用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有無小朋友讀梗TT, 升 K2的家長
go

有無小朋友讀梗TT, 升 K2的家長 [複製鏈接]

請問學校web site有否顯示小朋友日常校內活動,每日茶點,特別通告等資料。
因我進入web site後找不到。

中英文部幼稚園老師與小朋友的比例...
功課的程度....老師会否常致电告知小朋友學習進度等資料。
請話我知啦!Thanks!
   0    0    0    0

原帖由 2muffin2 於 10-8-16 23:30 發表
請問學校web site有否顯示小朋友日常校內活動,每日茶點,特別通告等資料。
因我進入web site後找不到。

中英文部幼稚園老師與小朋友的比例...
功課的程度....老師会否常致电告知小朋友學習進度等資料。
請話我知啦!Than ...

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=4&refid=467&mode=published&nocache1281974426
呢個係平常小朋友上堂會做既野, 不過做專題時小朋友要帶D野返學, 但老師未必會寫手冊, 只要小朋友記得返屋企通知家長。(要訓練小朋友既記性+責任心)
茶點唔會話比家長知架喎, 但小朋友返到黎都識講既。有三文治, 蜜糖星星, 粟米, 麵包等等。特別通告, 幼稚園部通常星期五派通告, 如果遇到好急既情況, 平日有時都會派。而手冊就星期一二可以帶返屋企, 星期三老師收回, 星期五再派返。
師生比例按照教署規定, 不會超過。通常小朋友分組進行活動, 每個老師帶兩組。功課程度好難話你知喎...不過K2一日會有兩樣, 中+數OR 中+英。星期尾會多D。
老師見冇咩事都唔會打比家長, 但如果家長有時要搵老師, 佢地會覆電話比你。 每年三次家長日, 可以見到老師。

回覆 2# silvia_ng 的文章

多謝回應。
請問學校有否安排家長到課室觀課呢?
若是有這安排,一年会有幾多次。

請回覆。Thanks!

原帖由 2muffin2 於 10-8-17 13:29 發表
多謝回應。
請問學校有否安排家長到課室觀課呢?
若是有這安排,一年会有幾多次。

請回覆。Thanks!

有的。但要抽籤。好似每年有兩次, 每班抽3位家長。

Hi, Silvia,

你好, 請問你的小朋友是否讀緊中英文部?  想請敎一下中英文幼稚園部的敎學語言比例是怎樣分配呢? 是否有齊廣英普三種語言呢? 又請問面試時多數用什麼語言?

Thanks a lot!

原帖由 silvia_ng 於 10-8-17 13:59 發表

有的。但要抽籤。好似每年有兩次, 每班抽3位家長。
‹ 上一主題|下一主題