用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 發育期唔高, 如何幫孩子增高?
樓主: TINGMUM
go

發育期唔高, 如何幫孩子增高? [複製鏈接]

小朋友自bb起都是細碼, 到了升中的發育期都唔高, 除了注重飲食,睡眠,運動外, 還有讓她常保持愉快心情, 還有什麼辦法可以幫孩子增高呢?  女仔長高期有限, 過了呢兩年就開始唔識高, 而家要好好把握黃金期. 有冇家長可以分享個案受及方法.
   8    0    0    0

多謝天瑜同大家的分享.

以個女的年齡是仲會長高, 所以她的生長板一定沒有閉合. 只是我"厭"佢長高得比其他女仔慢, 矮過d女同學成個頭, 想在發育期幫佢加速長高.

呀女有偏食習慣, 會唔會因為營養不均衡?  遺傳上, 我地都叫standard. 相信無關. 唔知市面的增高保健品 (例如華潤堂的仙草牌增高x)有冇人比過小朋友食過呢? 有冇幫助呢?  睇中醫條理有幫助嗎?

未來經!
每早都有叫佢飲高鈣奶, 無高到, 但開始打橫生  ,  所以臨睡前兩小時唔準佢食野, 怕會變成又肥又矮.

原來食"田七"有效, 我或者問下中醫.  你地有冇好中醫介紹? PLEASE PM 我.  THANK YOU。

有wow, 我侄仔15-17歲高左好多, 由16xcm 到而家178cm, 佢daddy 話個仔是屬遲發育, 所以仲有得高.

我個女而家得134cm, 你地話我點會唔擔心?
我希望佢起碼有我的高度160cm.
睇返你地的回應,
我估個女細粒可能同偏食以及睡眠少有關.

唔知亞媽遲來m, 個女會唔會遺傳一樣遲來m?

LLMUMMY,

我細佬細時好矮, 媽咪係佢發育期(12歲起)成日炖雞加中藥(有三七成份), 係d細細隻斤幾的嫩雞. 細佬又成日去打籃球. 真係高得好快, 小學是排最前的矮仔, 中學己有5尺9. 唔知係中藥加嫩雞有效定係籃球有效. 你可以問下中醫中藥成份是什麼.  

朋友幫我book了個中醫比囡囡調理,要等到10月才有期. 如有效會再報料.

唔單只高度,  仲有皮膚保養, 氣質修養, 健康的身體同品德表現都同樣注重,   各位靚媽當然希望亞女各方面都比亞媽青出於藍,更勝一籌.

要長高時,女仔是否會周身骨痛,容易發燒?  呢個幾月個女高o左約2吋.

係呀, 由10月至而家, 之前137,而家142cm.  以同齡來講, 比人矮起碼10cm. 我比左中藥保健增高丸佢食, 話食半年有效. 只係食左個幾月, 唔知係咪咁岩, 佢又真係高左, 不過成日周身骨痛, 唔知係咪轉骨, 我停左藥.

[quote]原帖由 LLMUMMY 於 10-11-26 11:23 發表
是否在華x堂買的增高丸 - 係呀

原帖由 RSG媽媽 於 10-11-26 13:43 發表
食藥唔係幾好喎

我覺得身高係整定既 當然均衡營養同運動可能會幫助再生高d 但無得強求囉
最重要個小朋友身體健康

我都明o既!  

LLMUMMY ,
之前提過個女周身痛, 後來對腳行唔到, 仲腫左,睇西醫跌打成個月都未能完全醫好, 好擔心, 後來入院才發現原來佢有扁平足(以前無醫生提過佢有). 可能佢高左同肥左, 腳部支撐力需求大左.

保健藥係幾貴, 唔知係咪真係有效總之個女係肥左同高左. 而家知係因扁平足引起腳痛, 證實同保健藥無關.既然買左半年藥, 我打算比個女食完就唔再買了.....

RSG媽媽 ,

EXACTLY 係你講的情況.
check 過 腫的腳有6度內彎外反,
另一隻2 度, 己訂做偏平足鞋墊,
同埋要做腳部運動,呢輪少運動佢d腳筋好緊,
容易受傷.

回覆 20# LLMUMMY 的文章

你不如去照下骨齡. 睇下仲有冇得高.  

睇返舊年8月呢個topic, 我個女得1.34cm, 昨日度是1.44cm到,今年算是高多左, 考完試仲想同佢去睇下骨齡, 可惜,佢開始來m. 唉! 點解唔比佢高d先來m!

to:LLMUMMY

只知睇兒科醫生可以轉介你去診所照. 照的目的是睇下骨齡同真實年齡分別有幾多, 我唔知貴唔貴,之前我講過侄仔的case, 當年佢好細粒, 佢媽咪同佢去政府醫院睇, 安排了照骨齡, 原來個仔發育比正常男仔遲.
‹ 上一主題|下一主題