用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band3 學生選校的煩惱
go

Band3 學生選校的煩惱 [複製鏈接]

小女就讀禮賢 6年級,平均分約80,但在學校裡,已屬於 band 3學生,以學校程度,相信不應只能入 band 3中學吧。想請教有沒什麼選校的建議?什麼學校推薦?另外,聽說沙田區的 band 1&2學校,比較容易收外區生?是否可以一試?
   0    0    0    0

培道和真光應是不錯選擇.

原帖由 potato18 於 10-10-1 11:17 發表
小女就讀禮賢 6年級,平均分約80,但在學校裡,已屬於 band 3學生,以學校程度,相信不應只能入 band 3中學吧。想請教有沒什麼選校的建議?什麼學校推薦?另外,聽說沙田區的 band 1&2學校,比較容易收外區生?是否可以一試? ...

醒目開學勳章 王國長老

[quote]原帖由 potato18 於 10-10-1 11:17 發表
小女就讀禮賢 6年級,平均分約80,但在學校裡,已屬於 band 3學生,以學校程度,相信不應只能入 band 3中學吧。想請教有沒什麼選校的建議?[quote]

未至於band 3 吧!!!可能band 2 頭, 女校都是好提議.

[quote]什麼學校推薦?另外,聽說沙田區的 band 1&2學校,比較容易收外區生?是否可以一試?
[/quote]

yes, 沙田聖心收外來band 2 生

可考慮直資學校。

原帖由 ZZdaphne 於 10-10-1 13:28 發表

未至於band 3 吧!!!可能band 2 頭, 女校都是好提議.

yes, 沙田聖心收外來band 2 生 [/quote]

謝謝!如果以那學校的標淮,老師說是屬於 band 3,平均分80頭,排名也只能從後算起。
我也只是希望可以嘗試入 band 1 尾、band 2 頭的學校哩!除了聖心,還有那些推薦呢?

原帖由 kkma 於 10-10-1 14:32 發表
可考慮直資學校。

是的,這肯定是我其中的選擇,以下幾間,在小女的情況機會會較大呢?
匯基(東九龍)
福建中學(官塘)
播道

原帖由 Yanamami 於 10-10-1 11:52 發表
培道和真光應是不錯選擇.

謝謝!
真光是不是九龍塘火車站旁?是中中?
培道校風怎樣?也是中中?

機會較大:
1. 播道
2. 福建中學(官塘)
3..匯基(東九龍)

原帖由 potato18 於 10-10-1 11:17 發表
小女就讀禮賢 6年級,平均分約80,但在學校裡,已屬於 band 3學生,以學校程度,相信不應只能入 band 3中學吧。想請教有沒什麼選校的建議?什麼學校推薦?另外,聽說沙田區的 band 1&2學校,比較容易收外區生?是否可以一試? ...

每間學校band1/2/3%都唔同, 唔一定係平均分三份. 你囡囡band幾應該可以問學校.

my son's school is also same case as yours.
even if you are over 80, you are Band 3 students.

Shatin Band 2 (head) will be more safe.

Have you think of 匯基 Tai Hang Tong? It is near your primary school and should know the standard of your school. Can try in first round.

原帖由 ALAL 於 10-10-3 15:20 發表
my son's school is also same case as yours.
even if you are over 80, you are Band 3 students.

Shatin Band 2 (head) will be more safe.

Have you think of 匯基 Tai Hang Tong? It is near your pri ...

band 2 is ok. 最重要是校風…

原帖由 khmama 於 10-10-2 16:33 發表

每間學校band1/2/3%都唔同, 唔一定係平均分三份. 你囡囡band幾應該可以問學校.

band 3 是老師說的…

原帖由 kkma 於 10-10-1 20:55 發表
機會較大:
1. 播道
2. 福建中學(官塘)
3..匯基(東九龍)

Thank you.
看資料,播道是很新的學校,未知校風、教學等各方面如何呢?

回覆 2# potato18 的文章

好視乎學校嘅估計係咪好保守。我個女舊年升中時,學校就叫我地揀學校可以進取d。

我個女同學成績係band 3,佢就考到基督教中國佈道會聖道迦南書院呢間直資英文中學。

delete...............

there is a successful case of Kln City Band 3 student going to band 2 head Shatin school, probably because in the first round interview she performed much better than students in Shatin.

咁真係好唔明?

朋友個仔band 2, 上年自行以為轉入沙田網容易d, 報 d band 1尾band 2頭, 兩間都是人人話band 2頭都有機會博下的英津中, 佢英文仲要好好,近似native, 個細路講野都有文有路, 可惜不但自行落空, 最後仲要派去不知名的沙田中中. 佢自己話自行時interview表現 o.k, 佢媽咪以為有間會得. 最後唔得,我地估佢一定是因為成績唔夠.  佢地都唔係好進取, 但都係都唔得. 好彩扣門進取,入左間唔錯的直資.   

ALAL,你知間學校名嗎? 可以PM比我嗎?

醒目開學勳章 王國長老

沙田band 2 除了胡中和聖若瑟
其他中中競爭都不大
收band 3 都唔奇

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 potato18 於 10-10-1 18:44 發表

謝!如果以那學校的標淮,老師說是屬於 band 3,平均分80頭,排名也只能從後算起。
我也只是希望可以嘗試入 band 1 尾、band 2 頭的學校哩!除了聖心,還有那些推薦呢? ...

其實平均分太籠統
要睇主科成續.
如果真係band 3就唔好搏band 1 和band 2 頭學校
沙田競爭都不少
如果普通band 2 又唔使山長水遠入沙田讀呀.
你要考慮清楚
不如試下德雅和匯基,
至少係同區.

ZZdaphne,  我地講係band 2頭津英中.

‹ 上一主題|下一主題