用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 皮紋測試呃人
go

皮紋測試呃人   [複製鏈接]

王國長老

投訴(1)  指皮紋測試扮科學 揭兒童教學掠水局
2010年08月05日 - x周刊

望子成龍,皆是父母心願,但究竟如何栽培成才,很多家長都束手無策。
有奸商利用指皮紋扮科學評估,聲稱能預知子女腦部的先天潛質,實質是乘機推銷教學用品。專家踢爆皮紋形狀與腦部活動毫無關係,銷售的用品亦沒功效。

上週書展,在兒童展區內規模較大的某皮紋測試中心售賣教學用品,吸引不少父母上前詢問。而過往有不少家長誤信某皮紋測試中心的指皮紋科學測試,買下近萬元的學習字卡。

關小姐有一個四歲大的兒子,早前她收到某皮紋測試中心的職員推銷電話,謂可以免費參加兒童手指皮紋測試,發掘孩子的腦部先天潛質,「佢�話呢類測試要成千蚊,而家唔使錢好�數。」關小姐又見兒子交際能力差,懷疑是學校氣氛造成,「去測�佢內在性格係點,睇�使唔使轉校。」於是馬上約實評估日子。

她來到某皮紋測試中心,職員即走上前熱烈招呼,「她叫仔仔將十隻手指,輪流放�掃描器上。」

不消三分鐘,職員已製成天賦潛能檢測報告,「佢話仔仔智商好高,其中右手拇指的指紋,反映了左腦前額葉的活躍程度,得分最高,代表管治能力好強,但邏輯同視覺能力較弱。」

某皮紋測試中心職員指小孩的十隻手指頭,逐一放在掃描器上,幾分鐘電腦便自動分析指紋,評估兒童天分,認真神奇。

某皮紋測試中心職員指小孩的十隻手指頭,逐一放在掃描器上,幾分鐘電腦便自動分析指紋,評估兒童天分,認真神奇。

關小姐陪兒子玩九千元買來的字卡,但只玩了三次,兒子便不耐煩地說:「咁難點玩啊?」轉身便走。(廖健昌攝)
捉心理�簽卡

職員隨即拿出一套名為 XXIQ的圖案配對字板,「佢話係德國製造,專訓練小朋友的邏輯思維。」並趁關小姐陪兒子玩卡,乘勢問她有那間銀行的信用卡,「佢話唔同卡有唔同優惠。」她遞上恆生卡查問,「點知佢之後就碌左九千蚊,要我簽名。」

「我果日睇完牙科打左麻醉針,反應唔夠快。同埋聽到佢話仔仔天分高,令我衝昏頭腦。」便乖乖簽賬。

她回家愈想愈不對勁,覺得測試兒戲,未幾便致電某皮紋測試中心要求退款。但對方咬定已賣貨品不能退還,只肯送免費語言測試,「治療師測試完,話仔仔要上發音矯正班,又咪係要我俾錢!」關小姐惟有急急腳離開,以防再受騙。

罪狀一 指皮紋科學搵笨

記者翻看某皮紋測試中心寄給關小姐的電郵,內容指只要掃描九個月以上兒童的指紋及掌紋,透過電腦分析便可知道腦細胞分布,從而檢測小孩的先天潛質。電郵還附上亞視節目《下午麼麼茶》的皮紋學專訪,由社工講解如何憑手指睇性格。

城大生物及化學系副教授林漢華指,無科學證據顯示腦部活動影響指紋圖樣,「每隻手指指紋組合形狀,根本好隨機。兩個有畫畫天分的人,指紋唔會相同,掌紋又會隨住年紀而變化,唔可以作準。睇指紋、掌紋話個小朋友有咩潛能,基本上你點講都得。」

記者到某皮紋測試中心放蛇,發現不少家長買下大批教學用具,甚至出動手拉車運送貨品。

區愛娜狠批這款字卡食水深,「坊間類似認字卡,都只係賣二、三百蚊。」(林志謙攝)

