用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學鋼琴問題
go

小朋友學鋼琴問題 [複製鏈接]

我個仔4歲幾, 依個暑假上左鋼琴班, (係佢自己話想學), 完左SUMMER COURSE就CONTINUE學, 依兩堂老師話亞仔唔聽佢講, 佢上一堂就唔開琴, 教左D野, 等佢OK先開琴蓋俾佢彈,
到今堂, 老師好似好勞氣咁話亞仔完全唔聽佢講, 叫佢彈, 佢又亂黎, 老師彈, 叫佢聽, 佢又唔理, 教佢唱, 佢又唔唱, 只肯用顏色筆CIRCLE野....老師總話唔好意思, 今堂都教唔到佢野.
我問亞仔, 佢話老師講野細聲(可能藉口), 我同佢講, 佢咁樣, 老師會唔教佢, 佢無得學, 咁佢話唔好, 佢要學, 總有D眼濕濕..
平時同佢練琴, 佢都OK..
唉, 有無家長係咁既經驗, 我依家應該點做, 唔俾佢學???
   0    0    0    0

試下陪阿仔上一堂, 睇下係咩問題
有時4歲幾可能都未定
原帖由 creamychoy 於 10-9-9 17:59 發表
我個仔4歲幾, 依個暑假上左鋼琴班, (係佢自己話想學), 完左SUMMER COURSE就CONTINUE學, 依兩堂老師話亞仔唔聽佢講, 佢上一堂就唔開琴, 教左D野, 等佢OK先開琴蓋俾佢彈,
到今堂, 老師好似好勞氣咁話亞仔完全唔聽佢講, ...

四歲幾都係比較細個﹔您可以觀看一下他上課時的情況嗎?

原帖由 creamychoy 於 10-9-9 17:59 發表
到今堂, 老師好似好勞氣咁話亞仔完全唔聽佢講, ...

我囡囡之前都係咁呀..又係4歲。
跟開個miss 但佢教左我個囡2年都學唔到野...所以轉左琴行,轉左第一堂佢唔鍾意個miss 唔肯上堂唔聽佢講(我係同佢一齊上堂架),佢都係咁,所以個堂無收我錢,返到屋企我就同佢講,如果你想繼續學就只有呢個miss教,如果唔係就無得學,因為唔可以揀miss,你自己諗清楚想唔想學,想學就要比心機聽miss講,唔好浪費媽咪d錢。

原帖由 goofyszesze 於 10-9-9 22:47 發表
我囡囡之前都係咁呀..又係4歲。
跟開個miss 但佢教左我個囡2年都學唔到野...所以轉左琴行,轉左第一堂佢唔鍾意個miss 唔肯上堂唔聽佢講(我係同佢一齊上堂架),佢都係咁,所以個堂無收我錢,返到屋企我就同佢講,如果你想繼續學 ...

咁奇怪,妳覺得兩個老師教學態度有無唔同?小朋友通常唔鍾意啲有要求老師。

我個仔的問題是他可以彈歌仔,但是我叫佢彈就不肯,老師叫佢彈就肯。

不過,我唔鍾意這個老師,因為她常常遲到。我個仔不知幾喜歡佢,都不知道係唔係個仔鍾意左佢。

有唔同,初初個個就佢(同埋初初2歲幾學用顏色教),呢個真係教佢技考、手位、手勢。

原帖由 音樂人長老 於 10-9-9 23:03 發表

咁奇怪,妳覺得兩個老師教學態度有無唔同?小朋友通常唔鍾意啲有要求老師。

4歲專注力都係短, 老師講得無趣咪分心, 而老師真的當他係大人咁教, 唔想浪費自己心血和學生時間, 開始真的要大家磨合, 老師知學生咩性格再諗點教, 學生知老師惡或仁慈, 惡咪分心唔想聽.

