用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 deleted.....
go

deleted..... [複製鏈接]

deleted.....

0    0    0    0

我囝囝是學三種學器﹝鋼琴、大提琴及雙蔩管﹞,由於今年是六年級,功課比較多,所以每日放學一定要做好功課及溫習測驗,然後再練1 ½ 2小時鋼琴,至於大提琴和雙蔩管,就要視乎當天練完鋼琴的時間而定,若夠時間的話,就兩樣都要練,不夠時間就取其一﹝大提琴約練45分鐘至1小時,雙蔩管約練3045分鐘。﹞

原帖由 88violin 於 10-3-25 10:08 發表
我囡學兩種(鋼琴,小提琴),做完功課都冇咩時間再多練樂器,有時功課多時,時間淨得夠練一種.
依家好多小朋友都學緊兩種樂器,唔知家長點安排小朋友練習? 哪些練習會著緊D? 點分配時間?
我諗緊...兩種都每日練少少好? 定係隔一 ...

我大女小一,功課未算很多,兩種樂器暫時handle 到。 小提琴係主力,一般練1.5-2hr. 鋼琴就20-30min,如果冇時間就唔練。
如果遲D handle 唔到,就會 quit 鋼琴。
原帖由 88violin 於 10-3-25 10:08 發表
我囡學兩種(鋼琴,小提琴),做完功課都冇咩時間再多練樂器,有時功課多時,時間淨得夠練一種.
依家好多小朋友都學緊兩種樂器,唔知家長點安排小朋友練習? 哪些練習會著緊D? 點分配時間?
我諗緊...兩種都每日練少少好? 定係隔一 ...

我囝囝是在6歲左右開始學鋼琴,8歲開始學大提琴,而10歲左右開始學雙蔩管。鋼琴和大提琴是他自己要求學的,至於雙蔩管,由於5年級開始學校規定要參加學校的band,所以他選擇了雙蔩管,學了之後又覺得很喜歡,所以便繼續。

5年級開學時他最辛苦,因為三種樂器,再加上當時要考8 級樂理,每星期上一小時課,和要做pass paper,我曾叫他放棄大提琴,但他又不想,辛苦的捱了9 個月也就過去了。

現在間中見他練得辛苦時,都有重提舊事,叫他放棄大提琴或雙蔩管,主力鋼琴, 但他又不知如何取捨。

我現在的策略是那樣急就先練那樣,例如他下個月大提琴要考8級,現在每晚就會多花時間練大提琴,到考完試後,便會主力鋼琴,因為今年會考ATCL,至於雙蔩管就會放在較底的位置,雖然今年都會考6級。

我囝囝本身很喜歡音樂,亦知道自己的長處也是音樂,所以平日都會主動練習。但始終是小朋友,有時都會想玩玩具或看電視,所以當他疲倦時,我都會讓他休息一晚,回復體力。

原帖由 88violin 於 10-3-25 11:17 發表
christianmon,
三種樂器都是自細開始學習定係逐D加學? 會唔會遇到小朋友唔想、唔鍾意練的時候呢?  目前會唔會有偏愛哪種樂器多些就練多些?

christianmom,

妳囝囝很犀利, 可以handle 3 樣樂器! 而且又學得好好. 我相信如果冇興趣係好難做到!

原帖由 christianmom 於 10-3-25 12:06 發表
我囝囝是在6歲左右開始學鋼琴,8歲開始學大提琴,而10歲左右開始學雙蔩管。鋼琴和大提琴是他自己要求學的,至於雙蔩管,由於5年級開始學校規定要參加學校的band,所以他選擇了雙蔩管,學了之後又覺得很喜歡,所以便繼續。

5年級開 ...

88violin,

係一次過練完.  不過佢都會同我講數.

原帖由 88violin 於 10-3-25 11:24 發表
beetle,
目前,我們著重鋼琴多D...
請問你囡囡練1.5~2hr是一次過練完嗎? 我囡都係小一,有時都未練完就唔想再練   ,成日仲會同我講數tim(邊首練幾次...又邊首唔想練幾次,SCALE想練幾個...)

...

Hi Beetle & 88violin

其實小朋友和我們講數是一定有的,就算我囝囝比妳們的小朋友大,都會說scale我練3-5次就得了。他的大提琴老師就好知他的性格,若某一個星期做得不好的話,就會寫落簿,scale 每日要練幾多次,歌要練幾多次,他就會很聽話跟住做。始終老師講一句好過我們講十句。

原帖由 beetle 於 10-3-25 12:18 發表
christianmom,

妳囝囝很犀利, 可以handle 3 樣樂器! 而且又學得好好. 我相信如果冇興趣係好難做到!

原帖由 christianmom 於 10-3-25 10:34 發表
我囝囝是學三種學器﹝鋼琴、大提琴及雙蔩管﹞,由於今年是六年級,功課比較多,所以每日放學一定要做好功課及溫習測驗,然後再練1 ½ 至2小時鋼琴,至於大提琴和雙蔩管,就要視乎當天練完鋼琴的時間而定,若夠時間的話,就兩樣都要練,不夠 ...

