用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區家長請幫幫忙!
go

東區家長請幫幫忙! [複製鏈接]

首先, 你要告知子女屬band 幾? 頭, 中, 尾 都有分別的.
不是以學校的banding 排行的, 要按子女的程度而排.

如BAND 1 尾, 可進取d, 一般會選高半 grade:
1st   婦女會/ 筲官
2nd  嘉諾撒/ 港島民生
3rd  中華基金/ 劉永生

晴朗媽媽:

如果只這兩間, 衛理定劉永生?
我會選劉永生, 環境, 口碑, 活動方面都較好, 不防瀏覽一下它們網頁, 或帶女兒實地睇下, 最緊要她自己鍾意.
而且近年劉永生上緊, 衛理就跌緊, 但聽聞劉永生宗教味很濃的, 要看女兒接受與否.

tunafish,

band 1頭是否放在所有band 3後? yes.
另外, 你地會唔會填哂所有中學呀? yes, 以作保險
其實有些中學真的填唔落手,怕比派入? 如果你填得太少, 萬一全派不入, 就算你無填, 一樣會派比你, 重衰啦, 都係自己揀穩陣d. 你要預頭十位都好大機會入架, 所以一定要小心揀.

canossa college算band one幾? band 1 尾
真係漏空甲部第 二 和三? Yes, should be do that. Otherwise, you will not go to 乙部, if 甲部二 或三收左.
乙部又填多一次呢間增加機會? yes, 這是一個好的策略, 但心儀學校一定要同區才可.

BB86,

how can we classify our child ranking either band 1頭or band 1 尾?
your child's ranking in school
eg. 1-15  top band 1
16 - 35  middle band 1
36-50    bottom band 1

will the teacher advised us?
yes, as usual teachers will tell you.

Kuromima,

個人意見, 第一可試博劉永生/ 衛理
第二顯理

cymama98,

婦女會 和聖馬可放第二,第三, 機會好微, 好像浪費了兩個位, 除非你預叩門, 這就正確. 有否考慮中華基金?

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-23 13:05 發表

你女係band one 頭, 其實好多選擇, 第一可放TOP BAND 1, 第二BAND 1 中,  如無意外應已中, 如唔中叩門都冇問題啦. 第三要放BAND 1 尾了. 你情況不同, 成績好不用靠抽, 叩門機會高, 所以選三間心儀的.

其實我只是博頭一間, 第二筲官, 第三已是CANOSSA女校. 甲部只放一間婦女會, 等乙部再抽.

原帖由 tunafish 於 10-4-23 17:27 發表

男仔學校我不太熟, 1,2,3 都冇問題, 但

4)福建 band2尾
5)筲東 band3
6)漢華 band2中

會否考慮慈幼或張振興?

甚至中華基金都可以一試~

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-24 10:44 發表

Dear MonaLeung,
Hi,我又路過插入嚟. 之前提過, 我女兒是band1尾. 我的選擇跟妳的差不多, 但係第二選擇仲唸緊應該揀民生(多D位),還是筲官(比較喜歡). 點解妳的選擇裡面沒有民生? ...

我本人都較喜歡民生, 但去年未升呢去英中, 所以選了筲官, 民生放了第4. 同學仔話筲官今年好得閒, 冇咩功課做, 活動就幾多.

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-24 12:48 發表

Dear MonaLeung,
Oh, 妳是去年攪升中的嗎? 結果如何?

抽中婦女會, 由於自選冇得IN.
因我不想選女校, 沒有宗教更好, 所以冇咩選擇.

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-25 17:26 發表

恭喜妳哦!可否再請教一點?
小女就讀油尖旺區陳守仁小學, 學校已確定小女屬band1,應該係band1尾. 因為小女是由油尖旺區轉回東區(因家住東區), 現小學話banding會唔會因此而變就要睇油尖旺區學生成績好D,還是東區學生 ...

油尖旺區有幾勁真係不太清楚, 會否跌BAND 實在好難講, 既然老師話 go ahead, 你咪信佢 lor. 如想保險d既, 頭兩間選band 1, 第三間選band 2頭 lor.

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-26 11:54 發表
Hi, Mona

Thankyou for your advice. 其實漏空甲部2nd and 3rd choices 都好驚...其實我都想個女讀男女校, 但我聽聞中國婦女會理科比較叻, 男仔着數d咁囉...其實我個女全級一百八十幾人三次總和係考十幾, 咁我話ban ...

三次總和係考十幾, 咁我話band one頭有無錯?
Yes, you are correct.

band 2學校排位:
衞理, 顯理, 宝血(2中至尾) , 李福hing (唔清楚) ,東華三院  李潤田? (唔清楚)  有否考慮杏花村嶺南?

原帖由 tingwong 於 10-4-25 21:44 發表
MonaLeung
請問東區band2,有邊幾間可選?thx

Band 2 top, middle or bottom? boy or girl?
No information, difficult to answer.

u can see this:
band 2學校排位:
中基(直), 衞理, 劉永生, 顯理, 宝血,  慈幼, 杏花村嶺南, 漢華(直)

原帖由 lindalowailing 於 10-4-26 17:03 發表
請問如果將聖馬可中學放在第三位,可會有機呢?
好微, 頂多第二位

原帖由 ccspy 於 10-4-26 17:01 發表

其實目的只有一個,就係爭入Band 1學校,點解唔用曬三個甲部大抽獎機會落去所有Band 1中學,如果好彩是但一間中左都開心死 la!

如果我只心儀某一間而又同區既, 當然留機會抽啦. 其實在甲部抽中機會都好微.

原帖由 sleepingbeauty 於 10-4-27 12:00 發表
Mona and Greendotdot

班主任琴日打電話黎, 話我乙部放canossa係第一, 第二放BPS有d怪.... 又叫我唔好放哂頭五個選擇都係band one, 叫我會唔會考慮2nd choice 筲官, 3rd choice民生....咁我想問張form又要填哂....  ...

你最鍾意邊三間依次放頭三位, 四五放BAND2頭吧. 兩間女校, 當然BPS先啦, 的確有D怪. 一係只選CANOSSA, 唔選BPS. 直資派入都要比錢架.

‹ 上一主題|下一主題