用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女(SPCC)vs 協恩(HY) vs St. Mary"s ...
樓主: APS_worried
go

聖保羅男女(SPCC)vs 協恩(HY) vs St. Mary"s [複製鏈接]

原帖由 setrea 於 10-7-22 14:05 發表
咩條件先攞到減免學費?

有關spcc學費減免,可入下面連結試試:
http://www.spcc.edu.hk/FeeRem.htm

有關貴唔貴族問題,可自行係面試當日及學校家長日去睇睇d家長,自行感覺下貴唔貴族。

其他費用唔多,書費頭呢兩年都係$26xx到,無其他雜費,包旅行,歷奇活動,到中國學習等必要去都包 (唔包S3自費暑假澳洲遊學果次),平日冇費用要比,係有時要學生自費睇歌劇/話劇。

英文要求高唔高?我估只係比普通高少少掛,至少我仔只係普通屋村中文小學都入到(可能對某d要求高既家長有d失望),頭半年我仔英文成績的確比較差,但後來都慢慢適應到,下半年先合格返,其他科就冇問題。

除學費外, SPCC 收生水平5低, 我見好多都係小學 ge 級第一名 or 頭幾名.

原帖由 asinai 於 10-7-26 09:03 發表
除學費外, SPCC 收生水平5低, 我見好多都係小學 ge 級第一名 or 頭幾名.

我想問一問, 如果不是頭一,二名, 是十名上落, 是不是就沒可能呢?
因小女很飄忽, 除了剛剛那次是十名內, 其他的她都是十名外.

那還有沒有希望呢?

(小女是小五升小六, 年底會報升中)

我諗要睇吓係邊間小學,我聽有家長話佢地間學校有十幾個收到面試信.

原帖由 WYmami 於 10-7-26 15:51 發表

我想問一問, 如果不是頭一,二名, 是十名上落, 是不是就沒可能呢?
因小女很飄忽, 除了剛剛那次是十名內, 其他的她都是十名外.

那還有沒有希望呢?

(小女是小五升小六, 年底會報升中) ...

自古成功在嘗試.  水平高的小學十幾都入到, 另又有人no. 1 都冇得in.  why not try!?

另我想 interview 既表現都好重要.
原帖由 WYmami 於 10-7-26 15:51 發表

那還有沒有希望呢?

(小女是小五升小六, 年底會報升中) ...

多謝大家的回覆和鼓勵.

即是面試是很重要的. 可否請教過來人可以怎樣準備面試呢?

可否說一說面試形式和過往問題呢?

萬分感謝!

想提一提SPCC係普教中,面試普通話表現好重要,特別係中文小學學生,英文PTH好係重要。
報多D其他學校面試,事先有不同類型的實戰經驗會JACKSO 少少﹗

原帖由 WYmami 於 10-7-26 23:37 發表
多謝大家的回覆和鼓勵.

即是面試是很重要的. 可否請教過來人可以怎樣準備面試呢?

"報多D其他學校面試" ---除咗 JACKSO,仲可能有實際收獲,多間學校俾你揀。

原帖由 ABC-DAD 於 10-7-27 03:36 發表
想提一提SPCC係普教中,面試普通話表現好重要,特別係中文小學學生,英文PTH好係重要。
報多D其他學校面試,事先有不同類型的實戰經驗會JACKSO 少少﹗

...

多謝你們的意見, 我也會報多幾間直資, 始終女兒的成績並不是太好, 真的要多手準備先得.

咁需唔需要上面試班?

如要, 有沒有好的面試班可介紹呢?

Thanks a lot!

請問你講有十幾個果間係mic 九龍塘宣道?  聽朋友講佢DGS & DBS 都十幾個的.  除此間之外應該冇 mud 1X 都入到 SPCC, 除非有特異功能!    願聞其詳.
原帖由 明心道 於 10-7-26 17:30 發表
我諗要睇吓係邊間小學,我聽有家長話佢地間學校有十幾個收到面試信.

原帖由 asinai 於 10-7-28 08:56 發表
請問你講有十幾個果間係mic 九龍塘宣道?  聽朋友講佢DGS & DBS 都十幾個的.  除此間之外應該冇 mud 1X 都入到 SPCC, 除非有特異功能!    願聞其詳.

我相信有面試信唔難, 始終要比學費, 所以好多叻學生未必揀spcc. 我地係屋村中文小學, 當年有位全級第10既同學都有得面試, 後來後補都話收佢, 學生想讀的, 但該學生家長因學費問題冇讀到, 最後派左去張祝珊. 理論上可以有10個學生可以有得面試.....
另外, 上年有個親戚都報左, 佢個女考全級第7都有得面試, 不過試前都我地都估機會唔高, 因為我仔同佢對過d程度, 知道佢間小學程度比較低. 但可能spcc未必知, 所以都有面試機會.

請問你幾時申請,我見佢好似十一月開始,是否?網上已沒有F1申請表可睇,哪裡可再download呢?Interview問什麼呢?幾時知收呀?太多問題,請勿見怪!

原帖由 LittleKidult 於 10-7-28 10:11 發表

我相信有面試信唔難, 始終要比學費, 所以好多叻學生未必揀spcc. 我地係屋村中文小學, 當年有位全級第10既同學都有得面試, 後來後補都話收佢, 學生想讀的, 但該學生家長因學費問題冇讀到, 最後派左去張祝珊. 理論上 ...

