用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日收到聖若瑟(九龍灣)取錄信
go

今日收到聖若瑟(九龍灣)取錄信 [複製鏈接]

今日收到聖若瑟(九龍灣)取錄信

好開心!因為無報過直資,私校只報了聖若瑟,如果這個保險衰了,就只有聽天由命--看lucky draw,現在最少有多一個選擇。

報了聖若瑟的家長,你們收到信了嗎?

Re: 今日收到聖若瑟取錄信

Which 聖若瑟? I don't think it's the most popular one in Wanchai, isn't it?
Cos that St. Joseph is a subsidized school which need to go through P.1 Allocation Exercise.

diamondring,

係九龍灣彩石里個間!

gobbytse,
     Congratulation!!   Where do you live?
a :hammer: :yawn:

Congratulation!!
:-D :-D :-D

Congratulation!!!

:  :  :

Re: 今日收到聖若瑟(九龍灣)取錄信

Congratulation!今日我也收到聖若瑟取錄信,我只報了兩間
私校,現在個心定左好多!

gobbytse and young,

Congratulation!

我都收到信,但唔知間學校好唔好?同祟真比,邊間好D?有無人可以比 comment?[

我都收到信!
有沒有聖若瑟的家長可提供多些這校資料, 例如功課量, 是否普通話教中文, 其餘全英語教學, 一生一體藝等等.
謝謝!

我都收到信, 很開心
上次面試時校長有提過  數學 同常識 都是用
英文教學, 各位家長請問我有沒有記錯 ?
你們會不會去註冊 ? 我會去的

我都收到信及會註冊, 因它都是我的私小正選.

恭禧大家! 我見都有幾佰人報名,雖然見仔仔有答老師(因為乜都聽唔到),老師反應...係面掛笑容,(其他教生..老師木口木面),我估成數都高,但唔知收幾多人,都有擔心。

FengMaMa,

想問下,點解係妳的正選呢?

因我鍾意它是英文小學, 聽說現在全日制後沒有以前讀得o甘辛苦, 但有小小缺憾是它中學網差o的

請問聖若瑟中學是否中文教學,小學部學生多派去那幾所中學及升上聖若瑟中學既比率又是多少?

若和禮賢學校比較,那所會好些呢?

恭喜你地呀!
囝囝(P.1)如無意外會造你地囝囝的學兄la!

常識書是英文的,而數學書是中文的,但會有英文的補充練習、而英文分科比較仔細:有grammar, Practical Usage, composition, reading(story book), Phonetic, listening.

因為我囝囝對人是勁無禮貌和態度差的,但學校又攪得佢掂(無接到投訴),剛剛過了test成績不錯,而佢又好鍾意間學校,所以我都好buy佢地的教學方法。

囝囝讀緊六年班, 就以個人經驗對學校作出以下comment, 不過我唔知現時的課程有冇變到, 所以只供參考

讀左六年覺得最"甘"就係讀English Reading, 因為要默書要測驗要考試, 係英文科裡的獨立一科, 程度幾深, 小一至小五通常每次默兩至三版, 但升到小六默成四版, 好吃力! 測驗考試要狂背long question

常識科一半用中文教(即常識),一半用英文教(即science) 要用英文作答, 所以要記得內容之餘, 要識用英文寫, 要記生字, 背long question! 比一般學校只考常識冇咁著數, 因為升中報分時, 常識會同sci加埋再攞平均分去報分, 囝囝常識好多時都有90幾分, 但sci就可能得70幾分, 拉勻就得番80幾分

中文科用廣東話教學, 另有普通話科

數學用廣東話教學, 但有少部份英文notes, 考試部份題目用英文出

活動搞得唔錯, 水運會,親子旅行, 陸運會, 開放日等等

班主任好nice同盡責,囝囝有乜唔妥就會打電話俾我傾傾,我打電話搵班主任傾亦好
容易,對家長唔會敦起老師款, 有傾有講

除左成績較差的同學外, 都唔駛留校補課, 唔會有狂谷的情況. 據知有好多學校為了
新的小六評估,而家已經日日補課, 但聖若瑟就唔會;亦冇規定一定要學樂器或體育項目
,純粹自由發揮!

以前半日制, 一,三,五年級讀下午, 二,四六讀上午, 現時改全日制perfect得多

band 1 及 band 2 小六生在公開派位時揀第一志願者, 可直升中學部, 中學部85%
學位預留給小六生

有記卡制度, 有賞有罰, 有責任之星咭, 每月交齊功課會給一個印比學生

暫時諗到呢d資料, 希望可以幫到你地啦, 祝你地好運!

yw & Sheila,

Thanks for your information!  Let me knew more.  I waiting for government also.  It doesn't pay!  
‹ 上一主題|下一主題