罪狀二 智能測試一派胡言

事主兒子的測試報告,列出了溝通、音樂、閱讀等潛能數據比例分布,資料驟眼看頗可靠,但註冊教育心理學家區愛娜卻認為只是扮專業,謂正統測試兒童智商的只有韋氏評估,要由註冊臨床心理學家或教育心理學家負責測試。

韋氏測試須花上逾一小時,心理學家透過對談、圖片、砌積木等形式,測試小朋友的記憶、語文、視覺等能力,計算智商高低。而測試對象為六歲以上小童,「太細個講野都未清楚,點測試到溝通能力。」

她續指坊間不少商家亂掛名銜,幫人做五花八門的心理測試,其實目的是賣產品,「如果話有操練小朋友智商的課堂上,千祈唔好信,因為智商係無得操。」而韋氏評估的題目也非常保密,不會流傳。

10    0    1    1

回覆樓主:

deleted

事隔多年,小孩們長大了,係咪真如當初皮紋分析?

回覆樓主:

我6年前,仔2个月大時做了。一路佢的特性和潛質也跟皮纹结果9成符合

Del

回覆 Cutemom0808 的帖子

請問你去個間公司叫什麼名?我真係好想帶我小朋友去!但是好驚比人𠱓!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

早知。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 細咩咩 的帖子

請問可否提供呢位皮紋師的資料?

Cutemom0808 發表於 11-2-11 14:09
我看皮紋情况跟各mami又好大分別呢!

我朋友介紹去看皮紋,主要是覺得講得好似幾準plus八卦。果間皮紋中 ...
我想問你係邊間check皮紋?我都想check ,thanks

回覆:皮紋測試呃人

一早都覺得喺,感覺同睇相差吾多,但就講到好科學咁

細咩咩 發表於 14-5-21 10:48
回覆 breadbb 的帖子

903嗰個皮紋師係幾準, 不過收得超貴, 我一家三大一細去check收七千蚊, 大人嘅係覺得 ...
請問可否提供你的皮紋師的資料呀, 我都想同小朋友睇吓.

回覆 breadbb 的帖子

903嗰個皮紋師係幾準, 不過收得超貴, 我一家三大一細去check收七千蚊, 大人嘅係覺得九成準, 咁貴希望阿b嘅都準啦, 仲有, 呢個皮紋師係冇嘢賣嘅, 純粹出報告, 教你點睇份報告, 教你點處理同家人相處嘅問題, scan完指紋佢亦聲稱係要送去德國嗰邊分析去會出到報告, 唔會係五分鐘就搞掂, 百幾二百蚊嗰啲通常都係呃人, check完唔係叫你買教材就係上playgroup

$$$$$

引用:Quote:原帖由+123jump+於+10-12-30+14:16+

原帖由 Cutemom0808 於 11-02-11 發表
我看皮紋情况跟各mami又好大分別呢!

我朋友介紹去看皮紋,主要是覺得講得好似幾準plus八卦。果間皮紋中 ...
我都同個仔做過,當日寺佢未夠兩歲,result話佢唔專心,第时做功課会勞氣...當時阿仔不知專注力幾好!我覺得好流!點知兩年後一做功課....我真係噴哂血!不过我呢間都係要預約同另一曰睇report

回覆 cattoo 的帖子

Hi Cattoo, can u pls pm me the details in Yaumatei? many thanks.

回覆:皮紋測試呃人

要揾啱人做咁就真係好準架!我兩個早前做左,我老師解釋時真係好準,而佢採集手紋時係人手印,非用機器,另外結合了手診心理學,睇埋有冇其他問題。
可惜我老師唔睇小朋友,肯幫我只因小朋友同我溝通出問題,唔係好識教,所以先請佢出山。佢主要係教手診心理學,而非教MME (即皮紋), 唔係做太多case, 我有佢幫,我摸到某啲位了。
有同佢傾過市面上既皮紋測試,佢都係no comments,  只會話各自修行,佢冇理。
有興趣的家長, 請不要pm 我,因為我老師唔會幫人睇的啦!

最近都收左2次電話
好在冇去..
‹ 上一主題|下一主題