佢話收到面試信,冇話入到.不過除咗宣道,我估應該九龍塘學校小學部同埋聖方濟各英文小學都有機會.

原帖由 asinai 於 10-7-28 08:56 發表

係 wor, 收面試信 5 = 入到.  謝謝 LittleKidult & 明心道回覆.  疑惑係因為以我和女女所g 今年收的都是級第一和頭幾的學生, 而且大多來自水平高和不错的小學呢.

原帖由 LittleKidult 於 10-7-28 10:11 發表

我相信有面試信唔難, 始終要比學費, 所以好多叻學生未必揀spcc. 我地係屋村中文小學, 當年有位全級第10既同學都有得面試, 後來後補都話收佢, 學生想讀的, 但該學生家長因學費問題冇讀到, 最後派左去張祝珊. 理論上 ...

LittleKidult

請問大概幾時SPCC有open day?
請教你所講嘅旅行,遊學,旅行之類話包晒,意思係屬於學校嘅活動,家長吾洗再俾錢??
申請學費減免,校方樂意協助嗎?

原帖由 LittleKidult 於 10-7-25 17:25 發表

有關spcc學費減免,可入下面連結試試:
http://www.spcc.edu.hk/FeeRem.htm

有關貴唔貴族問題,可自行係面試當日及學校家長日去睇睇d家長,自行感覺下貴唔貴族。

其他費用唔多,書費頭呢兩年都係$26xx到,無其他雜費,包旅行,歷 ...

我地係coed,照計唔會收咁多,而且仲預咗啲位俾國際學校學生,一間有幾個已經好勁.反而係其他post就有人話女拔係一間(好似唔止一間)小學收多過十個,唔知係因為佢開多咗位定係學生少咗,定係個啲學校勁咗咁多.

原帖由 asinai 於 10-7-28 11:11 發表
係 wor, 收面試信 5 = 入到.  謝謝 LittleKidult & 明心道回覆.  疑惑係因為以我和女女所g 今年收的都是級第一和頭幾的學生, 而且大多來自水平高和不错的小學呢.

...

对, ah 女話一間收了頭三名已經好勁.  另竟然係佢個 group 有兩位同學仔放棄dgs 取 spcc....真係冇言念到.  um 都係5好講人地間學校, 大家 ge 收生標準應該都有翻 gum 上下吧!

P.S.  學費減免這個項目, 應該其他直資都會有的, 大家不妨去心儀的學校網站查閱就會一清二楚了.
原帖由 明心道 於 10-7-28 17:20 發表
我地係coed,照計唔會收咁多,而且仲預咗啲位俾國際學校學生,一間有幾個已經好勁.反而係其他post就有人話女拔係一間(好似唔止一間)小學收多過十個,唔知係因為佢開多咗位定係學生少咗,定係個啲學校勁咗咁多.

...

原帖由 oscarmama 於 10-7-28 16:31 發表

請問大概幾時SPCC有open day?
請教你所講嘅旅行,遊學,旅行之類話包晒,意思係屬於學校嘅活動,家長吾洗再俾錢??
申請學費減免,校方樂意協助嗎?

...

open day 好似冇...
請教你所講嘅旅行,遊學,旅行之類話包晒,意思係屬於學校嘅活動,家長吾洗再俾錢?? 係!學費已包.
申請學費減免,校方樂意協助嗎? 應該冇乜問題, 唔會點為難, 好有禮貌, 當然係先要資料直實. 比晒資料, 7月尾會收到信通知減免幾多, 如果認為唔夠或計錯, 可以係兩星期內申請減多d.

好多謝你回覆。
再想請教多少少,校方有無規定學生一定在外自學一些活動?如必要學一種運動或樂器之類。

原帖由 LittleKidult 於 10-7-29 11:18 發表

open day 好似冇...
請教你所講嘅旅行,遊學,旅行之類話包晒,意思係屬於學校嘅活動,家長吾洗再俾錢?? 係!學費已包.
申請學費減免,校方樂意協助嗎? 應該冇乜問題, 唔會點為難, 好有禮貌, 當然係先要資料直實. 比晒資料, 7月尾 ...

I read through all posts and strongly feel that most parents didn't even look at SPCC's web site. I think its fundamental and need to do the homework with your kids before the application.

Listen to others opinions or hearsays are fine, but can't replace your common sense and judgement. At the end your family benefit or suffer from your choice.

My experience was:

1. Read the web site info carefully, like fee remission in SPCC, they provided a calculator, you punch in your household income and you know your remission. (I meant 3 years ago)

2. Talk to some parents and students to get first hand info, definitely different families have different comments, all are good for our decision. If you can talk to some current and ex-teachers in that school even better.

3. Refer to some comments in BK or other forum. Double confirm the comments.

4. Don't hesitate to ask questions and the sources of info, a lot of gaps in different comment.

5. Build your own picture to finalise your choice with your kid(s).

My wife and I felt SPCC's students are humble, but my son has different views as he knows some of them.

Of course, he is not studying in SPCC.
‹ 上一主題|下一主題