試下轉個miss, 有d miss讀過幼兒教育會好D~

我個囡都係, 剛4.5歲, 8月中才開始學, 我陪佢一齊上堂, 見佢唔係去廁所就話眼訓, 連個老師都想炳佢, 但係因為我係度先至無咁做, 返屋企問佢想唔想學佢又話想, 其實4.5歲係咪太早學琴呢, 還是等佢想學先至比佢學呢?

原帖由 Snoopy_Mom 於 10-9-10 02:34 發表
試下轉個miss, 有d miss讀過幼兒教育會好D~

係咩?? 我就覺得佢地用d方法無咩特別, 可能只係果個老師ge問題啦。我識一個讀過early education 的老師。個老師都係因小朋友坐唔定, 唔專心而頭痛...我諗住請教佢, 點知佢請教番我

個人就會要對正下藥

healtheworld
我個女都係咁,一學到d佢唔想學或者miss講左d唔岩聽既說話佢就會大喊佬,申冷腰....唉.....激死人

So, what is the ideal age to start learning piano?

其實老師叫我下一堂同佢一齊上, 佢認為亞仔唔聽佢講, 但都會聽我講. 不過, 我總要湊住個未夠兩歲既女, 點同佢上, 唯有依家同亞仔講多D, 叫佢聽老師話, 如果唔係無得學, 再等老公幾時得閒就可以一齊上, 睇下點...
係琴行學, 唔知可唔可以轉老師, 唔知轉老師又有無用, 如果轉, 會唔會亞仔覺得佢唔鍾意/唔聽話就可以轉老師?

其實同年齡無關係,係老師有無教咁細個小朋友的經驗,我個姨甥仔4歲本來只係學半小時,依家係佢自己話有興趣,加到學1個鐘,個老師好有心機教,可以PM個老師資料比你參考一下!

原帖由 creamychoy 於 10-9-10 23:42 發表
其實老師叫我下一堂同佢一齊上, 佢認為亞仔唔聽佢講, 但都會聽我講. 不過, 我總要湊住個未夠兩歲既女, 點同佢上, 唯有依家同亞仔講多D, 叫佢聽老師話, 如果唔係無得學, 再等老公幾時得閒就可以一齊上, 睇下點...
係 ...

琴行可以轉老師,同職員講就得,老師都知道琴行學生唔會長期學。反而妳要了解小朋友點解唔聽老師話,會唔會佢自己唔鍾意學,如果係咁妳轉幾多個老師都無用。

原帖由 elizatyy 於 10-9-10 22:50 發表
So, what is the ideal age to start learning piano?

如果妳想知呢方面資料,可以PM我。

原帖由 healtheworld 於 10-9-10 20:01 發表
我個囡都係, 剛4.5歲, 8月中才開始學, 我陪佢一齊上堂, 見佢唔係去廁所就話眼訓, 連個老師都想炳佢, 但係因為我係度先至無咁做, 返屋企問佢想唔想學佢又話想, 其實4.5歲係咪太早學琴呢, 還是等佢想學先至比佢學呢?:i ...

小朋友太細,有時唔識俾啲negative answer,怕大人唔鍾意,如果妳觀察到佢上堂時有咁舉動,好大機會佢根本無興趣學,妳不如俾佢試下其他活動啦。

可吾又給予意見:

我囡囡學了半年琴在琴行, 宜家轉了上老師家一對一, 啱啱開始, 開頭在琴行係好有熱情去上堂又回家彈, 宜家話唔想學琴, 想去學其它如小提琴/木銅笛, 我當然唔會答應她住, 唔可咁易放棄, 當中原因我諗可能她feel到有些壓力, 如老師唔同了~ 要嚴緊學習 ~ 日日要練琴 ~ 做音樂功課等.

請問要如何鼓勵, 或有些動力, 可令她唔好成日想唔學.

原帖由 音樂人長老 於 10-9-11 16:15 發表

小朋友太細,有時唔識俾啲negative answer,怕大人唔鍾意,如果妳觀察到佢上堂時有咁舉動,好大機會佢根本無興趣學,妳不如俾佢試下其他活動啦。 ...
‹ 上一主題|下一主題