你囝囝好叻同好自律呀
我個囡三年級, 由上年起, 學埋古箏, 之前學開鋼琴, 又要練水(四日), 三樣都已經用左多時間, 最近, 佢又話要學小提琴, 我都話唔好住, 等放暑假先玩吓啦,  
其實我都唔係好想同唔係好敢, 因要用太多時間去練, 如果無時間練嘅, 又點會有成績呢 ? 你話係咪呀?

hi christianmom
你囝囝好叻.好乖,好自律..
每曰練琴.又有溫書習.

原帖由 christianmom 於 10-3-25 10:34 發表
我囝囝是學三種學器﹝鋼琴、大提琴及雙蔩管﹞,由於今年是六年級,功課比較多,所以每日放學一定要做好功課及溫習測驗,然後再練1 ½ 至2小時鋼琴,至於大提琴和雙蔩管,就要視乎當天練完鋼琴的時間而定,若夠時間的話,就兩樣都要練,不夠 ...

你說得很對,其實每種樂器或運動要做得好,都要花時間練習,如果時間有限的話,祇能夠選擇他們較有興趣,又或者較為善長的去學習,始終學業才是最重要。

我囝囝都好想參加校隊打藍球或踢足球,但畢竟時間有限,我都不可以讓他參加。

原帖由 芝麻街 於 10-3-25 14:35 發表

你囝囝好叻同好自律呀
我個囡三年級, 由上年起, 學埋古箏, 之前學開鋼琴, 又要練水(四日), 三樣都已經用左多時間, 最近, 佢又話要學小提琴, 我都話唔好住, 等放暑假先玩吓啦,  
其實我都唔係好想 ...

Hi 88violin

在我囝囝初學琴的時候,由於當時才接近6歲,因為覺得他太細,未必掌握到基本的姿勢,所以都有陪他。但由於我的工作越來越忙,陪了一段時間便沒有再理他了。怎料到3年前轉了現在的老師,才發現他有很多技巧上和手勢上的問題,真是晴天霹靂,祇好每天陪他一起,花了多過6個月的時間才改得稍為好些,但有些地方已經成為習慣,已經太遲了。因為習慣陪他練琴,現在多數都會陪他。不過當然就會有勞氣的時候,尤其是當他得過且過,就會忍不住出聲,自然就會做成磨擦。遇到此情況,我就會走開,直到他想我再陪才回到他身邊。其實去到他這個level,我都不懂,祇能夠知道他彈得好不好聽,所以都希望明年可以放手讓他自己發揮。

至於學習大提琴時,因為有了鋼琴的前科,不敢不陪,陪到他上了軌道,現在多數是有考試或比賽時才多陪些時間,因為鋼琴才是他的重點。

而oboe就很少陪了,因為我都有工作,時間有限。

他考8級學理是另外找老師教的,因為教樂器的老師,有些都未必有8級樂理的資歷。由於我仔仔的鋼琴想繼續學上去,所以就想在小學功課無咁忙的時候考了樂理。但其實考Trinity的diploma是不需要的,祇是考ABRSM的第二級diploma起才需要。

原帖由 88violin 於 10-3-25 15:19 發表
你囝囝真係好乖!
我都想知多些你咁多年做為家長的立場,在小朋友練琴時,你會唔會陪佢? 勞唔勞氣?  幾時放手俾陪自己練?
(依家囡仲細,發覺唔陪佢練,有時練錯佢自己都唔知!)

你囝囝的樂理係琴老師兼埋,定係搵其它樂理 ...

video_ming

多謝妳的讚賞,小朋友中他都尚算自律。但練習還練習,有時可能練到麻木了,總是做不到老師的要求,唉...

原帖由 video_ming 於 10-3-25 16:26 發表
hi christianmom
你囝囝好叻.好乖,好自律..
每曰練琴.又有溫書習.

原本是報團體班的,因為5級樂理不需要花太多錢,但怎料等了兩個月都開不成班,我又不想去離家太遠的琴行上堂,但考試又迫近,祇好選擇單對單,很不化算。

原帖由 88violin 於 10-3-26 10:19 發表
多謝~
我都發現有時我偷懶唔陪佢練琴時,聽落時正確,但再睇佢指法根本就係亂用手指!(尤其scale用錯仲難改~)
所以,我仲有排先可以放手!

你囝囝五級樂理時,是一對一定係團體班?

...

My son is K3 now and he spends about 1 hr on piano. Since he reached 5, we let him to learn violin as well. At the very beginning, he only spent 15 mins practice on violin but now he gradually increases his practice time to about 35 mins now.

For violin, we found that if I practice together with him, his progress is much better. But I try to train him to do the practice my himself now and it works out well.
‹ 上一主題|下一主題