用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人收到聖保羅男校收生通知信?
樓主: yeahyeahyeah
go

有無人收到聖保羅男校收生通知信? [複製鏈接]

我都認同yeahyeahyeah既睇法, 其實起初我對spc認識都唔係太深, 只係知佢係一間傳統較出名既學校. 後來要做決定, 再周圍問下意見, 得到既comment都唔錯, 所以都決定放棄大抽獎等津校既機會.

yeahyeahyeah, Bowiema:
希望我們的選擇是正確的, 開學見!!!

原帖由 Bowiema 於 10-4-11 23:02 發表
我都認同yeahyeahyeah既睇法, 其實起初我對spc認識都唔係太深, 只係知佢係一間傳統較出名既學校. 後來要做決定, 再周圍問下意見, 得到既comment都唔錯, 所以都決定放棄大抽獎等津校既機會. ...

by the way, 到今日仍沒收到 DBS 任何信, 即使唔收都應該發信通知聲..

其實知道沒希望, 但到現在還不寄出通知, DBS 做得似乎慢左D...

happyjess,

我都希望我地既小朋友係spc讀得開心, 會過6年愉快既中學生活.

我刚收到取录电话,好矛盾,住柴湾这样上学儿子会很辛苦的

stellahe,

我住在九龍, 初初真係有考慮學校太遠, 不過覺得學校好都係值得既.

原帖由 camry16618 於 10-4-11 16:29 發表
咁跟據以上分析,SPC成績好還是係英華好?因為好復雜我都看不明?

According to the analysis, SPC's HKCEE result is not good at all and should not be counted as Band 1 school. Maybe it will improve after changing to DSS.

SPC成績係咪屬於BAND2?{
原帖由 hifing 於 10-4-13 15:31 發表

According to the analysis, SPC's HKCEE result is not good at all and should not be counted as Band 1 school. Maybe it will improve after changing to DSS.

可以咁講,80年代(即係你老公個中學年代)或以前真係band 1,好勁架,之後統一派位就開始drop down,我想攪真資後佢地D成績會一路路上番band 1...不過,佢地既德育到依家我都覺得做得唔錯!
原帖由 camry16618 於 10-4-13 18:12 發表
SPC成績係咪屬於BAND2?{

dfere

謝謝:loveliness:
原帖由 DouDou2004 於 10-4-13 20:41 發表
可以咁講,80年代(即係你老公個中學年代)或以前真係band 1,好勁架,之後統一派位就開始drop down,我想攪真資後佢地D成績會一路路上番band 1...不過,佢地既德育到依家我都覺得做得唔錯!
...

係呀,我哥都係SPC畢業,之後入HKU,依家係專業人士。

原帖由 DouDou2004 於 10-4-13 20:41 發表
...

儿子现入读st Jose,之前也有in Kings,但也需要等大抽奖,加上这次考试的成绩还没有派,是否选SPC呢?好矛盾!

有得見king証明阿仔有番咁上下成績,比我會等派位,直上st jose 也不錯喔!

原帖由 stellahe 於 10-4-13 21:21 發表
儿子现入读st Jose,之前也有in Kings,但也需要等大抽奖,加上这次考试的成绩还没有派,是否选SPC呢?好矛盾!

原帖由 princesserela 於 10-4-13 21:28 發表
有得見king証明阿仔有番咁上下成績,比我會等派位,直上st jose 也不錯喔!

今早去了St Jose知道了儿子的成绩,老师说不算差,但整体的排名没有出来,而SPC已经要我今天下午就去签了,好烦呀。

Stellahe,
你個仔讀St Jose,老師話唔可以直升St Jose中學咩?點解重去SPC嘅?

回覆 1# lindalowailing 的文章

老师没有说不行,都说有机会,但没人敢肯定100%,所以.......

回覆 2# lindalowailing 的文章

还有一点就是,我始终查不到SPC这几年的成绩和排名,不知转直资后,成绩到底怎样?校风如何?

真係好煩惱啊….其實可唔可以問下老師, 仔仔升番上St. joseph既機會有多大? 其實都可以同老師傾下你既情況, 攞下advise.

又或者睇下過去幾年, st. joseph收番幾多小學既學生, 再睇下自己小朋友既成績, 上番中學既機會有多大.

原帖由 Bowiema 於 10-4-14 11:30 發表
真係好煩惱啊….其實可唔可以問下老師, 仔仔升番上St. joseph既機會有多大? 其實都可以同老師傾下你既情況, 攞下advise.

又或者睇下過去幾年, st. joseph收番幾多小學既學生, 再睇下自己小朋友既成績, 上番中學既 ...

老师也说有机会,今次考试在全班计属于中上,但暂不知其他班的成绩,还好St Joes没有精英班,问题是如果St Joes入不到,又放弃SPC,只能入邓镜波了,刚刚SPC又来电催我去签了,好烦呀.....

好少聽到st jose上唔到中學,我想除非成績好差,而且又有得見king,我想還有choice。至於 spc,以我所知你應該係第二批waiting list,去唔去register都冇所為,因為佢總成績現不算係band 1

原帖由 stellahe 於 10-4-14 11:48 發表

老师也说有机会,今次考试在全班计属于中上,但暂不知其他班的成绩,还好St Joes没有精英班,问题是如果St Joes入不到,又放弃SPC,只能入邓镜波了,刚刚SPC又来电催我去签了,好烦呀..... ...

‹ 上一主題|下一主題