以讀), $75 ...

其實協康青蔥計劃, 耀能, step, PRTA 呢d大嘢都有, 你上網搵吓一定搵到.

丞丞bb媽媽
我同你一樣唔知點做好, 每日哭幾次, 你現時會點做?可否跟電治聯絡?

可否跟電治聯絡?
原帖由 bbpigbb 於 10-10-2 10:32 發表

丞丞bb媽媽
我同你一樣唔知點做好, 每日哭幾次, 你現時會點做?可否跟電治聯絡?

原來自費做語言治療都要排期...
樂寧中心要夠2歲,
親職教育中心要排半年...
唯有睇下協康快唔快...

係呀講0野慢,請專業幼兒導師pst做個別訓練都好好
一路做訓練一路引導仔仔講0野,表達,安坐
跟導師導指示做0野,我覺得對我仔仔就好好啦
如果經濟有限可做pst先
st可以遲些先跟
‹ 上一主題|下一主題