用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局唐乃勤初中書院交流區
go

保良局唐乃勤初中書院交流區   [複製鏈接]

回覆 11# noel2010 的文章

hi all,

我囡囡來自私小, 成績一般, 做野慢, 好在性格溫馴受教. 小學派位好好, 同學仔知道佢讀呢間, 都一致話聽都未聽過, 我的一些朋友亦一臉同情的對著我們, 坦白說有點不好受, 不過我跟囡囡說, 做人做事眼光要放遠一點, 成功的話幾年後學校經已是另一番景象了, 而事實證明今年的唐中質素經已高了很多, 要知道學生質素才是才是學校的真正BANDING, 希望未來日子, 大家齊齊努力.

回覆 14# noel2010 的文章

我囡囡有些跟她差不多成績的, 去了深水埗一間直資, 班主任極力推薦入直資, 話唔應該去搏一間冇經驗既學校, 但我同老公堅決要選, 學校冇我地乎, 其他同學仔想選唐中, 但敵唔過學校, 最後選左其他.  希望我地既選擇冇錯LA.

我昨天打電話回校, 查詢校服問題, 佢地轉去比訓導主任聽, 解釋詳盡好盡責, 主任仲話歡迎家長隨時致電校方, 感覺學校好有熱誠同關心.

回覆 16# noel2010 的文章

我地心情跟你一樣, 當天的家長問我打算怎樣, 同學仔又問囡囡從未聽過此校, 好在囡囡對我們很信任, 相信我們的決定. 她返訓練營沒有太大反應, 因為佢話平時都好聽我地話WOR. 佢話閉眼的一首歌時間想起的是我們一家人開心溫馨的情景.

回覆 69# noel2010 的文章

noel2010,
妳兒情況確實很荊手喎! 要知道讀書是要從心出發, 但係佢依家咁抗拒, 怎會自發功呢? 妳有冇跟學校商量過佢既問題, 學校方面由於有過往應付荊手學生的經驗, 相信佢地會好樂意比到有用既方法你, 趁現在還未踏入真正青春期,快些找班主任相量一下, 唔好浪費仔仔的高IQ.
BTW, 我個女不是精英班, 但佢地除中文課本及術科的科目用廣東話教外, 佢話上堂都是用英語授課的, 叫仔仔唔好鬥氣, 上番第班就得架啦!

noel 2010,

希望時間可以幫到你仔仔喇! 起碼佢而家返屋企都有跟妳分享學校生活, 總是正面的呢, 支持妳!
各位家長, 今個星期五有小測了, 我地仲加西史默書, 但亞女好似舊雲咁, 唔知LS測邊, 又唔知西史默咩, 各位知可以話我知嗎?

回覆 82# Mandy23 的文章

唔該晒兩位先, 我女做嘢慢, 晚晚淨係做功課都做晒D時間, 你地小朋友係咪好快做完功課?

回覆 85# Kiufyma 的文章

我囡都盡量在飯前完成, 但飯後又通常發現甩漏, 激死. 佢攪呢攪路, 每晚成12點先瞓, 好擔心唔夠瞓.
係呢, 你地仲有冇日日幫佢CHECK功課, 我冇喇, 唔知會唔會太放鬆呢?

回覆 106# Kiufyma 的文章

hi kiufyma,
我都想有機會列席旁證, 想請教如何參予呢?我不是委員啊.

回覆 105# KITTY.WONG 的文章

功課量我個人認為都不少, 可能我囡做嘢唔快.  但有樣嘢我都幾安慰, 佢上左呢間學校後個人主動左, 即使開著電腦 (因要做功課)都控制住唔玩, (可能真係多功課) 待完成再說, 還有佢在校好開心好開心, 一放學就不停講在校既事, 次次講到我唔比佢再講落去 亦因為這樣, 即使好多功課佢都好開心, 好希望佢可以KEEP住呢份熱誠.

回覆 132# Psalms23 的文章

ilearner 是每天都要做的英文網上習作, 要log in, password 在十月時學校已給同學了, 我見我囡好緊張的, 天天都話要做.
‹ 上一主題|下一主題